Ευρωπαϊκή ετικέτα σε όλα τα ελαστικά

Από τον Ιούλιο θα συνοδεύει όσα παράγονται

  • -
  • -

Αλλάζει ο χάρτης της αγοράς ελαστικών από το Νοέμβριο που θα εφαρμοστεί η νέα ευρωπαϊκή ετικέτα καθώς από 1/11/2012 δεν θα μπορεί να διατεθεί προς πώληση ελαστικό χωρίς τη συνοδευτική αυτή σήμανση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, στην ετικέτα θα παρέχονται πληροφορίες για τρία βασικά χαρακτηριστικά απόδοσης των ελαστικών: την οικονομία καυσίμου, την απόδοση στο φρενάρισμα στο βρεγμένο και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης. Όσα ελαστικά παραχθούν μετά τον Ιούλιο του 2012 πρέπει να εφοδιάζονται με τη συγκεκριμένη ετικέτα.

Μέχρι τότε κάθε κατασκευαστής οφείλει να αξιολογήσει τα ελαστικά που παράγει σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία πραγματοποιώντας κατάλληλες εργαστηριακές μετρήσεις. Η πρώτη πληροφορία της ετικέτας αφορά την οικονομία καυσίμου και σχετίζεται με την τριβή κύλισης, όσο μικρότερη τόσο πιο λιγότερες οι απώλειες. Η απεικόνιση της κατάταξης θυμίζει την κατάταξη σε ενεργειακές κλάσεις παρόμοια με αυτή που έχουν οι ηλεκτρικές λευκές συσκευές με το Α να παραπέμπει στο πιο πράσινο και το G στο πιο ενεργοβόρο. Αντίστοιχα εμφανίζεται η απόδοση στο φρενάρισμα με το Α να έχει την καλύτερη απόδοση στο βρεγμένο και G στην χειρότερη. Για το θόρυβο στην ετικέτα θα αναγράφεται η ηχομέτρηση του ελαστικού και θα υπάρχουν τρία πεδία έντασης θορύβου. Αν είναι τονισμένες και οι τρεις γραμμές του ήχου, τότε το ελαστικό πληρεί τις υπάρχουσες προδιαγραφές της Ευρώπης, αν είναι τονισμένες οι δύο τότε το ελαστικό πληρεί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που πρόκειται να εφαρμοστεί στο μέλλον, ενώ αν υπάρχει μόνο μια γραμμή τότε το ελαστικό παράγει ακόμη λιγότερο θόρυβο κατά 3dB. Σημειωτέον ότι η κλίμακα μέτρησης του θορύβου είναι λογαριθμική πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε 3dB διπλασιάζεται η ένταση του ήχου.

Η Goodyear Dunlop σε εκδήλωση στο Μουσείο Αυτοκινήτου του Athenian Capitol, μας αποκάλυψε ότι ενόψει των συγκεκριμένων ημερομηνιών στα εργοστάσια έρευνας κι εξέλιξης πάνω από 270 οδηγοί δοκιμαστές, μηχανικοί δοκιμών και τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς για τη συγκέντρωση πληροφοριών για πάνω από 10.000 διαφορετικούς τύπους και μεγέθη ελαστικών επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από την ΕΕ μεθοδολογία δοκιμών.

Η ετικέτα αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ελαστικών καθώς ο αγοραστής θα γνωρίζει κάποια αντικειμενικά χαρακτηριστικά απόδοσης και η απόφαση αγοράς δεν θα επαφίεται στη γνώμη του «ειδικού» ο οποίος θα του προτείνει ότι έχει σε απόθεμα ή μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Από την άλλη, η απόδοση στο βρεγμένο με την χαμηλή τριβή κύλισης, είναι μεγέθη που έρχονται σε σύγκρουση, καθώς ένα ελαστικό δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι το πιο οικολογικό από πλευράς κατανάλωσης και ταυτόχρονα να αξιολογείται με Α στο φρενάρισμα στο βρεγμένο.

Η νέα ετικέτα θα δώσει στους καταναλωτές ένα πρώτο δεδομένο στην αξιολόγηση ενός ελαστικού ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην απόδοση στο στεγνό, ούτε φυσικά στην αντοχή του ελαστικού, που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο κατά τη χρήση.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...