Αποκλειστικό Video: Μπήκαμε στο νέο Audi Q6 e-tron!

Η Audi παρουσίασε το εσωτερικό του νέου ηλεκτρικού SUV της, που διαθέτει κυρτή οθόνη 14,5", και head-up display επαυξημένης πραγματικότητας.

  • -
  • -

Το νέο Q6 e-tron δεν είναι ένα μοντέλο που έρχεται απλώς να συμπληρώσει το κενό στην γκάμα της εταιρείας, ανάμεσα στα ηλεκτρικά Q4 e-tron και Q8 e-tron. Είναι το… όχημα το οποίο επιταχύνει τη μετάβαση της Audi στην ηλεκτρική εποχή, ενσωματώνοντας τις πιο προηγμένες λύσεις που έχει να επιδείξει ο όμιλος σήμερα. Και το GOCAR είναι το μοναδικό ελληνικό μέσο που βρέθηκε στη Γερμανία για να το δει πριν από την επίσημη παρουσίασή του.

Το Q6 είναι το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Premium Platform Electric, η οποία εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Porsche, έχει αρχιτεκτονική 800 V και θα φιλοξενεί μεγάλα ηλεκτρικά SUV, Avant και Sportback. Επίσης, είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Ingolstadt, στην έδρα της Audi.

Audi Q6 e-tron

Το λευκό αυτοκίνητο που είδαμε από κοντά στο μυστικό στούντιο της Audi, λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψή του στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΑΑ στο Μόναχο, χαρακτηρίζεται ως πρωτότυπο, όμως η μορφή του θα περάσει σχεδόν αυτούσια στην έκδοση παραγωγής. Η σιλουέτα, η οποία ακολουθεί τη γνώριμη φόρμα των SUV της εταιρείας, χαρακτηρίζεται από τα πολύ λεπτά μπροστά φώτα και τα πίσω φώτα τεχνολογίας OLED. Η φωτεινή υπογραφή τους αλλάζει σχήμα για να ταιριάζει με το στιλ του οδηγού, ή για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα σε όσους ακολουθούν – για παράδειγμα ότι πιο μπροστά έχει συμβεί ατύχημα.

Audi Q6 e-tron

Ωστόσο, η Audi προτιμά να... προσπεράσουμε την εξωτερική εμφάνιση του Q6. Αυτό το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο με επίκεντρο τον άνθρωπο, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του οδηγού και των επιβατών του. Όπως αναφέρει η Audi, έχει σχεδιαστεί από μέσα προς τα έξω. Οπότε όλα τα φώτα της προσοχής, σε αυτή τη φάση, πέφτουν στο εσωτερικό του.

Πρωτοποριακή σχεδίαση με κυρτή οθόνη

Η λέξη με την οποία περιγράφεται καλύτερα η καμπίνα του Q6 e-tron είναι «φιλόξενη». Η σχεδίαση δημιουργεί αντιθέσεις και τοποθετεί στοιχεία στο προσκήνιο ή στο φόντο, ανάλογα με τη σημασία τους. Οι μαλακές, ποιοτικές επιφάνειες βρίσκονται πιο κοντά σε οδηγό και επιβάτες, για να δημιουργήσουν μια αίσθηση άνετου σαλονιού. Τεχνικές λεπτομέρειες, όπως είναι οι αεραγωγοί, έχουν μικρύνει σε μέγεθος, και έχουν τοποθετηθεί όσο μακρύτερα γίνεται.

Audi Q6 e-tron

Η μαλακή επιφάνεια με την ονομασία Softwrap, που είναι φτιαγμένη 100% από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, καλύπτει τις πόρτες και όλο το κόκπιτ, μέχρι την κεντρική κονσόλα. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται στα καθίσματα της βασικής έκδοσης, ενώ και στις εκδόσεις S line, το αντίστοιχο ύφασμα Dinamica είναι επίσης φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά. Όλα τα χειριστήρια του αυτοκινήτου βρίσκονται πάνω σε γυαλιστερές μαύρες επιφάνειες, δημιουργώντας έτσι μια έντονη αντίθεση.

Τα περισσότερα βλέμματα στο εσωτερικό τραβά αναμφίβολα η μεγάλη κυρτή επιφάνεια εμπρός από τον οδηγό, ΜΜΙ panoramic display, η οποία συνδυάζει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων virtualcockpit 11,9” και μια κεντρική οθόνη 14,5”. Και μια πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι το περίγραμμά της, το οποίο παραπέμπει στη χαρακτηριστική εμπρός μάσκα «Singleframe» των μοντέλων της Audi.

