Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011

Περισσότερες από 170 δράσεις σε όλη την Ελλάδα

  • -
  • -

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος είναι πάρα πολλές – περισσότερες από 170 – οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου. Δράσεις όπως ποδηλατοδρομίες, καθαρισμοί παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών και μεγάλων, ανακύκλωσης κλπ. Ανάμεσά τους, έχουμε τις παρακάτω δράσεις:

 

Ποδηλατική διαδρομή στην Αθήνα, την Κυριακή 5 Ιουνίου, από το Πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής έως τη θάλασσα του Φαλήρου, με την υποστήριξη των υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της εταιρείας Αττικό Μετρό Α.Ε. Το παρών θα δώσει και η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας. Η σηματοδοτημένη με κώνους διαδρομή θα παραμείνει στην αποκλειστική διάθεση των ποδηλάτων για έξι ώρες, από τις 11:00 έως τις 18:00. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής:

  • 11:00 - 15:00

Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής) - Βασιλέως Κωνσταντίνου - Βασιλίσσης Όλγας - Βασιλίσσης Αμαλίας - Λεωφόρος Συγγρού - παράδρομος Συγγρού - Εσπλανάδα -Πλατεία Νερού (Φάληρο).

  • 15:00-18:00

Πλατεία Νερού (Φάληρο) - Εσπλανάδα - υπόγεια διάβαση Λεωφ. Συγγρού -παράδρομος Λεωφ. Συγγρού - Μετρό Φιξ.

Τα ποδήλατα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο μετρό και στο τμήμα της διαδρομής, όπου υπάρχουν λεωφορειολωρίδες θα δοκιμαστεί η αρμονική συνύπαρξη των ποδηλάτων με τα λεωφορεία.

 

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Κυριακή 5 Ιουνίου. Μουσεία, βιβλιοπωλεία και κέντρα πολιτισμού ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται μικρούς και μεγάλους για να τους ξεναγήσουν σε 30 διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αναγνώσεις βιβλίου, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προγράμματα, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε παιδιά και ενήλικες να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, μέσα από πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

 

Καθαρισμοί παραλιών, δασών, πόλεων από ομάδες πολιτών, οικογένειες, ΜΚΟ, δήμους, περιφέρειες, με την υποστήριξη του ΥΠΕΚΑ και υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Κάρολου Παπούλια. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του Υμηττού στην περιοχή πίσω από το Δημόκριτο, καθαρισμός στην περιοχή Μετόχι της Πάρνηθας, καθαρισμός στη Λεωφόρου Σχιστού και στους δασικούς δρόμους που ανεβαίνουν στο Όρος Αιγάλεω, καθαρισμός και αποψίλωση του Πάρκου Τρίτση στη θέση Πύργος Βασσιλίσης, καθαρισμός των σημάτων του ΚΟΚ και των σημάτων στις στάσεις των μέσων του ΟΑΣΑ στην Καλλιθέα, και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την Περιφέρεια Αττικής. Δείτε εδώ όλες τις δράσεις και παρακάτω το σχετικό video.

 

Ημερίδα για την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση και Κοινωνική Συμμετοχή διοργανώνουν το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.) την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρες 9.30 με 13.30, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ., στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ.

 

Αφιερωμένη στα δάση

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στα δάση, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και προσφέρουν μέσα επιβίωσης για περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ανθρώπους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, κάθε χρόνο καταστρέφονται περίπου 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους (έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Πορτογαλίας). Σε αυτό συντελεί και το γεγονός πως το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες προέρχεται από την ξυλεία και τον ξυλάνθρακα.

 

Το gocar συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Δημιούργησε τον απόλυτο Οδηγό Green Αυτοκίνησης με ιδέες για λογικότερη χρήση του αυτοκινήτου, με τα μυστικά για τα υβριδικά, ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα κ.α. Έτσι, θα μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον όλο το χρόνο και όχι μόνο την 5η Ιούνη.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Κυριακή, αφιερωμένη στα δάση, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και προσφέρουν μέσα επιβίωση για περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταστρέφονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, μια έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Πορτογαλίας, καθώς, μεταξύ άλλων, το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες προέρχεται από την ξυλεία και τον ξυλάνθρακα.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...