Επίσημο: Εκτός Γερμανίας η παραγωγή της νέας BMW iX3 - Πού θα κατασκευάζεται;

Σε ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο, που ενσωματώνει κυριολεκτικά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα κατασκευάζεται η νέα BMW iX3, το πρώτο μοντέλο της πλατφόρμας “Neue Klasse”.

  • -
  • -

Η νέα BMW iX3, το πρώτο μοντέλο της επόμενης γενιάς “Neue Klasse” που σχεδιάζει να λανσάρει η βαυαρική φίρμα, θα κατασκευάζεται στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στο νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο του BMW Group στην πόλη Ντέμπρετσεν. Η επιλογή αυτής της τοποθεσίας δεν έγινε τυχαία. Το εργοστάσιο στο Debrecen ενσωματώνει όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας ένα νέο πρότυπο για τη μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αν και δεν έχει γίνει έναρξη της παραγωγής, η γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο ορόσημο για τη μονάδα. Το εργοστάσιο στο Debrecen έχει σχεδιαστεί εξαρχής για την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, και το πρώτο όχημα που θα βγει από τις γραμμές του είναι η νέα BMW iX3. Η έναρξη της μαζικής παραγωγής έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025, με σταδιακή αύξηση δυναμικότητας. Το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο του BMW Group που θα λειτουργεί πλήρως χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Νέα πλατφόρμα, μεγάλες δυνατότητες

Η BMW iX3 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα βασίζεται στην πλατφόρμα Neue Klasse, η οποία φέρνει πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών, τόσο στο προϊόν όσο και στη διαδικασία παραγωγής. Για παράδειγμα, το καλωδιακό δίκτυο του αυτοκινήτου έχει ανασχεδιαστεί πλήρως. Χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα (ζώνες), είναι κατά 30% ελαφρύτερο και απαιτεί 600 μέτρα λιγότερη καλωδίωση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Δείτε ακόμη: Έρχεται η πιο προσιτή ηλεκτρική BMW - Πότε θα κυκλοφορήσει

Αυτή η νέα προσέγγιση καθιστά την εγκατάσταση πιο εύκολη και εργονομική. Επιπλέον, πολλά εξαρτήματα έχουν πλέον μορφή «modular», δηλαδή αποτελούνται από ενιαίες μονάδες αντί για δεκάδες επιμέρους μέρη, ενώ έχει μειωθεί δραστικά η ποικιλία των συνδετικών στοιχείων (π.χ. βίδες, κλιπ, φις). Όλα αυτά απλοποιούν σημαντικά την παραγωγική διαδικασία, μειώνοντας τους χρόνους και τα περιθώρια σφαλμάτων.

Έντονο το ψηφιακό στοιχείο

Σημαντική καινοτομία αποτελεί ο πλήρως ψηφιακός έλεγχος ποιότητας που πραγματοποιείται κατά μήκος της γραμμής παραγωγής. Το εργοστάσιο του Debrecen είναι το πρώτο που υιοθετεί αυτή τη μέθοδο, η οποία σταδιακά θα εφαρμοστεί και σε άλλες μονάδες, ξεκινώντας από το εργοστάσιο του Μονάχου, που θα αναλάβει την παραγωγή της σεντάν εκδοχής της Neue Klasse από το 2026. Το Debrecen έχει σχεδιαστεί με βάση την αρχιτεκτονική iFACTORY της BMW, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού και προσομοίωσης. Πολλές από τις βέλτιστες πρακτικές και λύσεις έχουν δανειστεί από άλλα εργοστάσια του ομίλου, όπως το Plant Lydia στην Κίνα και το Plant Leipzig στη Γερμανία.

Το εργοστάσιο της Κίνας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και σχεδιασμού, καθώς ήταν το πρώτο της BMW που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου σε εικονικό περιβάλλον. Με βάση αυτό το υπόδειγμα, η γραμμή συναρμολόγησης στο Ντέμπρετσεν έχει δομηθεί με παρόμοιο τρόπο, επιτρέποντας ταχύτατη ενσωμάτωση εξοπλισμού και διαδικασιών. Από το Leipzig, υιοθετήθηκε το λεγόμενο «finger structure», ένα σύστημα διάταξης των χώρων παραγωγής που θυμίζει δάχτυλα χεριού, επιτρέποντας την ταχεία και απρόσκοπτη μεταφορά εξαρτημάτων και προσυναρμολογημένων μονάδων κατευθείαν στις γραμμές παραγωγής. Το Debrecen θα είναι το πρώτο εργοστάσιο όπου αυτό το σύστημα τροφοδοτείται από δύο πλευρές, επιτυγχάνοντας ρεκόρ στην απευθείας παράδοσης εξαρτημάτων, με έως και το 80% των τμημάτων να μεταφέρονται χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...