Mε ηλεκτρική αυτονομία 78 km η plug-in έκδοση του Audi A3 Sportback!

Με 204 ίππους και 78 χιλιόμετρα ηλεκτρική αυτονομία, η plug-in έκδοση του Audi A3 Sportback παντρεύει ιδανικά δύο κόσμους

  • -
  • -

Η Audi παρουσίασε την plug-in υβριδική έκδοση του νέου A3 Sportback, η οποία ονομάζεται 40 TFSI e και συνδυάζει τις αρετές ενός ηλεκτρικού μοντέλου, με αυτές που προσφέρει ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης. Το συγκεκριμένο σύνολο έρχεται να συνεχίσει την παράδοση του A3 Sportback e-tron και της επιθετικής στρατηγικής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση. Κάτω από το εμπρός καπό του Α3 Sportback 40 TFSI e συναντάμε τον γνωστό 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα των 1.400 cc, ο οποίος με την αρωγή ενός ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν συνδυαστικά ισχύ της τάξεως των 204 ίππων, την ώρα που η ροπή έχει σκαρφαλώσει στα 350 Nm. Οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές για την κατηγορία, αφού για τα πρώτα 100 km/h από στάση χρειάζονται μόλις 7,6 sec, την ώρα που η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 227 km/h.


Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 1,4-1,5 lt/100km, ενώ οι εκπομπές ρύπων τα 30-34 gr CO2. Η κίνηση μεταδίδεται μέσω των εμπρός τροχών, ενώ το κιβώτιο είναι αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Μάλιστα, το τελευταίο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρική αντλία λαδιού που εξασφαλίζει αλλαγές ταχυτήτων και παροχή λαδιού ακόμα και όταν ο TFSI απενεργοποιείται προσωρινά. Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι τοποθετημένη κάτω από το αμάξωμα, στο πίσω μέρος του A3 Sportback. Τα 96 στοιχεία αποθηκεύουν 13,0 kWh ενέργειας, σχεδόν 48% περισσότερο από το προηγούμενο μοντέλο. Η μεγάλη ενεργειακή διαφορά οφείλεται στη βελτιωμένη κυτταρική χημεία, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δομικές αλλαγές στη μπαταρία. Ένα ξεχωριστό κύκλωμα ψύξης ελέγχει τη θερμοκρασία της. Μπορεί να συνδεθεί και με το σύστημα κλιματισμού, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό επιτρέπει ηλεκτρική οδήγηση ακόμη και σε πολύ υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ AUDI A3 SPORTBACK

Η ηλεκτρική του αυτονομία αγγίζει τα 78 χιλιόμετρα, αρκετά περισσότερα από τα περισσότερα μοντέλου του είδους. Μάλιστα, εκτός από την επιλογή EV, όπου κινείται αποκλειστικά με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, το A3 40 TFSI, εκκινεί πάντα με τον ηλεκτροκινητήρα, ενώ μπορεί να κινηθεί με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έως και με 140 km/h.

Όσον αφορά τα προγράμματα, υφίστανται τα «Battery hold» και «Battery charge». Στην πρώτη η μπαταρία διατηρείται στο ίδιο επίπεδο, ενώ στη δεύτερη παρέχεται ενέργεια στην μπαταρία για τη φόρτιση της. Όπως σε όλα τα μοντέλα του είδους, έτσι και στο A3 Sportback plug-in μπορεί να γίνει φόρτιση της μπαταρίας μέσω του συστήματος ανάκτησης. Είναι χαρακτηριστικό, πως κατά το φρενάρισμα, ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να ανακτήσει έως και 40 kW ενέργειας.

Ειδικά για αυτήν την έκδοση, υβριδικές λειτουργίες και οθόνες έχουν προστεθεί στην οθόνη, όπως για παράδειγμα ένας μετρητής ισχύος στο σύμπλεγμα ψηφιακών οργάνων - ή στο προαιρετικό Audi virtual cockpit – εμφανίζεται η διαθέσιμη ισχύ, η κατάσταση του κινητήριου συστήματος, η ανάκτηση ενέργειας, η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας και η αυτονομία, ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, η Audi παρέχει το plug-in υβριδικό με καλώδιο φόρτισης 230 Volt. Απαιτούνται λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες για να φορτιστεί πλήρως μια εντελώς άδεια μπαταρία. Με τη δωρεάν εφαρμογή myAudi, οι πελάτες μπορούν να ελέγχουν από απόσταση τους χρόνους φόρτισης και τον κλιματισμό. Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλές, ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία θερμαίνουν το εσωτερικό, ενώ ο ηλεκτρικός κλιματισμός ψύχει το εσωτερικό όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές. Στα δημόσια τερματικά φόρτισης, το αυτοκίνητο φορτίζεται μέσω ενός καλωδίου Mode 3.

Το A3 Sportback 40 TFSI e ξεκινάει άμεσα το εμπορικό του λανσάρισμα σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας αναμένεται το τελευταίο δίμηνο του έτους, περίοδο κατά την οποία θα ανακοινωθεί και η τιμή του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...