ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα μικρά Fiat

Από τη δεκαετία του ’30 η Fiat έχει κερδίσει τον τίτλο του εξπέρ στα μικρά αυτοκίνητα

  • -
  • -

Όλα άρχισαν στις 11 Ιουλίου του 1899 όταν ο Giovanni Agnelli di Bricherasio και ο Count Carlo Biscaretti di Ruffia αγόρασαν το μικρό εργοστάσιο των αδελφών Ceirano και ίδρυσαν την F.I.A.T. (οι τελείες καταργήθηκαν το 1907, ενώ το 1918 όταν μπήκε στο χρηματιστήριο μετονομάστηκε σε Fiat SpA, δηλαδή Societa per Azioni). Στο εργοστάσιο αυτό η Fiat άρχισε την κατασκευή των πρώτων αυτοκινήτων της.

Εκείνη τη χρονιά κατασκεύασε τον τρομερό αριθμό των οκτώ αυτοκινήτων (!), ντυμένα από τον Alessio, που δεν ήταν άλλο από το «3 ½». Ονομάστηκε έτσι από τους ίππους που απέδιδε, χάρη σε δικύλινδρο κινητήρα 700 κ.εκατ. βασισμένο πάνω στις τεχνολογικές πατέντες του Faccioli. Ήταν μόνο η αρχή μιας μεγάλης πορείας! Το 1936, το Topolino έγινε το πρώτο μιας σειράς πετυχημένων μικρών μοντέλων από τη Fiat.

Στο αφιέρωμα του gocar.gr θα βρείτε όλα τα μικρά Fiat από το 1936 μέχρι σήμερα: 500, 600, 850, 127, 126, Panda, Uno, Punto… όλα τους αποδείχτηκαν εμπορικές επιτυχίες και σημάδεψαν την ιστορία του Ιταλού κατασκευαστή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...