Update: Dacia Duster made in Greece

Εργοστάσιο στο Βόλο μέσω Fast Track

  • -
  • -

Για το καλό του μήνα αποφασίσαμε να τηρήσουμε την παράδοση της 1ης Απριλίου και να γράψουμε ένα καθόλα αθώο ψεματάκι. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κατασκευαστεί το Duster στην Ελλάδα, αν και θα το θέλαμε πολύ και προφανώς η διαδικασία του fast track θα αφορά άλλες επενδύσεις κι όχι την παρούσα. Αν και έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι, η ιδέα για την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ελλάδα πάντα ενδιαφέρει. Ο Γιάννης Τσιγκρής λοιπόν βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό και ξετύλιξε μια ευφάνταστη ιστορία, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και εσωτερική πληροφόρηση που ξεπερνά ακόμη και ιστορίες συνομωσίας. Ο μεσότιτλος «Ανάπτυξη του …Βόλου» τα λέει όλα.

Και του χρόνου!

-------

Είναι προφανές ότι η ραγδαία ανάπτυξη της Dacia οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Duster, το προσιτό SUV που κερδίζει σε φήμη και απήχηση απέναντι στο αγοραστικό κοινό. Παραπάνω από 100.000 παραγγελίες μέσα στο 2010 αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον και η επιθετική πολιτική της εταιρείας συνεχίζεται με καταιγισμό φιλόδοξων προωθητικών και μη σχεδίων. Μετά τις συνεχείς επιτυχίες στο Trophee Andros η επόμενη πρόσφατη πρόκληση είναι η κατάκτηση της διάσημης ανάβασης του Pikes Peak με ένα Duster 850 ίππων και με στόχο το απόλυτο. Όσοι φαντάζονται την τελευταία πρόκληση της Dacia παράτολμη, δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τα μελλοντικά σχέδια που φημολογούνται και εμπλέκουν την χώρα μας.

 

Dacia Made in Greece

Το ελπιδοφόρο σενάριο θέλει την Dacia να έχει εγκρίνει την περίπτωση εργοστασίου στην Ελλάδα, μιας παραγωγικής μονάδας που ουσιαστικά θα αποφορτίσει τις γραμμές παραγωγής της Ρουμανίας. Με δεδομένο ότι τα μισά από τα αυτοκίνητα που παράγονται είναι Duster, το σκεπτικό είναι να μετακομίσει σταδιακά η παραγωγή του στο ελληνικό εργοστάσιο, ώστε να συγκεντρωθούν οι Ρουμάνοι στα νέα Project. Θυμίζουμε τα 8 νέα μοντέλα έως το 2015, ανάμεσα στα οποία και το φτηνό των € 5.000 για αστική χρήση! Είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε για την εμπλοκή του εργοστασίου στα μελλοντικά φιλόδοξα μοντέλα, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι απο την στιγμή που ελήφθη η απόφαση δεν θα περιοριστεί σε παθητικό ρόλο.

 

Ανάπτυξη του Βόλου!

Φυσικά το γενικό πρόσταγμα προέρχεται από την Renault και πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο «Ελλάδα» προκρίθηκε ανάμεσα στις επιλαχούσες χώρες της Κύπρου και του Ισραήλ με το σκεπτικό ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων. Η επέλαση προς τον Νότο θεωρείται για τους ιθύνοντες ενδεδειγμένη τόσο στην προώθηση στις αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές όσο και στην αφρικάνικη ήπειρο όπου η Dacia θεωρεί εύστοχη αγορά για τα προϊόντα της. Ως στρατηγικό σημείο επιλέχθηκε η βιομηχανική περιοχή του Βόλου, που εκτός από ανεπτυγμένη τεχνογνωσία από το παρελθόν, είναι εξαιρετικό διαμετακομιστικό κέντρο προς τα Βαλκάνια αλλά και τη Μέση Ανατολή, λόγω του λιμανιού του.

Το επιχειρηματικό πλάνο που εντάσεται στο πρόγραμμα επενδύσεων "fast track" της κυβέρνησης, μπορεί να μας θυμίζει την χρυσή εποχή της Nissan στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, όμως δεν είναι σαφές ακόμα αν μιλάμε για αναβίωση παλαιών εγκαταστάσεων ή για μια εντελώς νέα τοποθεσία στο ΒΙΠΑ, που θα παραχωρηθεί από το κράτος με πολυετές συμβόλαιο. Διασταυρωμένες πηγές του gocar τονίζουν ότι πρόκειται για ένα άκρως ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο που σύντομα θα ανακοινωθεί και επισήμως. Τα γραφειοκρατικά έχουν ήδη ξεπεραστεί με πρωτοβουλία κυβερνητικών παραγόντων, ενώ φημολογούνται ακόμα και τροπολογίες για φοροαπαλλαγές και προσύμφωνα, αναφέροντας μάλιστα ότι το όφελος για την χώρα θα είναι τεράστιο. Εκτός από εντυπωσιακή για την εποχή γένεση θέσεων εργασίας, θα υπάρξει παράπλευρη ανάπτυξη για περιφερειακά-εξαρτήματα-υπηρεσίες, ενώ σημαντικός όρος κλειδί είναι το γεγονός ότι ο «εθνικός κατασκευαστής»  θα προσφέρει αφιλοκερδώς κρατικά οχήματα, μια προσφορά ανάσας στον προϋπολογισμό της χώρας.

Αν πραγματικά επιβεβαιωθεί το σενάριο, θα μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα και όχι απαραίτητα στον τομέα του αυτοκινήτου. Μπορεί να φαίνεται σταγόνα μπροστά στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όμως είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχει προκύψει μέχρι στιγμής, στην εποχή του μνημονίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...