Audi Q6 e-tron

Νέο infontainment και head-up display επαυξημένης πραγματικότητας

Το λογισμικό του infotainment είναι εντελώς νέο, βασισμένο σε πλατφόρμα Android, και αναβαθμίζεται αυτόματα για να διαθέτει πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας και λειτουργικότητας. Παράλληλα, ο οδηγός μπορεί να εγκαταστήσει επιπλέον εφαρμογές που χρειάζεται, μέσα από το σχετικό app store. Το σύστημα διαθέτει και έξυπνο βοηθό, ο οποίος ενεργοποιείται με τη φράση «Hey Audi» και δέχεται φωνητικές εντολές σε φυσική γλώσσα για πάνω από 800 λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Για πρώτη φορά σε μοντέλο της Audi, υπάρχει μια οθόνη 10,9" μπροστά από τον συνοδηγό. Η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για προβολή ταινιών εν κινήσει, χωρίς κίνδυνο να αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού, αφού η εικόνα δεν φαίνεται από τη δική του γωνία θέασης! Ακόμη, εκεί μπορεί να εμφανίζεται το σύστημα πλοήγησης, έτσι ώστε ο συνοδηγός να αναλάβει το ψάξιμο κάποιας τοποθεσίας.

Δείτε ακόμα Δοκιμάζουμε το Audi Q4 Sportback e-tron 50 quattro [video]

Audi Q6 e-tron

Ωστόσο, η βοήθεια του συνοδηγού στην πλοήγηση ίσως είναι… πλεονασμός σε αυτό το αυτοκίνητο. Το Q6 e-tron είναι το πρώτο Audi που ενσωματώνει τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, με το head-up display να προβάλλει τρισδιάστατες ενδείξεις που μοιάζουν ενσωματωμένες στο φυσικό περιβάλλον. Η ορθογώνια εικονική επιφάνεια στην οποία προβάλλονται φτάνει τις 88", και ο οδηγός βλέπει προειδοποιήσεις που μοιάζουν να βρίσκονται ακόμα και 200 m μπροστά από το αυτοκίνητο.

Audi Q6 e-tron HUD

Ευρύχωρη καμπίνα και Interaction light

Η νέα πλατφόρμα ΡΡΕ έχει δημιουργήσει μεγάλο χώρο για τους πίσω επιβάτες. Το επίπεδο πάτωμα διευκολύνει τη μετακίνηση των πίσω επιβατών, ενώ ο χώρος για τα γόνατα και το κεφάλι είναι όσο μεγάλος περιμένεις από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας – του οποίου το μήκος δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά θα κυμαίνεται γύρω στα 4,75-4,80 m.

Δείτε ακόμα Δοκιμάζουμε το Audi Q8 e-tron 55 [video]

Audi Q6 e-tron

Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 526 lt, και το πίσω κάθισμα έχει σε όλες τις εκδόσεις δυνατότητα αναδίπλωσης σε αναλογία 40:20:40, για αυξημένη πρακτικότητα. Επιπλέον χώρος 64 lt υπάρχει κάτω από το εμπρός καπό, στο «frunk». Και είναι επενδεδυμένος με σκληρό πλαστικό έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει καλώδια φόρτισης, ή αξεσουάρ που είναι πολύ βρώμικα για να μπουν στην παχιά μοκέτα του πορτ-μπαγκάζ.

Στο εμπρός μέρος της καμπίνας, και συγκεκριμένα στην κορυφή του ταμπλό, κρύβεται μια ακόμη καινοτομία: το Interaction light. Αυτή η λεπτή μπάρα αποτελείται από 84 LED, τα οποία με το χρώμα τους και με τον τρόπο που ανάβουν φανερώνουν διάφορες λειτουργίες του αυτοκίνητου. Από το αν είναι κλειδωμένο και αν λειτουργούν τα φλας, μέχρι το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας ή το αν ο οδηγός έχει πλησιάσει πολύ στο προπορευόμενο όχημα. Ή, απλώς, μπορούν να φτιάχνουν την ατμόσφαιρα του εσωτερικού.

Στατικό παρόν, δυναμικό μέλλον

Η Audi έχει επιλέξει να υποβάλει το κοινό στο... «μαρτύριο της σταγόνας», στην περίπτωση του Q6 e-tron. Μετά την αποκάλυψη του αμαξώματος με πολύχρωμο καμουφλάζ, ήρθε η στιγμή να δούμε το πρωτοποριακό εσωτερικό, το οποίο δεν μοιάζει με εκείνο κανενός άλλου μοντέλου της εταιρείας. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Audi Q6 e-tron

Δείτε ακόμα Δοκιμή Audi RS e-tron GT [video]

Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα διατίθεται αποκλειστικά σε τετρακίνητες εκδόσεις quattro, με την εισαγωγική να φτάνει στους 400 ίππους και την κορυφαία SQ6 e-tron τους 510. Η δεύτερη, θα πετυχαίνει 0-100 km/h σε μόλις 4,0". Ωστόσο, για να επιβεβαιώσουμε και να διαπιστώσουμε τα παραπάνω στην πράξη, θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη πράξη του έργου. Που σίγουρα δεν αργεί, αφού οι πωλήσεις του Q6 θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2024.

Το σίγουρο είναι ότι ανυπομονούμε να δούμε στο δρόμο το αυτοκίνητο που μοιάζει τόσο διαφορετικό από ό,τι άλλο έχει στην γκάμα της η εταιρεία σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, μοιάζει και σαν το φυσικό επόμενο βήμα. Το βήμα προς το μέλλον της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...