Βιοκαύσιμα: 700.000 στρέμματα στην Ελλάδα το 2012

Το 90% προέρχεται από καλλιέργεια ηλίανθου

  • -
  • -

Τα 700.000 στρέμματα άγγιξε η έκταση των ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας το 2012, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του 1ου ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων & Βιομάζας Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ) με τίτλο “Βιοκαύσιμα: Με το Βλέμμα Στραμμένο στο 2020”. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 90% περίπου, αφορά καλλιέργειες ηλίανθου και δευτερευόντως ελαιοκράμβης και αγριαγκινάρας. Αξιοσημείωτο είναι πως ο τομέας της παραγωγής βιοκαυσίμων, που προέρχονται από τις πρώτες ύλες ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών, αναπτύχθηκε στη χώρα μας με σημαντικό ρυθμό την τελευταία πενταετία.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ομιλία του έδωσε την εικόνα του τομέα βιοκαυσίμων στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, πέραν των ορυκτών καυσίμων, οδήγησε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα. Ειδικά τα βιοκαύσιμα δεν είναι μόνο μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δίνει μία εναλλακτική επιλογή για χώρες, όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από εισαγωγές πετρελαίου, αλλά σχετίζεται άμεσα με την αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση τη διατροφική επάρκεια, δύο τομείς ιδιαίτερα πολυσήμαντους για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η στροφή πολλών καλλιεργητών σε ενεργειακά φυτά, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που έπληξαν τη γεωργική παραγωγή, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής τροφίμων και παράλληλη αύξηση των τιμών τους διεθνώς, προκαλώντας επισιτιστική κρίση. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, μείζον ζήτημα για την ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα των βιοκαυσίμων. Η απάντηση που δόθηκε είναι τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενεάς, τα οποία έχουν διττό όφελος:

-αφενός, το παραγόμενο προϊόν προορίζεται για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών και της κτηνοτροφίας,

-αφετέρου, η βιομάζα μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιοντίζελ ή άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως τα πέλλετς.

Ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να βγούμε από την οικονομική στενωπό. Με την πρόοδο της έρευνας και της τεχνολογίας μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα πιο ταπεινά φυτά για να θέσουμε σε κίνηση την παραγωγική μηχανή. Να μειώσουμε την κατανάλωση ενεργειακών πόρων, ρυπογόνων και οικονομικά ασύμφορων, όπως τα ορυκτά καύσιμα που εισάγουμε επιβαρύνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο. Να αμβλύνουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τρίτες χώρες.

 

Πηγή: econews.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...