H πιο γρήγορη Lotus Exige: Sport 380

Η Lotus αποκάλυψε την πιο γρήγορη Exige που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα

  • -
  • -

Η Lotus Exige Sport 380 αντιπροσωπεύει το ελαφρύτερο και πιο αγριεμένο μοντέλο της φίρμας που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα. Όχι ότι εμφανισιακά δεν ήταν αρκετά επιθετική η απλή Exige, ωστόσο η βρετανική εταιρεία ξέρει πώς να πάει το καλό... καλύτερο. Το νέο Sport 380 έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη διαδικασία 0-100 km/h σε μόλις 3,7 sec, ενώ η μέγιστη ταχύτητα είναι 286 km/h.

Αυτές οι επιδόσεις μπορούν να επιτευχθούν με το πολύ χαμηλό βάρος, μιας και η Lotus ειδικεύεται σε αυτό το κομμάτι. Συγκεκριμένα, το Sport 380 ζυγίζει μόλις 1.066 κιλά, δηλαδή είναι 25 κιλά πιο ελαφρύ από την Exige Sport 350 και αυτό χάρη στα περισσότερα ανθρακονημάτινα μέρη του αμαξώματος, τόσο του εξωτερικού όσο και της καμπίνας. Μειώσεις στο βάρος έγιναν από τα πίσω παράθυρα, τα οποία είναι πλέον από polycarbonate (-0,9 κιλά), τα ανθρακονημάτινα καθίσματα (-6 κιλά), την μπαταρία λιθίου-ιόντων (-10,3 κιλά) και το σύστημα πέδησης (-10 κιλά). Επίσης, άλλαξε ο σχεδιασμός στο πίσω τμήμα, ώστε να υπάρχουν μόνο δύο φανάρια, έναντι των τεσσάρων που έχει το Sport 350 (-0,3 κιλά).

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο V6 κινητήρας 3.5, ο οποίος είναι μια προσφορά από την Toyota, και αποδίδει 380 ίππους και 410 Nm ροπής στις 5.000 rpm. Η αναβάθμιση της απόδοσης οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν στην πίεση της τουρμπίνας, στον αναπρογραμματισμό του εγκεφάλου και στο νέο σύστημα εξαγωγής. Ακόμα, η Lotus αύξησε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου στα 48 λίτρα, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία και αυξάνοντας το χρόνο μέσα στο στο νέο Sport 380 μεταξύ φουλαρισμάτων. Το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ συνδυάζεται με το νέο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, το οποίο φέρει αναβαθμισμένους μηχανισμούς και υπόσχεται «καθαρές» και γρήγορες αλλαγές. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει εξοπλιστεί με αυτόνομο σύστημα ψύξης, ενώ η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι την άνοιξη 2017 θα διατίθεται ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Το νέο Lotus Exige Sport 380 έχει «φορτωθεί» με αεροδυναμικά βοηθήματα που επιτρέπουν στο σπορ διθέσιο μοντέλο να σημειώνει έως και 60% περισσότερη κάθετη δύναμη σε σχέση με το Sport 350. Αναλυτικότερα, το παραγόμενο downforce είναι 140 κιλά στην υψηλότερη ταχύτητα, με τη Lotus να διαψεύδει τη μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση σε σχέση με το 350, μιας και η τιμή τους είναι ίδια. Η Lotus Exige Sport 380 θα διατίθεται σε 10 εξωτερικές αποχρώσεις, ενώ παράλληλα προσφέρεται και το Track Pack option που είναι αισθητικές αναβαθμίσεις και ένα σύστημα ρυθμιζόμενης ανάρτησης. Η τιμή στην Αγγλία υπολογίζεται περίπου 80.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...