Red Bull Stratos: Αποστολή εξετελέσθη

Έσπασε το φράγμα του ήχου σε ένα δραματικό άλμα

  • -
  • -

Ο Felix Baumgartner κέρδισε μία θέση στην ιστορία όντας ο άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση. Επιπλέον κατέρριψε δύο ακόμη ρεκόρ της υψηλότερης ελεύθερη πτώση και της υψηλότερης μεγαλύτερη επανδρωμένη πτήσης με μπαλόνι.

Εκατομμύρια κόσμος έμεινε καθηλωμένος στο livestream όπου διαδικτυακά παρακολούθησε τον παράτολμο Αυστριακό να επιχειρεί να καταρρίψει ρεκόρ που χρονολογούνταν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η απογείωση του αερόστατου έγινε χαράματα Κυριακής (απόγευμα για εμάς) στο Roswell του νέο Μεξικό. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν αυτές που είχαν αναβάλει την απογείωση πριν από λίγες ημέρες, όμως πλέον ήταν οι ιδανικές: άπνοια στο έδαφος και απόλυτη διαύγεια στην ατμόσφαιρα. Η άνοδος στην στρατόσφαιρα διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες για να φτάσει η κάψουλα με το μπαλόνι σε ύψος 39.044 μέτρων. Ο Baumgartner φτάνοντας στα όρια του διαστήματος αποσυμπίεσε την κάψουλα η οποία φρόντιζε κατά την διάρκεια της ανόδου να διατηρεί τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας σε ζωτικά επίπεδα και παρείχε οξυγόνο για την αναπνοή.

Το άλμα προς τη γη ξεκίνησε ιδανικά με στόχο να σπάσει το ρεκόρ της ταχύτερης καθόδου, υπερβαίνοντας το φράγμα του ήχου στη ζώνη της στρατόσφαιρας όπου υπάρχει μικρότερη τριβή. Ο Baumgartner τα κατάφερε και τα 1137 km/h είναι το νέο ρεκόρ καθόδου. Βέβαια το άλμα δεν ήταν και τόσο απλή διαδικασία. Είδαμε ζωντανά τα δραματικά πλάνα όπου ο Αυστριακός άρχισε να περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα και για αρκετό χρόνο είχαμε παγώσει στις οθόνες, μέχρι τελικά ο Baumgartner να ανακτήσει το έλεγχο και να ανοίξει το αλεξίπτωτο.

«Ήταν μια απίστευτη μέρα και σκαμπανεβάσματα όπως ακριβώς και το σύνολο του έργου,» είπε ανακουφισμένος ο Baumgartner. «Το άλμα ξεκίνησε όμορφα όμως στη συνέχεια εξελίχθηκε σε δράμα λόγω προβλήματος με τη ζελατίνα στο κράνος μου. Η έξοδος ήταν τέλεια, αλλά στη συνέχεια άρχισα να περιστρέφομαι. Σκέφτηκα ήταν για λίγο, αλλά στη συνέχεια άρχισε να επιταχύνει.  Ήταν πολύ σκληρή δοκιμασία. Σκέφτηκα για μερικά δευτερόλεπτα ότι είχα χάσει τις αισθήσεις μου. Δεν ένιωθα την ηχητική έκρηξη, επειδή ήμουν τόσο απασχολημένος προσπαθώντας να σταθεροποιηθώ. Ήταν πραγματικά πολύ πιο δύσκολο από ό, τι νόμιζα ότι επρόκειτο να είναι.»
Κάποιο πρόβλημα με την τροφοδοσία που ξεθάμπωνε τη ζελατίνα του κράνους, δεν επέτρεψε στον Αυστριακό να βλέπει τα όργανα ελέγχου του πτώσης με συνέπεια να ανοίξει το αλεξίπτωτο νωρίτερα από ότι θα έπρεπε και να χάσει το τέταρτο ρεκόρ που κυνηγούσε, αυτό της μεγαλύτερης σε διάρκεια άλματος από ελεύθερη πτώση, καθώς το άλμα διήρκησε μόλις (!) 9:03 λεπτά.

Ο Baumgartner και η ομάδα της Red Bull Stratos  πέρασαν πέντε χρόνια εκπαίδευσης και προετοιμασίας της αποστολής η οποία εκτός των ρεκόρ, θα δώσει πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία για την κατανόηση της συμπεριφοράς του ανθρώπινου σώματος σε ακραίες συνθήκες που είναι πολύτιμα για τους αστροναύτες.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...