Τι σημαίνει η ένδειξη Sailing στo καντράν του Hyundai Tuscon;

Η Hyundai έχει εξοπλίσει το νέο της SUV με μια τεχνολογία που την ονομάζει «Sailing», σε ελεύθερη μετάφραση «Ιστιοπλοΐα». Τι σημαίνει και τι κάνει στο αυτοκίνητο;

  • -
  • -

Το νέας γενιάς Tuscon δείτε εδώ όλες τις τιμές του διακρίνεται για τον δυναμικό σχεδιασμό, το σύγχρονο εσωτερικό, την υψηλή ποιότητα κατασκευής και τις προηγμένες τεχνολογίες. Το SUV της Hyundai προσφέρεται με μια σειρά κινητήριων συνόλων, που είτε ενσωματώνουν ήπια υβριδική τεχνολογία, είτε είναι φουλ υβριδικά, είτε plug-in hybrid.

tuscon

Ανάμεσα στις λειτουργίες που ξεχωρίζουν στο Tuscon είναι και η «Sailing». Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Ιστιοπλοΐα», αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ενδιαφέρον κατά τα άλλα άθλημα. Εμφανίζεται στο κάτω μέρος του ψηφιακού πίνακα οργάνων και ουσιαστικά πρόκειται για το «coasting», δηλαδή τo ρολάρισμα του οχήματος.

Συναντάται στις mild hybrid εκδόσεις του Tuscon, αλλά και όλων των αντίστοιχων, ήπιων υβριδικών μοντέλων της υπόλοιπης γκάμας της Hyundai και της Kia.

tuscon

Τι κάνει το Sailing της Hyundai;

Η λειτουργία «Sailing» αφορά τα mild hybrid 48V που συνδυάζονται τόσο με το κιβώτιο iMT τεχνολογίας by-wire όσο και με το αυτόματο κιβώτιο 7DCT. Αν λοιπόν έχεις επιλέξει τη λειτουργία Eco και κινείσαι με το Tuscon ή όποιο άλλο μοντέλο της Hyundai σε έναν ελαφρώς κατηφορικό δρόμο - ακόμη κι αν έχεις επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο – και σηκώσεις το πόδι από το γκάζι, η σχέση αποσυμπλέκεται αυτόματα, το σύστημα stop&start απενεργοποιεί τον κινητήρα και το αυτοκίνητο αρχίζει την ελεύθερη κύλιση για κάποια δευτερόλεπτα. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή απεικονίζεται στον πίνακα οργάνων η ένδειξη «Sailing».

tuscon

Δείτε εδώ τη δοκιμή του Hyundai Tucson Plug-in Hybrid 4WD

Με το που πατήσεις εκ νέου το γκάζι ή πιέσεις έστω και ελαφρά το πόδι στο φρένο, το «Sailing» απενεργοποιείται εκ νέου και ο κινητήρας μπαίνει σε λειτουργία, εμπλέκοντας αυτόματα την προεπιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο. Το αυτοκίνητο ρολάρει στην άσφαλτο επιτυγχάνοντας μηδενική ή ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου. Φυσικά, τα περιφερειακά συστήματα του οχήματος λειτουργούν κανονικά κατά την ενεργοποίηση του «Sailing», χάρη στο βοηθητικό ηλεκτρικό κύκλωμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...