FIA Rally Star: Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στους νέους που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα!

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν στον τελικό του FIA Rally Star στη Γερμανία, επιβάλλουν την αντικατάσταση των Ελλήνων συμμετεχόντων, στο παρά πέντε.

  • -
  • -
FIA Rally Star: Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στους νέους που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα!

Ο μεγάλος θεσμός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου για την ανάδειξη της νέας γενιάς ταλέντων στο παγκόσμιο στερέωμα των Ράλλυ, βρίσκεται προ των πυλών και οι δύο Έλληνες νεαροί οδηγοί που επιλέχθηκαν αρχικά για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, η 21 ετών Μαριαλένα Παυλή και ο 23χρονος Γρηγόρης Εμμανουήλ, ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα τις προπονήσεις τους στον Διαδρόμιο της Κορινθίας. Όμως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, η αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εισόδου στη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα, τα οποία θα εφαρμοστούν και στον ευρωπαϊκό τελικό του θεσμού FIA Rally Star το προσεχές τριήμερο 28-30 Ιανουαρίου στην πίστα του Estering στο γερμανικό Βορρά, καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους!

Η Μαριαλένα προκρίθηκε για τον τελικό της Ευρώπης του FIA Rally Star ως η μοναδική γυναίκα που δήλωσε συμμετοχή, ενώ ο Γρηγόρης ήταν ο ταχύτερος της διαδικασίας σλάλομ. Οι δύο νεαροί αθλητές προετοιμάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε προπονήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ΟΜΑΕ στο Διαδρόμιο της Κορινθίας. Η Ομοσπονδία, μόλις πληροφορήθηκε τα νέα δεδομένα, επικοινώνησε με τους άλλους δύο υποψήφιους που είχαν προκριθεί στην δεύτερη φάση του ελληνικού τελικού - οι οποίοι, όμως, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν, είτε λόγω υποχρεώσεών τους είτε λόγω των προαπαιτούμενων του υγειονομικού πρωτοκόλλου του COVID-19.

Κατόπιν τούτου, η ΟΜΑΕ και η Motorsport Greece αποφάσισαν, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής υποψηφίων (wildcard) που έχει κάθε αναγνωρισμένο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στη διάθεσή του για το συγκεκριμένο θεσμό, να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Τακιδέλλης και ο Αχιλλέας Χριστοδούλου. Οι δυο νεαροί αυτοί αθλητές, των Σωματείων ΑΣΜΑ και Startline αντίστοιχα, πληρούν τις προδιαγραφές του FIA Rally Star και των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων εισόδου στη Γερμανία.

Ταυτόχρονα έχουν σημαντική εμπειρία στα Crosscars, με δεδομένο ότι στην ευρωπαϊκό τελικό θα κληθούν να διαγωνιστούν με το TN5 Cross Car. Πιο συγκεκριμένα, ο 18χρονος Κωνσταντίνος είναι Πρωταθλητής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Cross Car, ενώ ο 17χρονος Αχιλλέας συμμετείχε τα τρία τελευταία χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Cross Car στην κατηγορία Junior.

Οι δυο εκπρόσωποι της χώρας μας προετοιμάστηκαν με μία ημέρα προπόνησης στο Διαδρόμιο του Σπαθοβουνίου την Τετάρτη 26/1, παρά τις αντίξοές καιρικές συνθήκες, και θα αναχωρήσουν για το Αμβούργο της Γερμανίας το πρωί της Πέμπτης 27/1, συνοδευόμενοι από τον Λάμπρο Αθανασούλα και με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας. Καλή επιτυχία!

Takidellis_01

Κωνσταντίνος Τακιδέλλης

Christodoulou_01

Αχιλλέας Χριστοδούλου

______________________________

Ακολουθεί η αρχική ανακοίνωση της ΟΜΑΕ, πριν από την αλλαγή της τελευταίας στιγμής:

Η Μαριαλένα και ο Γρηγόρης ήταν οι δύο οδηγοί που κέρδισαν τον προκριματικό που έλαβε χώρα στο προαύλιο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, και έκτοτε προπονούνται εντατικά ενόψει του ευρωπαϊκού τελικού του θεσμού, που θα διεξαχθεί το προσεχές τριήμερο 28-30 Ιανουαρίου στην πίστα Rallycross του Estering, στην επαρχία του Buxtehude της βόρειας Γερμανίας.rally star1

Ο ευρωπαϊκός τελικός είναι ο πρώτος από τους έξι παγκόσμιους τελικούς του FIA Rally Star που θα διεξαχθούν μέσα στο 2022. Τα αποτελέσματα από τον τελικό κάθε ηπείρου θα αναδείξουν τα έξι από τα επτά μέλη της ομάδας του προγράμματος FIA Rally Star για το 2023. Το έβδομο μέλος θα είναι η οδηγός που θα κερδίσει τον τελικό γυναικών αργότερα φέτος, στον οποίο θα λάβουν μέρος οι αθλήτριες με την καλύτερη απόδοση σε καθέναν από τους έξι τελικούς των ηπείρων.

Ο νικητής του ευρωπαϊκού τελικού, ως εκπρόσωπος της Ευρώπης στην προπαρασκευαστική σεζόν του 2023 στο FIA Rally Star, θα αγωνιστεί σε έξι Ράλλυ με ένα Ford Fiesta Rally3 της βρετανικής M-Sport, και παράλληλα θα ενταχθεί στο επαγγελματικό πρόγραμμα προπόνησης τόσο της φυσικής κατάστασης, όσο και της πνευματικής. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο για να διεκδικήσει το όνειρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Οι νέοι Έλληνες που έβαλαν πλώρη για WRC

Στο τέλος του 2023, οι τέσσερις καλύτεροι της ομάδας FIA Rally Star θα κερδίσουν μια θέση στο πρωτάθλημα FIA Junior WRC για το 2024, και οι τρεις καλύτεροι από αυτούς θα κάνουν και μια δεύτερη σεζόν στον ίδιο θεσμό το 2025.

