Η μεγάλη μάχη Skoda και Toyota - Έχουν διαφορά 860 αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη

Μπορεί η Volkswagen να έχει ανοίξει ελαφρώς την ψαλίδα στο πίνακα των πωλήσεων, στη δεύτερη και τρίτη θέση όμως, θα γίνει μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ Toyota και Skoda.

  • -
  • -

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ταξινομήσεων που ανακοίνωσε ο ACEA, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, μειώθηκαν τους πρώτους δύο μήνες του 2026 κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τους κατασκευαστές και τους καταναλωτές να είναι εμφανώς προβληματισμένοι από το οικονομικό «περιβάλλον» στην Ευρώπη αλλά βεβαίως και λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τις ενεργειακές επιπτώσεις αυτού σε κάθε γωνιά αυτής της Γης.

Πώς κινήθηκαν οι αγοραστές

Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφτασε το 18,8% από την αρχή του έτους, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις ταξινομήσεις του πρώτου διμήνου να ανέρχονται σε 312.369 μονάδες με τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές για τα BEV στην Ευρώπη να είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία όπου συνδυαστικά, «απορρόφησαν» το 61% των… ηλεκτρικών ταξινομήσεων.

Τα αυτοκίνητα ωστόσο που κυριάρχησαν στις πωλήσεις με το «καλημέρα» του νέου έτους, δεν ήταν άλλα από τα υβριδικά. Τα hybrid μοντέλα είναι και με τη βούλα η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των αγοραστών, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 38,7%, με περισσότερες από 640.000 ταξινομήσεις τους πρώτους δύο μήνες του νέου έτους.

Σταθερά ανοδικές ήταν και οι πωλήσεις των plug-in hybrid μοντέλων, φτάνοντας τις 162.751 μονάδες, με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία να εμφανίζονται ως βασικές αγορές αυτών των οχημάτων, τα οποία συνολικά, αντιπροσώπευσαν το 9,8% της αγοράς, από 7,4% για το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αντίθετα, οι ταξινομήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν κατά 23,3%, με όλες τις μεγάλες αγορές να παρουσιάζουν πτώση, με αποτέλεσμα το μερίδιο τους να συρρικνώνεται στο 22,5% (29,0% αντίστοιχα πέρσι) κλείνοντας το δίμηνο με 374.774 πωλήσεις, ενώ τα ντίζελ υποχώρησαν εκ νέου, με τις ταξινομήσεις τους να μειώνονται κατά 17,7% αντιπροσωπεύοντας ουσιαστικά μόλις το 8,1% της αγοράς.

Μάχη σώμα με σώμα

Μέσα σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον η Volkswagen έχει καταφέρει για πολλοστή φορά να ηγείται του πίνακα των πωλήσεων με 176.570 ταξινομήσεις νέων οχημάτων τους δυο πρώτους μήνες του 2026.

Κι αν η Volkswagen είναι λίγο έως πολύ «στανταράκι» για την πρωτιά, η μάχη που διαδραματίζεται στη δεύτερη και την τρίτη θέση, είναι… αμείλικτη. Η Skoda έχει καταφέρει κάτι που πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε ως ανέκδοτο. Να φιγουράρει δηλαδή μέσα στο Top 3 των κατασκευαστών, όντας στη τρίτη θέση των ευρωπαϊκών πωλήσεων, με 116.650 ταξινομήσεις, εμφανίζοντας μάλιστα άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 14,5%!

Δείτε ακόμη: Η ευρωπαϊκή μάρκα που κερδίζει τους Κινέζους στα ηλεκτρικά

Η Toyota, η Νο1 αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου για το 2025, βρίσκεται στη δεύτερη θέση αλλά νιώθει από νωρίς φέτος την καυτή ανάσα της τσέχικης φίρμας… να την ακολουθεί. Η ιαπωνική φίρμα ταξινόμησε 117.510 νέα μοντέλα στην Ευρώπη το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2026, σημειώνοντας πτώση κατά 6,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τον «πόλεμο» ανάμεσα στις δυο εταιρείες να αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς αμφότερες, θα ρίξουν στην αγορά και μια σειρά από νέα μοντέλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του ευρωπαϊκού κοινού.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...