Επίσημο: Νέο Skoda Kodiaq, ένα SUV με χώρο αποσκευών 910 lt!

Μεγαλύτερο σε διαστάσεις, αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο DSG, κινητήρες diesel, mild hybrid βενζίνης ή Plug-In Hybrid και εκπληκτικούς χώρους, το Skoda Kodiaq γίνεται ξανά σημείο αναφοράς.

  • -
  • -

Το Skoda Kodiaq από την πρώτη του γενιά, κέρδισε το αγοραστικό κοινό με τον value for money χαρακτήρα του, τις πολλές διαθέσιμες εκδόσεις κινητήρα, αλλά κυρίως, με τους τεράστιους χώρους στο εσωτερικό του. Με θέσεις για έως και επτά, τεράστιο χώρο αποσκευών και ασυναγώνιστη ευρυχωρία, δεν άργησε να εξελιχθεί σε εμπορική επιτυχία, αφήνοντας υψηλές προσδοκίες για την επόμενη γενιά του.

Το νέο Kodiaq λοιπόν είναι γεγονός με μεγαλύτερες διαστάσεις, σύγχρονες τεχνολογίες και Plug-In Hybrid κινητήριο σύνολο, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το τελευταίο, μάλιστα, εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 100 km!

Μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό

Το μήκος του Skoda Kodiaq δεύτερης γενιάς αγγίζει τα 4.758 mm, είναι δηλαδή 61 mm μεγαλύτερο από την προηγούμενη γενιά. Η μάρκα διατήρησε τα βασικά σχεδιαστικά γνωρίσματα του μεγάλου SUV της, όμως φρόντισε να προχωρήσει σε ένα εμφανές αισθητικό update που το φέρνει πιο κοντά στα νεότερα δημιουργήματα που έχει παρουσιάσει. Οι τετραγωνισμένοι θόλοι των τροχών, μαζί με τις μεγάλες ζάντες (από 17 έως 20 ίντσες) δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δυναμικό προφίλ, ενώ στο εμπρός μέρος, τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED Matrix προσδίδουν σύγχρονη εικόνα, εκτός από το προφανές όφελος της ορατότητας κατά τη βραδινή οδήγηση.

Τεράστιοι χώροι και οθόνη έως 12,9 ίντσες

Στο εσωτερικό, το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι η μεγάλη οθόνη των 12,9 ιντσών που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια συνδεσιμότητας, όπως ασύρματη σύνδεση με Apple CarPlay και Android Auto, ενώ φιλοξενεί και το σύνολο των λειτουργιών του οχήματος. Στον εξοπλισμό υπάρχει και Head-Up Display 10,25 ιντσών, για ακόμη πιο άμεση και αποτελεσματική πληροφόρηση του οδηγού. Χαμηλότερα, βλέπουμε ότι ο επιλογέας για το αυτόματο κιβώτιο έχει πλέον «μετακομίσει» στην κολόνα του τιμονιού απελευθερώνοντας αποθηκευτικό χώρο ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, με αποτέλεσμα την ακόμη καλύτερη πρακτικότητα. Σύμφωνα με τη Skoda, η αναλογία φυσικών και ψηφιακών χειριστηρίων είναι η καλύτερη δυνατή για μέγιστη λειτουργικότητα!

Στο κομμάτι των χώρων, δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από την κορυφή, έχοντας «συνηθίσει» στα δεδομένα της απερχόμενης γενιάς. Τα στοιχεία που δίνει η μάρκα δείχνουν ότι το μεταξόνιο αγγίζει πλέον τα 2.791 μέτρα, άρα ο χώρος για τα γόνατα στη δεύτερη σειρά καθισμάτων είναι κορυφαίος. Το πορτμπαγκάζ φτάνει μέχρι και τη σπηλαιώδη χωρητικότητα των 910 λίτρων για τα πενταθέσια Kodiaq και έως 845 λίτρα για τα επταθέσια (340 λίτρα όταν χρησιμοποιούνται και τα επτά καθίσματα) καλύπτοντας ακόμη και τις πιο απαιτητικές οικογένειες. Φυσικά υπάρχουν όλα τα Simply Clever στοιχεία των Skoda, όπως οι θήκες για ομπρέλα στην πόρτα, ξύστρα πάγου στο πορτάκι του ντεπόζιτου, σετ καθαρισμού των οθονών, συρόμενα καθίσματα στη δεύτερη σειρά επιβατών, ασύρματη φόρτιση 15 W για δύο smartphones και ένα ευέλικτο αξεσουάρ για τον χώρο αποσκευών για να διατηρούνται τακτοποιημένες οι αποσκευές.  

