«Χαράτσι» στο parking αν έχεις SUV - Πού εφαρμόζεται ήδη

Περισσότερα κιλά, περισσότερα ευρώ. Έτσι θα χρεώνεται πλέον η στάθμευση στους δρόμους του Παρισιού, με σκοπό να μειωθούν τα SUV που κυκλοφορούν στο κέντρο του.

  • -
  • -

Η δημοτική αρχή του Παρισιού λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης, εφαρμόζοντας υψηλότερα τέλη στάθμευσης για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τύπου SUV. Τα τέλη, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος, το βάρος και τον κινητήρα του οχήματος. Μόνο όσα είναι ηλεκτρικά και όσα ανήκουν σε πολύτεκνους θα εξαιρεθούν από τα αυξημένα τέλη στάθμευσης.

Το μέτρο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους δημοτικούς συμβούλους του Παρισιού, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επικράτησης των βαρέων και υπερμεγέθων οχημάτων στην πόλη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/128ab92729b0daf910fba360103832f1.jpg

Οι αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει αύξηση κατά 60% των SUV τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα πλέον τα SUV να αποτελούν το 15% των 1,15 εκατομμυρίων ιδιωτικών οχημάτων που σταθμεύουν στο Παρίσι κάθε βράδυ.

Δείτε ακόμα«Αντίο» στα ενοικιαζόμενα πατίνια λέει το Παρίσι

Ο στόχος του Παρισιού και οι πόλεις που θα το μιμηθούν στο «κυνήγι» των SUV

Το συμβούλιο ελπίζει ότι η αύξηση των τελών στάθμευσης θα αποθαρρύνει την εισροή SUV και θα προωθήσει την ιδιοκτησία ελαφρύτερων οχημάτων. Κάνοντας τα τέλη στάθμευσης προοδευτικά με βάση το βάρος και το μέγεθος των οχημάτων, στοχεύουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του... «auto-besity» (από τη λέξη auto για το αυτοκίνητο και obesity που σημαίνει παχυσαρκία). Πρόκειται για σύνθετο όρο ο οποίος περιγράφει την διαρκή αύξηση του όγκου και του βάρους των αυτοκινήτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/da318c45f7ed013c41d217d42984996a.jpg

Ο αντιδήμαρχος David Belliard υποστηρίζει ότι τα SUV δεν είναι πρακτικά σε ένα αστικό περιβάλλον, στερούνται δυνατοτήτων εκτός δρόμου και σπαταλούν πόρους κατά την κατασκευή τους. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Pierre Chasseray ισχυρίζεται ότι τα SUV είναι δημοφιλή μεταξύ των οικογενειών που τα χρησιμοποιούν για αποδράσεις και διακοπές το Σαββατοκύριακο.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες εξετάζονται στη Λυών και τη Γκρενόμπλ, όπου αναμένεται να εισαχθούν υψηλότερα τέλη στάθμευσης με βάση το βάρος του οχήματος. Οι προσπάθειες αυτές αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ώθηση για βιώσιμες λύσεις μεταφορών και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις αστικές περιοχές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...