Oθόνη προβολής το ταμπλό στο Opel Monza Concept

Τρισδιάστατη απεικόνιση με τεχνολογία LED

  • -
  • -

Όσοι θυμάστε τα παραδοσιακά ταμπλό και την τυπική αρχιτεκτονική θα πρέπει σύντομα να αποδεχτείτε τη σύγχρονη αισθητική που επιβάλουν οι τεχνολογίες που έρχονται. Το Opel Monza Conceptμας εισάγει σε ένα μοναδικό κόσμο απεικόνισης χάρη στα LED και την τεχνολογία HMI (Human-Machine-Interface).  Δεν υπάρχουν πλέον οι συμβατικές, ανεξάρτητες οθόνες που προβάλλουν τις διάφορες πληροφορίες. Αντί αυτών, οι οδηγοί έχουν μπροστά τους ένα φαρδύ, ανάγλυφο ταμπλό που εκτείνεται από τη μία πόρτα μέχρι την άλλη, και χρησιμοποιείται σαν επιφάνεια προβολής. Όλες οι πληροφορίες προβάλλονται στην επιφάνεια που ο οδηγός μπορεί να διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες, τα γούστα ή τη διάθεσή του. Πρόκειται για μια τεχνολογική προσέγγιση που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο. Ο έλεγχος των διαφορετικών μενού και οθονών γίνεται μέσω φωνητικών εντολών και των χειριστηρίων στο τιμόνι.

Η απόδοση και η ευκρίνεια τέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των μηχανικών της Opel. Για λόγους απλούστευσης της πληθώρας δεδομένων, οι πληροφορίες του οχήματος, οι ρυθμίσεις πλοήγησης και του smartphone και η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο εμφανίζονται μόνον όταν είναι απαραίτητο ή επιθυμητό. Επομένως, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν μεγάλη ποικιλία πληροφοριών χωρίς να κατακλύζονται από κείμενα ή εικόνες.

 

Τρίπτυχο συνδεσιμότητας

Η συνδεσιμότητα ενός smartphone στο Monza Concept εστιάζεται σε τρεις διαφορετικές ομάδες, αναλόγως του group που αφορά η επικοινωνία:

  • Με το ME, όπου το σύστημα infotainment παρέχει μόνο πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την οδήγηση και εστιάζει αποκλειστικά σε δεδομένα που υποστηρίζουν τον οδηγό, όπως για πληροφορίες ή δεδομένα που αφορούν τον κινητήρα, το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες.
  • Με το US, όπου οι επιβάτες του Monza Concept μπορούν να επικοινωνούν με επιλεγμένα άτομα, όπως με φίλους και μέλη της οικογένειας: συνδέονται στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου με τη δική τους συσκευή επικοινωνίας και ανταλλάσσουν πληροφορίες, μουσικές και φωτογραφίες, συνομιλούν και κλείνουν ραντεβού, κλπ. Οι οθόνες προβάλλουν τη σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους.
  • Το ALL επιτρέπει στον οδηγό να συνδέεται με όλο σχεδόν τον εξωτερικό κόσμο. Οι οδηγοί μπορούν για παράδειγμα να μοιράζονται αυθόρμητα την προγραμματισμένη διαδρομή τους online μέσω ταμπλέτας ή smartphone, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους με τον ίδιο προορισμό – λανσάροντας ένα νέο είδος ‘car-sharing’. Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμες λειτουργίες όπως δυνατότητες για σύγκριση πληροφοριών με άλλους οδηγούς, απεικόνιση εναλλακτικών διαδρομών και πολλά ακόμα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...