SEAT: Απολογισμός 2013 και η προοπτική για το μέλλον

Ρεκόρ εσόδων και επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία

  • -
  • -

Η SEAT βελτιώνει τα οικονομικά της στοιχεία παρά την υφιστάμενη ύφεση. Με μια σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων και της παραγωγής, η SEAT έκλεισε το 2013 με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της, αφού παρουσίασε κύκλο εργασιών 6.473 εκ. ευρώ ή 6,3% περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 73% στο συνολικό ποσό των 221.000.000€ και οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 70% στα 358 εκ. ευρώ. Για πρώτη φορά από το 2007, οι επενδύσεις καλύφθηκαν πλήρως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές.

 

Leon και ξερό …ψωμί

Με περισσότερα από 102.000 οχήματα να παραδίνονται σε όλο τον κόσμο (+44,4%), το νέο Leon αποτέλεσε το κλειδί της θετικής πορείας των πωλήσεων της SEAT κατά το 2013, με συνολικές πωλήσεις που ανήλθαν σε 355.000 οχήματα και με αύξηση 10,6%. Η 5θυρη έκδοση του ήταν αυτή που πουλήθηκε περισσότερο σε όλη την διάρκεια του προηγούμενου έτους και έτσι καθιερώθηκε ως το best-seller μοντέλο της μάρκας σε πολλές αγορές (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία μεταξύ άλλων). H SEAT εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να μειώσει την εξάρτηση της από την εγχώρια αγορά και να επεκταθεί σε διεθνές επίπεδο, εξάγοντας το 83% της παραγωγής το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με 75% το 2009.

Μαζί με το Leon, το Ibiza, η οικογένεια Altea καθώς και το δεύτερο πλήρες έτος παραγωγής του Audi Q3, έδωσαν στην SEAT τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής στις εγκαταστάσεις του Martorell από το 2007, με συνολικά περισσότερες από 390.000 μονάδες (+3,4%). Στην 20η επέτειο των εγκαινίων του, το εργοστάσιο στο Martorell έλαβε το διάσημο βραβείο Automotive Lean Award για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παραγωγής του.

Η ποιότητα των διαδικασιών και των προϊόντων της SEAT κέρδισαν ευρεία διεθνή αναγνώριση, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω την εικόνα της μάρκας. Τρία μοντέλα SEAT (Leon, Ibiza και Alhambra) έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία σε πολλές χώρες, όπως Αυτοκίνητο της Χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και Αυτοκίνητο της Χρονιάς στην Ισπανία για το SEAT Leon.

 

Τι θα έχουμε το 2014

Το 2014, η γκάμα της SEAT θα συνεχίσει να επεκτείνεται κυρίως γύρω από την οικογένεια Leon. Μετά την παρουσίαση του Leon Cupra στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η επόμενη νέα έκδοση πριν το καλοκαίρι θα είναι το Leon ST 4Drive, ακολουθούμενη από το Leon X-Perience, μία έκδοση του Leon ST με χαρακτηριστικά crossover μέχρι το τέλος του έτους. Το Ibiza το 2014 θα γιορτάσει την 30η επετείο του. Αυτό το καλοκαίρι, θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις του Mii by MANGΟ που παρουσιάστηκε στην Γενεύη, το οποίο έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την εταιρεία μόδας MANGO με έδρα την Βαρκελώνη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...