Αύξηση της κατανάλωσης diesel κίνησης παγκοσμίως

Έρευνα της ExxonMobil για τις μεταφορές και τα καύσιμα

  • -
  • -

Ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης diesel κίνησης προβλέπεται στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil. Το πετρέλαιο κίνησης θα γίνει το πρώτο καύσιμο για χρήση στις μεταφορές μέχρι το 2020 ξεπερνώντας κατά πολύ τη βενζίνη. Λόγω των αυξημένων αναγκών στις εμπορευματικές μεταφορές σε Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική το μερίδιο του diesel θα φτάσει το 70% επί του συνόλου των καυσίμων μέχρι το 2040. Τα καύσιμα για τις αερομεταφορές και τη ναυσιπλοΐα θα αυξηθούν την περίοδο αυτή κατά 75% και 90% αντίστοιχα. Η βενζίνη αναμένεται να χάσει την πρωτοκαθεδρία της μέσα στα επόμενα επτά χρόνια κυρίως λόγω της αλλαγής στον τύπο καυσίμου που θα χρησιμοποιείται σε Ασία και Ευρώπη. Στην Αμερική το ποσοστό της βενζίνης θα παραμείνει υψηλό λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εγχώριας αγοράς.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αφορά το μέλλον των μεταφορών και με τις εναλλακτικές μορφές αυτοκίνησης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ExxonMobil τα υβριδικά θα γίνουν πιο οικονομικά και αρκετά δημοφιλή μέχρι το 2025 και θα αποτελούν το 40% της αγοράς το 2040. Περισσότερο από το 50% των νέων πωλήσεων θα αφορούν υβριδικά αυτοκίνητα.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά τύπου plug-in, η έρευνα κάνει λόγο για μερίδιο αγοράς που θα αγγίξει το 5% τα επόμενα 27 χρόνια, παρά τις έντονες προσπάθειες των κατασκευαστών να τα προωθήσουν.  Από πλευράς κατανάλωσης ο μέσος όρος των αυτοκινήτων παγκοσμίως θα μειωθεί από τα 8,7 lt/100km που είναι σήμερα, στα 5,5lt/100km το 2040. Για την επίτευξη αυτού θα συμβάλουν νέα ελαφρύτερα υλικά που θα μειώσουν το βάρος των αυτοκινήτων. Στην αγορά προβλέπεται ότι θα διατίθενται μικρότερων διαστάσεων αυτοκίνητα με αντίστοιχου μεγέθους κινητήρες οι οποίοι λόγω του downsizing θα έχουν μικρότερες ανάγκες σε καύσιμα.

 

Επιγραμματικά άλλα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Ο μεγαλύτερος καταναλωτής καυσίμων είναι η Ασία όπου αναμένονται το 2040 να κυκλοφορούν 500 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
  • Οι ανάγκες σε καύσιμα της Ινδίας θα τριπλασιαστούν και ο στόλος των αυτοκινήτων θα αυξηθεί κατά 40%.
  • Η Αμερική θα παραμείνει η χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση καυσίμων ακολουθούμενη από την Κίνα.
  • Οι καταναλωτές θα απορρίπτουν στο μέλλον αυτοκίνητα με υψηλές καταναλώσεις όπως SUV με μεγάλου κυβισμού κινητήρες.
  • Το φυσικό αέριο θα κερδίζει σταδιακά μερίδιο στις μεταφορές κυρίως από βαρέα οχήματα είτε σε μορφή CNG (συμπιεσμένο αέριο) ή LNG (υγροποιημένη μορφή).



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...