Αν το 2025 κάποιος εκ των τριών αυτών οδηγών κερδίσει τον τίτλο στο Junior WRC, τον επόμενο χρόνο θα κερδίσει μια θέση στην κατηγορία WRC2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με αυτοκίνητο Rally2. Και όλα αυτά, με πλήρως καλυμμένα έξοδα από τη Διεθνή Ομοσπονδία, μέσω του FIA Innovation Fund και των συνεργατών του FIA Rally Star.

Στον ευρωπαϊκό τελικό του Estering θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 80 νεαροί οδηγοί, από 17 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Μαριαλένα Παυλή από την Αθήνα, αθλήτρια της Λέσχης ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., και ο 23χρονος Γρηγόρης Εμμανουήλ από το Βελβεντό, του Σωματείου ΣΜΑΒ. [UPDATE: Οι συμμετέχοντες έχουν αλλάξει]

Στον τελικό θα οδηγήσουν το TN5 Cross Car του οργανισμού LifeLive του οδηγού του WRC Thierry Neuville, και για αυτόν το λόγο τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο Έλληνες εκπρόσωποι στο θεσμό προετοιμάστηκαν με δύο διήμερες προπονήσεις που διοργάνωσε η ΟΜΑΕ στον Διαδρόμιο, στη χωμάτινη πίστα του Σπαθοβουνίου Κορινθίας.

rally star2

Και για τους δύο νεαρούς οδηγούς, αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο Γρηγόρης Εμμανουήλ έχει στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε μία Ανάβαση και σε αγώνες δεξιοτεχνίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Βελβεντό Κοζάνης, καθώς και εμπειρία από τα Καρτ και δύο Ράλλυ από τη θέση του συνοδηγού. «Η οδήγηση στο χώμα, και το buggy καθαυτό, είναι πρωτόγνωρες εμπειρίες για μένα. Σήμερα είναι η τέταρτη μέρα που οδηγώ, και χρειάζομαι αυτή την εμπειρία γιατί είναι αρκετά δύσκολη η οδήγηση [του buggy]», είπε ο Γρηγόρης.

Και συνέχισε: «Είναι μια φανταστική εμπειρία, και μια διοργάνωση που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Πήγα στο ΟΑΚΑ για να αποκομίσω αυτή την εμπειρία, και δεν το περίμενα ότι θα βρισκόμουν στο τέλος στην πρώτη θέση. Και τώρα βρισκόμαστε εδώ στο Διαδρόμιο, με τον Λάμπρο Αθανασούλα που τον ευχαριστώ πολύ, ο οποίος προσπαθεί να μας δείξει το δρόμο ώστε να έχουμε την καλύτερη απόδοση στη Γερμανία».

Ο Γρηγόρης Εμμανούλ κατέληξε: «Στόχος μου είναι να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα, να φέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ελπίζω να καταφέρω να προκριθώ. Έχω πολλή αγωνία και άγχος, διότι δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση, αλλά πάντοτε ο στόχος πρέπει να είναι η κορυφή και ελπίζω να φτάσω μέχρι τέλους. Θέλω να ευχαριστήσω το Σύλλογό μου, ΣΜΑΒ, που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, τον ΣΟΑΒΕ του οποίου είμαι μέλος και εκπροσωπώ τη Βόρεια Ελλάδα, την ΟΜΑΕ που μας δίνει αυτή την ευκαιρία και τη Motorsport Greece».

Marialena Pavli

Από την πλευρά της, η Μαριαλένα Παυλή ξεκίνησε από τα Καρτ σε ηλικία 15 ετών και με την ενηλικίωσή της πέρασε στους αγώνες αυτοκινήτων. Πέρσι συμμετείχε στους Dirt Games με αυτοκίνητο, και φέτος αποσκοπεί να ακολουθήσει όλο το θεσμό.

«Σήμερα είναι η δεύτερη διπλή προπόνηση που κάνουμε με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας και με την καθοδήγηση του Λάμπρου Αθανασούλα, και από μόνη μου είχα κάνει κι εγώ προπόνηση δύο Σαββατοκύριακα νωρίτερα, και πάλι σε αυτή την πίστα, ώστε να εξοικειωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο με το buggy. Και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τη Roustemis Motorsport και τη Nissan Χαλκιάς για την υποστήριξη και τη βοήθειά τους στην προετοιμασία μου», είπε η Μαριαλένα.

Και συνέχισε: «Το Crosscar είναι πάρα πολύ ωραίο οδηγικά, πολύ γρήγορο και σε εξελίσσει ως οδηγό, όχι μόνο στην οδήγηση του συγκεκριμένου αλλά και μετέπειτα για την οδήγηση και του αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι έχω πάρει πολλά πράγματα από αυτό».

Για την συμμετοχή της στο θεσμό του FIA Rally Star και τους στόχους της στον επερχόμενο τελικό, κατέληξε: «Ήταν πολύ ωραία η εμπειρία στο ΟΑΚΑ και χάρηκα πολύ που προκρίθηκα. Είναι ένα όνειρο και εμπειρία ζωής, διότι δεν είναι ένας απλός αγώνας, αλλά ένας που μπορεί να έχει μεγάλη συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ αγχώδης αλλά θα προσπαθήσω να το ευχαριστηθώ, και το ιδανικό θα ήταν να προκριθώ. Και γιατί όχι, άλλωστε, μιας και θεωρητικά με τις προδιαγραφές που είχαμε για να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό θεωρητικά είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...