ΣΔΟΕ: Στόχος τα ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες

Δίωξη για λαθρεμπόριο σε όσους παρανομούν

  • -
  • -

Η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διευκόλυνε όσους ήθελαν να παρακάμψουν την ελληνική φορολογική νομοθεσία καθώς τα οφέλη είναι τεράστια. Όλο και περισσότερα είναι τα πολυτελή ΙΧ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με πινακίδες Βουλγαρίας γλιτώνοντας τεράστιους φόρους σε τέλη, έκτακτες εισφορές και τεκμαρτά εισοδήματα. Την πρακτική αυτή που πλέον αποτελεί μόδα τον τελευταίο χρόνο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, προσπαθεί να αναχαιτίσει το ΣΔΟΕ ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή των Βουλγαρικών αρχών. Το αίτημα του ΣΔΟΕ είναι να δώσουν στοιχεία ως προς τις οικονομικές δραστηριότητες των εταιρειών που ιδρύουν επιτήδειοι με μόνη δραστηριότητα την κατοχή ενός ή περισσότερων πολυτελών ΙΧ.

 

Ελληνική πατέντα

Πολλοί συμπατριώτες μας λοιπόν ίδρυσαν μια εταιρεία στη Βουλγαρία της οποίας μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Η ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία είναι μία πανεύκολη διαδικασία καθώς απαιτούνται μόνο μερικές εκατοντάδες ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να είναι μόνο 1 ευρώ. Μέσα σε μία μόλις ημέρα μια πληθώρα γραφείων αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τέτοιες υποθέσεις με πολύ μικρό κόστος και υψηλά οφέλη σε σχέση με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Το ΣΔΟΕ σημειώνει ότι η κατοχή και χρήση ενός αυτοκινήτου με Bουλγάρικες πινακίδες από Έλληνα φορολογούμενο δημιουργεί πεδίο φορολογικού ελέγχου. Στις περιπτώσεις που η Bουλγάρικη εταιρεία δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο δραστηριότητας, δηλαδή δεν εμφανίζει έσοδα από πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα διαθέτει ένα πολυτελές ΙΧ, τότε υπάρχει θέμα παραβίασης της ελληνικής τελωνειακής νομοθεσίας περί λαθρεμπορίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους «συλλαμβάνονται» να οδηγούν αυτά τα οχήματα.

Οι Ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία με τις αντίστοιχες Βουλγαρικές προκειμένου να δοθούν στοιχεία για τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας που εντοπίζονται από ελέγχους στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των ενεργειών του ΣΔΟΕ θα φανεί από την ανταπόκριση των Βουλγάρων που απ’ ότι φαίνεται προς το παρόν δεν είναι και τόσο σπουδαία.

 

Σχολικό με βουλγαρικές πινακίδες

Εκτός βέβαια των πολυτελών αυτοκινήτων, όλο και περισσότερα είναι τα φορτηγά και λεωφορεία με Βουλγαρικές πινακίδες. Tα κίνητρα είναι προφανή τόσο φορολογικά, όσο κι από πλευράς εξόδων, καθώς ένα επαγγελματικό όχημα συμφέρει να έχει την έδρα του στη Βουλγαρία, αλλά να εισπράτει κόμιστρα στην Ελλάδα. Κατά το έλεγχο των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Δ/νσης Τροχαίας Αττικής βρέθηκε λεωφορείο με βουλγαρικές πινακίδες ιδιοκτησίας εταιρείας μεταφορών με έδρα την Σόφια, να μεταφέρει μαθητές Ελληνικού Ιδιωτικού σχολείου. Στον 52χρονο οδηγό του λεωφορείου σχηματίσθηκε δικογραφία για υποκλοπή μεταφορικού έργου και θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...