Έσκασε μύτη το νέο μικρό Opel

ADAM: το μοδάτο αυτοκίνητο πόλης της Opel

  • -
  • -

Με έντονο στυλ επιτίθεται στη μικρή κατηγορία η Opel. Το ADAM έρχεται να πλαισιώσει το ήδη υπάρχον Agila στα αυτοκίνητα πόλης, προφέροντας σπορ και κομψή σχεδίαση και απευθυνόμενο κυρίως σε μοντέρνους ανθρώπους. Το νέο ADAM συνδυάζει τολμηρή αισθητική με αμέτρητες δυνατότητες εξατομίκευσης και προσφέρει προηγμένες τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες, όπως ένα νέο σύστημα ενημέρωσης ψυχαγωγίας, το οποίο ενσωματώνει το smartphone του ιδιοκτήτη στο αυτοκίνητο (Android και Apple iOS) και επιτρέπει τη χρήση ιντερνετικών εφαρμογών. Με μήκος σχεδόν 3,70 m και πλάτος 1,72 m (χωρίς καθρέπτες), το ADAM είναι ιδανικό για το περιβάλλον πόλης, ενώ η καμπίνα του, σύμφωνα με την Opel, μπορεί να φιλοξενήσει με μεγάλη άνεση τέσσερα άτομα. Η ατμόσφαιρα του εσωτερικού είναι εμπνευσμένη από premium μοντέλα και έχει ευρυχωρία ασυνήθιστη για μικρό αυτοκίνητο.

Το Opel ADAM θα προσφέρεται αρχικά με τρεις βενζινοκινητήρες:

  • 1.2 70 ίππων
  • 1.4 87 ίππων 
  • 1.4 100 ίππων

Όλοι τους συνδυάζονται με πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και διαθέτουν τεχνολογικό πακέτο ecoFLEX που περιλαμβάνει τη λειτουργία Start/Stop. Αργότερα, ένας μικρός βενζινοκινητήρας νέας γενιάς θα κάνει πρεμιέρα στο ADAM, με υπερσυμπίεση και άμεσο ψεκασμό για βελτιωμένη απόδοση και επιδόσεις. Αυτός ο νέος κινητήρας θα συνδυάζεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο νέας γενιάς. Η ανάρτηση, τέλος, αποτελείται από γόνατα MacPherson με υποπλαίσιο εμπρός και ημιάκαμπτο πίσω άξονα, ενώ προαιρετικά θα διατίθεται και σπορ ανάρτηση.

 

3 εκδόσεις με προσωπικό στυλ - Σχεδόν απεριόριστες επιλογές

Το ADAM λανσάρει μία νέα φιλοσοφία εκδόσεων εξοπλισμού στην κατηγορία. Οι πελάτες δεν χρειάζεται πλέον να επιλέξουν με βάση τη γνωστή γκάμα εκδόσεων αλλά ανάμεσα από τρεις τελείως διαφορετικές φιλοσοφίες, ανάλογα με την προσωπική τους διάθεση:

  • ADAM JAM – αντισυμβατικό, μοντέρνο, πολύχρωμο,
  • ADAM GLAM – πιο φίνο, ποιοτικό, στυλάτο και
  • ADAM SLAM για δραστήρια άτομα με σπορ ταμπεραμέντο.

Πρόκειται για 3 διαφορετικές σε φιλοσοφία εκδόσεις που προσφέρουν σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης με μία πλούσια γκάμα εξωτερικών αποχρώσεων, τρία χρώματα οροφής, διαφορετικές χρωματικές προτάσεις εσωτερικού και επενδύσεις οροφής, φωτισμό οροφής τεχνολογίας LED και ιδιαίτερα στυλιστικά στοιχεία εμπνευσμένα από την premium κατηγορία.

Κυρίαρχο στοιχείο και σε κάθε έκδοση του ADAM είναι η ξεχωριστή σχεδίαση. Το μικρό Opel απαντά στην τάση που έχουν πολλοί κατασκευαστές για ρετρό αισθητική με μία μοντέρνα, τολμηρή εμφάνιση. Στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η φαρδιά εμπρός μάσκα με τη χρωμιωμένη μπάρα σχήματος φτερού και με ανάγλυφο το έμβλημα της μάρκας, η εντυπωσιακή οροφή που οπτικά ‘αιωρείται’ πάνω από το αμάξωμα, η διχρωμία, το λογότυπο που τοποθετείται στο άκρο του χρωμιωμένου διακοσμητικού του παραθύρου στην πίσω κολόνα, η ‘λεπίδα’ στην πόρτα και το χαρακτηριστικό ‘κύμα’ γύρω από τις λαβές των θυρών. Οι προβολείς έχουν φώτα ημέρας σχήματος φτερού (DRL), ενώ για πρώτη φορά στην κατηγορία αυτή, τόσο οι προβολείς όσο και τα πίσω φώτα διατίθενται με προηγμένη τεχνολογία LED για εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσα, το βλέμμα τραβούν οι ανάγλυφες, αρμονικές επιφάνειες και κομψές, χυτές γραμμές που θυμίζουν τα μεγαλύτερα Opel, τα στρογγυλά τύπου χρονογράφου όργανα και οι χρωμιωμένοι διακόπτες.

 

Με προηγμένο εξοπλισμό και ενσωμάτωση smartphone

Το ADAM είναι το πρώτο μοντέλο με το νέο, προηγμένο σύστημα ενημέρωσης/ ψυχαγωγίας της Opel που φέρνει τις δυνατότητες ενός smartphone μέσα στο αυτοκίνητο. Το νέο σύστημα είναι αποκλειστικό στη μικρή κατηγορία καθώς προσφέρει συνδεσιμότητα smartphone για λογισμικό Apple iOS, ενώ είναι συμβατό και με λειτουργικά συστήματα Android. Με το νέο σύστημα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν επίλεκτες λειτουργίες ενός smartphone καθώς και ιντερνετικές εφαρμογές, όπως πλοήγηση GPS. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται και προβάλλονται στην έγχρωμη, υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής επτά ιντσών, που επίσης παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες φιλικές προς το χρήστη μέσω πέντε μενού πλοήγησης.

Επιπλέον, νέες πηγές πολυμέσων όπως MP3 players, iPodsTM και tablets μπορούν να ενσωματωθούν στο ADAM χάρη στη συνδεσιμότητα BluetoothTM και USB. Υπάρχει ακόμη μία θύρα για μουσικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούν USB ή BluetoothTM. Οι κάτοχοι του ADAM μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα βίντεο ή προβολή εικόνων (slide show), όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Άλλες καινοτομίες στην κατηγορία είναι η νέα γενιά Advanced Park Assist (APA II) και το θερμαινόμενο τιμόνι.

Ο εξοπλισμός του ADAM περιλαμβάνει στάνταρ ESP τελευταίας γενιάς με πολλές επιμέρους λειτουργίες όπως Hill Start Assist και ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού με ειδικό πρόγραμμα CITY, το οποίο μέσω ενός διακόπτη αυξάνει την υποβοήθηση στις χαμηλότερες ταχύτητες για ευκολότερους ελιγμούς.
Για τους φίλους του ποδηλάτου, το ADAM μπορεί να εξοπλιστεί και με το σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix.

 

Το νέο Opel ADAM διατίθεται για παραγγελίες μετά την επίσημη πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού 2012, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα θα φτάσουν στις εκθέσεις τον Ιανουάριο του 2013. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...