Φουλ στην υβριδική τεχνολογία

Οι κινητήρες του νέου Skoda Kodiaq είναι συνολικά αναβαθμισμένοι, για μέγιστη αποδοτικότητα. Η γκάμα ξεκινάει από τον τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.5 TSI με 150 ίππους, «ενισχυμένο» με mild hybrid τεχνολογία, για πρώτη φορά στο μεγάλο SUV της μάρκας. Λειτουργεί σε κύκλο Miller, έχει τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας, βελτιωμένο σύστημα απενεργοποίησης των δύο κυλίνδρων σε συνθήκες χαμηλού φορτίου (ACT+) και ανήκει στην οικογένεια κινητήρων EA 211 evo2. Ψηλότερα υπάρχει και ο επίσης τετρακύλινδρος turbo, αλλά χωρίς mild hybrid τεχνολογία 2.0 TSI βενζίνης, με 204 ίππους και στάνταρ το σύστημα τετρακίνησης.

Αν κάποιος προτιμάει τους πετρελαιοκινητήρες, έχουμε τον 2.0 TDI σε δύο διαφορετικές εκδοχές: μια με 150 ίππους και μια με 193 ίππους. Και εδώ, η ισχυρότερη πρόταση έρχεται αποκλειστικά τετρακίνητη, συνδυάζοντας το SUV αμάξωμα με τις επιπλέον δυνατότητες που εξασφαλίζει ένα σύστημα 4x4 εκτός δρόμου. Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις κινητήρες που αναφέρονται παραπάνω, συνδυάζονται μόνο με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG7 των 7 σχέσεων, χωρίς να δίνεται η επιλογή άλλου σασμάν. Τα μεγάλα νέα για τους κινητήρες του Skoda Kodiaq όμως, έρχονται με την ολοκαίνουργια έκδοση που προστίθεται στην γκάμα.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το νέο SUV Skoda Kamiq

Συγκεκριμένα, το νέο SUV θα προσφέρεται για πρώτη φορά σε Plug-In Hybrid εκδοχή. Μάλιστα, πρόκειται για την πιο πρόσφατη PHEV τεχνολογία που έχει το Volkswagen Group, σαφώς πιο εξελιγμένη από την αντίστοιχη που συναντάμε στο Skoda Octavia iV για παράδειγμα. Το νέο Skoda Kodiaq iV θα έχει τον τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.5 TSI με τους 150 ίππους, μαζί με ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Το σύνολο της ισχύος θα είναι 204 ίπποι που θα φτάνουν στους εμπρός τροχούς μέσα από ένα αυτόματο διπλοσύμπλεκτο σασμάν DSG6 των 6 σχέσεων. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι θα έχει τεράστια για PHEV μπαταρία στις 25,7 kWh, η οποία εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία πάνω από 100 km! Υποστηρίζει φόρτιση σε εναλλασσόμενο ρεύμα AC έως 11 kW ή και ταχυφόρτιση σε σταθμό συνεχούς ρεύματος (DC) έως 50 kW.

Πότε έρχεται το νέο Skoda Kodiaq;

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, όμως αναμένουμε ότι η νέα γενιά του Skoda Kodiaq που μόλις αποκαλύφθηκε, θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία άμεσα μέσα στο 2023, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα περιμένουμε να τα δούμε στις αρχές του 2024. Πλησιάζοντας στο επίσημο ντεμπούτο του μεγάλου SUV στη χώρα μας θα είμαστε σε θέση να μάθουμε και περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τις τιμές του στην ελληνική αγορά.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...