Απόδοση φρένων υπό φορτίο

Τα φορτωμένα αυτοκίνητα φρενάρουν σε 25% μεγαλύτερη απόσταση

  • -
  • -

Τα βαρυφορτωμένα οικογενειακά αυτοκίνητα απαιτούν έως και 25% μεγαλύτερη απόσταση για να ακινητοποιηθούν σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού.

Αυτό θα πρέπει να το έχουν κατά νου οι οικογενειάρχες που θα χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για τις διακοπές καθώς το επιπλέον φορτίο με παιδιά, αποσκευές και δώρα επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα πέδησης.

Δύο ενήλικες με τρία παιδιά και ένα γεμάτο πορτμπαγκάζ αθροίζουν φορτίο 350 κιλών σε ένα μικρομεσαίο αυτοκινήτο. Ένα οικογενειακό που ζυγίζει 1200 κιλά μαζί με τον οδηγό του και κινείται με ταχύτητα 100 km/h χρειάζεται κατά μέγιστο περίπου 70m για να ακινητοποιηθεί. Αν σε αυτό προστεθούν 280 επιπλέον κιλά, η απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να μεγαλώσει έως και 25% δηλαδή 18 επιπλέον μέτρα. Μάλιστα η απόσταση αυτή μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο σε βρεγμένο οδόστρωμα, οπότε ο οδηγός πρέπει να φροντίζει να διατηρεί μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

Επειδή οι οδηγοί συνήθως οδηγούν το αυτοκίνητό του κενό, δεν είναι εξοικειωμένοι με το επιπλέον φορτίο των οικογενειακών «βαρών» οπότε δεν μπορούν εύκολα να προσαρμόσουν την οδήγησή τους στις νέες συνθήκες. Ζωτικής σημασίας για το αποτελεσματικό φρενάρισμα, αλλά και την οδική ασφάλεια γενικότερα, είναι η κατάσταση των ελαστικών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να ελέγχουμε σε εβδομαδιαία βάση ή σε κάθε γέμισμα του ρεζερβουάρ την πίεση στα ελαστικά καθώς τα ξεφούσκωτα ελαστικά είναι ευπαθή σε κλαταρίσματα, υπερθερμαίνονται και χάνουν την απόδοσή τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν πολύ την κατανάλωση μας.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...