Honda: Diesel 1,6 λίτρων

Earth Dreams Technology με 120 ίππους

  • -
  • -

Μπορεί η Honda να σνόμπαρε τους diesel ρίχνοντας το βάρος της εξέλιξης στους βενζινοκινητήρες και τα υβριδικά συστήματα, όμως ο μικρός diesel που εξέλιξαν τα τελευταία χρόνια φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη φήμη των γιαπωνέζων μηχανικών στην τεχνολογία κινητήρων.

Ο νέος 1.6 i-DTEC που θα τοποθετηθεί στο νέο Honda Civic διαθέτει αλουμινένια κυλινδροκεφαλή που συνδέεται σε ένα «open deck» μπλοκ, δηλαδή υπάρχει διάκενο μεταξύ των χιτωνίων και του μπλοκ των κυλίνδρων. Είναι ο ελαφρύτερος diesel στην κατηγορία του και συγκριτικά 2.2 i-DTEC της Honda, ζυγίζει 47kg λιγότερο. Κάθε εξάρτημα έχει επανασχεδιαστεί με κριτήριο τη μείωση του βάρους και των διαστάσεων, ενώ προηγμένες τεχνικές παραγωγής είχαν ανάλογη συμβολή. Το πάχος των τοιχωμάτων των κυλίνδρων έχει μειωθεί στα 8mm, συγκριτικά με τα 9mm του 2.2 i-DTEC, μειώνοντας σημαντικά το βάρος.  Επιπλέον έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρύτερα έμβολα και μπιέλες. Για τη μεγάλη μείωση της τριβής έχει χρησιμοποιηθεί κοντύτερη και λεπτότερη ποδιά εμβόλου. Στις 1500rpm, ο κινητήρας 1.6 i-DTEC έχει περίπου 40% λιγότερη μηχανική τριβή από τον 2.2 i-DTEC. Αυτό έχει σα συνέπεια όχι μόνο τη μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωση, αλλά βελτιώνει θεαματικά την απόκριση του κινητήρα.

Η 4η γενιά του υπερτροφοδότη της Garrett που χρησιμοποιεί ο 1.6 i-DTEC έχει μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης 1.5bar και διαθέτει μεταβλητά  πτερύγια, τα οποία ρυθμίζονται κατάλληλα ελαχιστοποιώντας την υστέρηση (turbo lag). Έτσι επιτυγχάνουν το βέλτιστο συνδυασμό «έλξης» στις χαμηλές-μεσαίες στροφές και επιδόσεων ψηλότερα.

 

Το σύστημα ψεκασμού της Bosch λειτουργεί με πίεση 1800bar. Η υψηλή πίεση επιτρέπει τη δημιουργία πιο ομοιογενούς μίγματος για καθαρότερη και αποδοτικότερη καύση.  Για τη βελτίωση της ογκομετρικής απόδοσης των κυλίνδρων χρησιμοποιήθηκε εισαγωγή κυλινδροκεφαλής υψηλής ροής και στροβιλισμού για ακριβή έλεγχο της διαδικασίας καύσης που επιτρέπει τον περιορισμό των τοπικών σημείων υπερθέρμανσης που παράγουν ρύπους. Ο νέος 1.6 i-DTEC θα κατασκευάζεται στο Swindon της Μ. Βρετανίας. Η νέα γραμμή παραγωγής έχει δυναμική 500 κινητήρων diesel την ημέρα, λειτουργώντας σε δύο βάρδιες που ισοδυναμεί με 1 κινητήρα κάθε 138 δευτερόλεπτα. Στη νέα γραμμή θα παράγεται ο νέος 1.6 i-DTEC μαζί με τους ήδη υπάρχοντες κινητήρες 2.2- i-DTEC.  

Ο 1.6 i-DTEC diesel θα χρησιμοποιηθεί και στο νέο CR-V (που επίσης κατασκευάζεται στο HUM) μέσα στο 2013, ενώ μελλοντικά, η φιλοσοφία Earth Dreams Technology θα διέπει όλα τα κινητήρια σύνολα της Honda.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...