H Porsche δίνει το φιλί της ζωής στους κινητήρες βενζίνης

Τεράστια επένδυση της Porsche ευελπιστεί στη διάσωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμα νέας τεχνολογίας που ενδέχεται να αποδειχθούν καθαρότερα και από την ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Την ώρα που η αυτοκίνηση δουλεύει με τέρμα τις μηχανές κάνοντας στροφή στην ηλεκτρική τεχνολογία, η Porsche ψάχνει εναλλακτικές για να κρατήσει τη βενζίνη ζωντανή. Η γερμανική μάρκα έχει μπει ήδη στο χορό του ρεύματος με την Taycan και μελλοντικά, θα δούμε πολλά νέα μοντέλα της με ηλεκτροκινητήρες, όμως για να διατηρήσει την ξεχωριστή προσωπικότητά της δεν θέλει να αποχωριστεί τα μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Ποιο τρόπο βρήκε; Την εξέλιξη ενός νέου καυσίμου! Το eFuel, όπως το ονομάζει, ελπίζει ότι θα είναι η απάντηση στην ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα αναφέρουν ότι ενδέχεται να είναι ακόμη πιο καθαρή τεχνολογία από την ηλεκτροκίνηση, αφήνοντας αιχμές για το ρυπογόνο τρόπο που παράγεται το ρεύμα σε πολλές χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους το eFuel θα μειώσει κατά 85% το διοξείδιο του άνθρακα ανά χιλιόμετρο λειτουργίας του κινητήρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Porsche θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αποσπάσει υδρογόνο από το νερό και στη συνέχεια, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας, να κατασκευάσει ένα καύσιμο σαν συνθετική βενζίνη. Η ιδέα αυτή ωστόσο, δεν είναι νέα. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το 9% των καυσίμων που χρησιμοποιούσε ο γερμανικός στρατός ήταν αυτού του τύπου, μαζί με το 25% των καυσίμων που έκαιγαν τα πολιτικά οχήματα της Γερμανίας στην ίδια περίοδο.

Η Porsche συνεργάζεται με τη Siemens και την Exxon για να φτάσει στο στόχο της και ετοιμάζουν τεράστια επένδυση σε εγκαταστάσεις στη Χιλή που θα είναι έτοιμες μέχρι το 2022. Εκεί θα γίνεται η διαδικασία επεξεργασίας των πρώτων υλών για να παραχθεί το eFuel και κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, περιμένουν ότι θα φτιάξουν 34.000 γαλόνια (128.704 λίτρα). Ακούγονται (και είναι) λίγα, αλλά μέχρι και το 2026 η μονάδα θα αναβαθμιστεί και θα έχει δυνατότητα παραγωγής 145 εκατ. γαλονιών (548,9 εκατομμύρια λίτρα). Αν σκεφτούμε ότι η ετήσια κατανάλωση καυσίμων από τα αυτοκίνητα μόνο στην αγορά των ΗΠΑ αγγίζει τα 124 δις γαλόνια (469,4 δις λίτρα) η ποσότητα παραμένει μικρή, είναι όμως σημαντικά περισσότερη από ότι στην αρχή.

Η ίδια η Porsche αυτή τη στιγμή, δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση και όχι στα συνθετικά καύσιμα. Υποστηρίζει όμως ότι είναι ένα βιώσιμο project που την ενδιαφέρει να ασχοληθεί. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί μια τέτοια μάρκα να γυρνά την πλάτη στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, που στο πέρασμα των χρόνων της έχει δώσει τόσες πολλές αγωνιστικές επιτυχίες και αμέτρητους πιστούς πελάτες ή θαυμαστές. Μέχρι τώρα δεν έχει λείψει και ο αντίλογος, με ειδικούς να λένε ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι μια σπατάλη χρημάτων σε κάτι ανούσιο. Μετά από μελέτη του project, τονίζουν ότι δεν είναι ούτε «καθαρό» αρκετά, ούτε τόσο προσιτό, για να κερδίσει τελικά τον αγώνα προς την αλλαγή της αυτοκίνησης σε ένα πιο καθαρό μέλλον. Το ποιος έχει δίκιο τελικά, θα αποδειχθεί στο μέλλον!   

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...