Nismo: Η σπορ πλευρά της Nissan

Αρχή με τα Juke & 370Z Nismo. Έρχεται και GT-R Nismo

  • -
  • -
Nismo: η ιστορία

Τον Σεπτέμβριο του 1984 ιδρύθηκε η Nissan Motorsports International με σκοπό την εξέλιξη αγωνιστικών αυτοκινήτων, την εκπροσώπηση σε αγώνες εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, όπως τα πρωταθλήματα JSPC, JTCC, 24 ώρες του Le Mans, Formula Nippon, FIA GT κ.α., αλλά και τη δημιουργία εξαρτημάτων και ανταλλακτικών βελτίωσης για τα μοντέλα της Nissan. Η γκάμα προϊόντων ονομάστηκε Nismo από τα αρχικά της NISsan MOtosports. Το πρώτο μοντέλο που εξέλιξε η Nismo ήταν το Saurus, το 1987, ένα roadster με 2λιτρο turbo βενζινοκινητήρα που έτρεξε σε αγώνες αλλά δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή. Ακολούθησε η αγωνιστική έκδοση του Skyline GT-R το 1989. Μέχρι σήμερα, παρήγαγε προϊόντα βελτίωσης σχεδόν για κάθε μοντέλο της Nissan ενώ παρουσίαζε και ειδικά πακέτα βελτίωσης για τα σπορ μοντέλα της μάρκας. 

Τη Nismo, εκτός από τους φανατικούς της Nissan και τους λάτρεις των αγώνων, τη γνωρίζουν και εκατομμύρια video gamers. Ίσως αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Nissan για τη δημιουργία μιας ειδικής σειράς σπορ μοντέλων στη γκάμα της με την ονομασία Nismo. Για το λόγο αυτό, οι Ιάπωνες εγκαινίασαν νέες κεντρικές εγκαταστάσεις και ερευνητικό κέντρο στη Yokohama της Ιαπωνίας, όπου η Nismo θα ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την εξέλιξη καθαρόαιμων σπορ Nissan

Το πρώτο Nissan που έχει δεχθεί τις επεμβάσεις του οίκου Nismo είναι το Juke Nismo, το οποίο πωλείται ήδη τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Ιαπωνία, και μέχρι το καλοκαίρι θα φτάσει και στις ΗΠΑ. Σειρά έχει το 370Z Nismo που είδαμε και στην έκθεση της Γενεύης, ενώ είναι αναμενόμενο πως επόμενο μοντέλο με τα σήματα και τα καλούδια της Nismo θα είναι το GT-R. Όπως άλλωστε δήλωσε και το αφεντικό της Nissan, Carlos Ghosn “Θα ήταν αδιανόητο να λανσάρουμε αυτοκίνητα με το σήμα της Nismo, χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει μέσα σε αυτά και το GT-R”, διαβεβαιώνοντας πως το GT-R Nismo θα είναι σίγουρα κάτι μοναδικό. Με τη Nismo, η Nissan σκοπεύει να επεκταθεί στον παγκόσμιο χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού και των σπορ αυτοκινήτων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της φήμη της στους τομείς της τεχνολογίας και των επιδόσεων. Για τον λόγο αυτό, η Nismo αναλαμβάνει σε παγκόσμιο επίπεδο το αγωνιστικό πρόγραμμα της Nissan.

 

Nissan 370Z Nismo
NISSAN 370Z NISMO

Με κύριο γνώμονα τις εκπληκτικές επιδόσεις, η Nismo ανασχεδίασε την ανάρτηση του 370Ζ για να πετύχει ακόμη καλύτερο κράτημα και χειρισμό αγωνιστικών προδιαγραφών. Το 370Z Nismo ξεχωρίζει από τις χαρακτηριστικές - σήμα κατατεθέν του οίκου - κόκκινες γραμμές περιμετρικά του αυτοκινήτου, τις μοναδικές σκούρες γκρι ζάντες 19’’ ελαφρού κράματος, τις κόκκινες αγωνιστικές δαγκάνες φρένων, τα υψηλών επιδόσεων ελαστικά, καθώς και από την “έξυπνη” πίσω αεροτομή. Στο εσωτερικό υπάρχουν ανάλογες προσθήκες όπως τα ηλεκτρικά σπορ καθίσματα με εδική κόκκινη ραφή και σήμανση Nismo και το τιμόνι από δέρμα και alcantara. Ο 6κύλινδρος κινητήρας των 3,7 λίτρων αποδίδει, χάρη στις επεμβάσεις της Nismo, 350 PS έναντι των 332 PS του “απλού” 370Z, ενώ και η ροπή αντίστοιχα αυξήθηκε στα 371 Nm από 365 Nm. Αποτέλεσμα: το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε μόλις 5,2 sec, 0,7 sec ταχύτερα από την απλή έκδοση.

 

Nissan Juke Nismo
NISSAN JUKE NISMO

Ο trendy χαρακτήρας του Juke απέκτησε καθαρόαιμη σπορ υπόσταση, χάρη στις επεμβάσεις της Nismo. Ο 1.600άρης turbo βενζινοκινητήρας αποδίδει πλέον 200 ίππους και 250 Nm (από 190 και 240 αντίστοιχα), με την επιτάχυνση 0-100 km/h να γίνεται πλέον σε 7,8 sec (από 8,0). Η ανάρτηση έχει σκληρύνει και αποκτήσει πιο σπορ ρύθμιση, ενώ η εμφάνιση έγινε ακόμη πιο προκλητική με μπόλικα αεροδυναμικά βοηθήματα και εντυπωσιακούς τροχούς 18’’. Στο εσωτερικό υπάρχουν σπορ καθίσματα με suede επενδύσεις και κόκκινες ραφές, επιγραφές Nismo και τιμόνι από δέρμα και alcantara. 

VIDEOS

Nissan Unveils NISMO

Nissan Juke Nismo

Nissan 370Z Nismo

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...