ΒΜW iX: Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV των Βαυαρών που θα λανσαριστεί το 2021 (video)

Δεν πρόκειται για αυτοκίνητο χολιγουντιανής παραγωγής, αλλά για ηλεκτρικό SUV με 500 ίππους και περισσότερα από 600 km αυτονομίας!

  • -
  • -

Η BMW είναι μία από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει εδώ και αρκετά χρόνια στην ηλεκτροκίνηση. Οι Βαυαροί έχουν το δικό τους όραμα, το οποίο μάλιστα αποκαλούσαν BMW Vision iNEXT. Σήμερα, η φαντασία, τεχνολογία και η καινοτομία που χαρακτηρίζει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μετουσιώνεται στην νέα iX. Ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV, το οποίο θα λανσαριστεί στα τέλη του επόμενους έτους και μοιάζει βγαλμένο από το μέλλον. Και ουσιαστικά μας φανερώνει τον τρόπο σκέψης και την φιλοσοφία της BMW για τα μελλοντικά της μοντέλα.


Οι Γερμανοί με τη σχεδίαση της iX ήθελαν να αναπροσαρμόσουν την έννοια του SAC (Sports Activity Coupe). Οι διαστάσεις της είναι παρόμοιες με αυτές της Χ5, ενώ το χαμηλό τελείωμα στο πίσω μέρος της οροφής, της χαρίζει σχεδόν ίδιο ύψος με την Χ6. Οι γραμμές της είναι λιτές, ακολουθώντας μινιμαλιστική λογική, στοιχείο που βελτιστοποιεί την αεροδυναμική της. Φυσικά, στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα ευμεγέθη νεφρά που αποτελούν σήμα κατατεθέν της BMW, ενώ στη μάσκα ενσωματώνονται οι λειτουργίες της κάμερας, του ραντάρ αλλά και μία σειρά αισθητήρων. Μερικά από τα… highlight της iX είναι τα εξαιρετικά λεπτά φωτιστικά σώματα (τα μικρότερα που έχουμε δει σε μοντέλο της BMW), οι «κρυμμένες» χειρολαβές των θυρών, τα πλαϊνά παράθυρα χωρίς πλαίσιο, η πίσω πόρτα χωρίς διαχωριστικούς αρμούς και τα επίσης πολύ λεπτά πίσω φωτιστικά σώματα.


Η σχεδίαση και η αρχιτεκτονική του εσωτερικού
πραγματοποιήθηκε με στόχο την άνεση, την πρακτικότητα και τη φιλικότητα προς τους επιβάτες. Η απουσία κεντρικού τούνελ αυξάνει ακόμα περισσότερο την ευρυχωρία, ενώ η γυάλινη οροφή προσφέρει ένα συναίσθημα ελευθερίας. Σε λειτουργικό επίπεδο, έχει γίνει όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κουμπιών ακολουθώντας την ψηφιακή μινιμαλιστική φιλοσοφία της κατασκευής.


Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη
, η iX θα εφοδιάζεται με την 5η γενιά της τεχνολογίας eDrive. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν 500 ίππους, χαρίζοντας της εκρηκτικές επιδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι για τα πρώτα 100 km/h από στάση χρειάζονται λιγότερο από 5 sec! Την ίδια ώρα, η μπαταρία υψηλής τάσης των 100 kWh υπολογίζεται ότι θα προσφέρει περισσότερα από 600 km αυτονομίας! Ενώ, η νέα τεχνολογία φόρτισης επιτρέπει ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC) ισχύος έως 200 kW. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από το 10% έως το 80% σε λιγότερο από 40 λεπτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα σε δέκα λεπτά η ενέργεια που διοχετεύεται στην μπαταρία, μπορεί να αυξήσει κατά 120 χιλιόμετρα την αυτονομία του αυτοκινήτου. Σημειώστε, πως σε Wallbox των 11 kW, η πλήρης φόρτιση έχει διάρκεια περίπου 11 ωρών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...