Υπάρχει δίλημμα όταν μιλάμε για ζωές;

Βενζίνη, diesel, υβριδικά, ηλεκτρικά κι όλα τα ενδιάμεσα καύσιμα. Οι κουβέντες για την αυτοκίνηση είναι άπειρες, όμως μήπως θα έπρεπε να έπρεπε να είναι μόνο μία;

  • -
  • -

Πώς επηρεάζουν οι εξατμίσεις την υγεία μας; Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο και πόσα παιδιά παθαίνουν άσθμα από τις οδικές μεταφορές, όπως τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα δίκυκλα;

Στις 19 Μαΐου του 2025 δημοσιεύτηκε μία νέα έρευνα από τον Αμερικανικό οργανισμό ICCT (International Council on Clean Transportation), η οποία έχει όλες τις απαντήσεις για το πώς επηρεάζουν οι οδικές μεταφορές την υγεία όλων μας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f77e8e3bef13273a41f6ddd4e3551636.jpg

Πόσο «βρώμικος» είναι ο αέρας που αναπνέουμε;

Η έρευνα εξετάζει τι γίνεται με τη ρύπανση του αέρα αυτήν τη στιγμή και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον. Γι’ αυτόν το σκοπό, υπολογίζει τι θα γίνει με βάση αρκετά διαφορετικά σενάρια για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε ακόμα: Πόσες μέρες δουλεύεις για να πληρώσεις τη βενζίνη; Αξίζει;

Τα σενάρια που εξετάζει η έρευνα είναι πολλά και απαιτούν ένα πραγματικά μεγάλο άρθρο για να καλυφθούν. Ωστόσο, την προσοχή μας τράβηξε η εισαγωγή της έρευνας, στην οποία οι συγγραφείς αναφέρουν ορισμένα δεδομένα, τα οποία σίγουρα δημιουργούν σκέψεις για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης από τα υγρά καύσιμα κάθε είδους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6d9a09b5d3bab2769b738bce5bf5bb37.jpeg

Πόσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις εξατμίσεις;

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι η ρύπανση του αέρα από τις μεταφορές, γενικά, ευθύνεται για 385.000 θανάτους κάθε χρόνο. Από αυτούς, οι 246.000 περίπου οφείλονται στις οδικές μεταφορές. Δηλαδή σε αυτοκίνητα, δίκυκλα και φορτηγά. Για να το πούμε πιο απλά, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, κάθε χρόνο πεθαίνει μία πόλη σαν την Πάτρα, επειδή κινούμαστε με υγρά καύσιμα.

Δείτε ακόμα: Γιατί η ΕΕ θέλει τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πέρα από τους σχεδόν 250.000 θανάτους, η έρευνα αναδεικνύει ένα ακόμα ζήτημα, αυτό των περιστατικών πρόκλησης άσθματος κυρίως σε παιδιά. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρατίθενται, κάθε χρόνο παθαίνουν άσθμα πάνω από 1,85 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω των εκπομπών ρύπων από τις οδικές μεταφορές, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι παιδιά. Δηλαδή περίπου η μισή Αθήνα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/74f22eb4e7ee15ca99df6a2ca377b5e1.jpg

Πόσο έγκυρη είναι η έρευνα;

Η εγκυρότητα της έρευνας είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το ICCT είναι ένας αξιόπιστος αμερικανικός οργανισμός, ο οποίος ασχολείται πολλά χρόνια με τις οδικές μεταφορές.

Δείτε ακόμα: Κινούμαι Ηλεκτρικά – Κρίμα

Ο δεύτερος είναι ότι η δημοσίευση της έρευνας έγινε από τον έγκριτο επιστημονικό εκδοτικό οργανισμό IOP Publishing, ο οποίος ανήκει στο Ινστιτούτο Φυσικής που ιδρύθηκε το 1874, έχει έδρα στη Βρετανία και οι επιστήμονες που είναι μέλη του ξεπερνούν τους 23.000 σε όλον τον κόσμο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/dc7ba3a2d64463cbedb3558125e44c85.jpeg

Μήπως αξίζει να ξεβολευτούμε;

Σίγουρα η ηλεκτροκίνηση δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων αυτήν τη στιγμή, όμως πλέον έχουμε μία τεχνολογία κίνησης η οποία εξασφαλίζει μηδενική ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε σε τοπικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μηδενίσουν συνολικά τις εκπομπές ρύπων με τη χρήση ΑΠΕ ή έστω να τις μειώσουν σε μεγάλο βαθμό.

Επειδή το οικονομικό σκέλος είναι σίγουρα ένα υπαρκτό εμπόδιο, όσο τα ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα, ίσως είναι καλή ιδέα να σκεφτούμε να βγούμε λίγο από το comfort zone μας και να πάμε σε πιο καθαρές μετακινήσεις. Όχι για την ιδεολογία, απλά για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Για να αναπνέουμε πιο καθαρό αέρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...