Στην Ελλάδα η πρώτη υβριδική Porsche 911 – Τιμές

Η Porsche παρουσίασε επίσημα την ολοκαίνουργια γενιά 992.2 της 911, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της γίνεται υβριδική και διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά για παραγγελία.

  • -
  • -

Η Porsche 911 αλλάζει. Για την ακρίβεια εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής ώστε να παραμείνει για μεγάλο ακόμα διάστημα η επιτομή στην κατηγορία των sportscars. Κάπως έτσι, λίγα χρόνια μετά την παρουσίαση της γενιάς 992, τώρα ήρθε η ώρα της ανανέωσης. Μόνο που η αναθεωρημένη 992.2 δεν φέρνει μόνο διακριτικές σχεδιαστικές αλλαγές και μικρές διαφοροποιήσεις στο στήσιμο και το μοτέρ. Αυτή είναι η πρώτη 911 στην ιστορία που χρησιμοποιεί υβριδική τεχνολογία και είναι ήδη διαθέσιμη για παραγγελία στην ελληνική αγορά.

Υβριδική η 911 Carrera GTS με 541 ίππους

Για τις νέες Carrera GTS Coupe, Cabriolet και Targa, οι μηχανικοί της Porsche χρησιμοποίησαν όλη την τεχνογνωσία που έχουν συγκεντρώσει από τους αγώνες αντοχής ως βάση για το σχεδιασμό του υβριδικού συστήματος. Το ελαφρύ και ισχυρό σύστημα T-Hybrid διαθέτει ένα νέο ηλεκτρικό turbo, στο οποίο ένας ηλεκτροκινητήρας, τοποθετημένος μεταξύ του συμπιεστή και της φτερωτής, ανεβάζει την πίεση ακαριαία, εκμηδενίζοντας έτσι το lag. Παράλληλα, ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί και ως γεννήτρια. Παράγει έως και 11 kW (15 PS) ηλεκτρικής ισχύος. Λόγω της υψηλότερης αποδοτικότητας που προσφέρει το ηλεκτρικό turbo, δεν είναι απαραίτητη η χρήση διπλής υπερτροφοδότησης όπως είχαμε στην προηγούμενη γενιά, στοιχείο που βελτιώνει την απόδοση του συνόλου.

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης περιλαμβάνει επίσης έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη εντός του νέου κιβωτίου 8 σχέσεων διπλού συμπλέκτη (PDK). Ακόμη και στο ρελαντί, υποστηρίζει το boxer μοτέρ των 3,6 λίτρων με επιπλέον ροπή που φτάνει έως και τα 150 Nm, ενώ μπορεί να αυξήσει την ιπποδύναμη έως και 54 ίππους. Η Porsche έχει συνδυάσει τους δύο ηλεκτροκινητήρες με μια ελαφριά και συμπαγή μπαταρία υψηλής τάσης. Αντιστοιχεί σε μέγεθος και βάρος σε μια συμβατική μπαταρία εκκίνησης 12 volt, αλλά αποθηκεύει έως και 1,9 kWh ενέργειας (μικτή) και λειτουργεί με τάση 400V. Για βελτιστοποιημένο συνολικό βάρος, η Porsche έχει εγκαταστήσει μια ελαφριά μπαταρία ιόντων λιθίου για το ενσωματωμένο ηλεκτρικό σύστημα 12V.

Η καρδιά του συνόλου όμως είναι ο νέος 6κύλινδρος boxer των 3,6 λίτρων. Σχεδιασμένος ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο compact σε διαστάσεις, ο κινητήρας έχει ανέβει σε κυβισμό σε σχέση με τα 3λιτρα μοτέρ που βρίσκαμε σε όλη τη γκάμα της Carrera στην προηγούμενη γενιά και από μόνος του αποδίδει 485 ίππους και 570 Nm ροπή. Συνολικά, η ισχύς του συστήματος φτάνει τους 541 ίππους με 610 Nm ροπής. Η αύξηση στη ισχύ σε σχέση με τον προκάτοχό του αγγίζει τους 61 ίππους. Το αποδοτικό υβριδικό σύστημα επιτυγχάνει εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές CO2 με σημαντικά μικρότερο επιπλέον βάρος σε σύγκριση με τα plug-in υβριδικά. Η αύξηση βάρους σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι μόλις 50 κιλά, φτάνοντας τα 1.595 kg. Από πλευράς επιδόσεων, η νέα GTS ολοκληρώνει το 0-100 km/h σε 3 sec, το 0-200 km/h σε 10,5 sec, ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 312 km/h.

Φεύγοντας τώρα από την κορυφαία έκδοση, να πούμε ότι στη βάση της γκάμας βρίσκουμε για ακόμη μία φορά την απλή Carrera με 3λιτρο 6κύλινδρο twin turbo μοτέρ, το οποίο όμως έχει δεχθεί τις απαραίτητες αναβαθμίσεις. Πλέον φορά το intercooler από την 911 Turbo το οποίο κάθεται ακριβώς πάνω από τον κινητήρα. Ως αποτέλεσμα έχουμε μία αύξηση στην ισχύ που χαρίζει στη «βασική» 911 απόδοση 394 ίππων και 450 Nm. Το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 4,1 sec (3,9 sec με το Sport Chrono Package), ενώ η τελική αγγίζει τα 294 km/h.

Μικρές αλλαγές στη σχεδίαση και το στήσιμο

Φεύγοντας τώρα από τον τομέα του κινητήρα, οι νέες 911 έρχονται με διαφοροποιήσεις τόσο στην εμφάνιση, αλλά και στο στήσιμο. Αρχικά να πούμε ότι στην κορυφαία Carrera GTS για πρώτη φορά η τετραδιεύθυνση είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού. Από την άλλη το Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υψηλής τάσης του υβριδικού συνόλου. Αυτό επιτρέπει τη χρήση ενός ηλεκτροϋδραυλικού συστήματος ελέγχου το οποίο κάνει την εν λόγω τεχνολογία ακόμη πιο αποτελεσματική. Σχεδιαστικά τώρα, η Porsche φρόντισε να διαφοροποιήσει τη νέα γενιά με μικρές πινελιές που της χαρίζουν έναν αέρα ανανέωσης. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν ως στόχο να κάνουν το μοντέλο πιο αεροδυναμικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους νέους προφυλακτήρες, οι οποίοι πλέον έχουν απαλλαχθεί από τους μικρούς προβολείς και έχουν πιο καθαρή και μοντέρνα σχεδίαση. Για πρώτη φορά, η Porsche έχει ενσωματώσει όλες τις λειτουργίες των φώτων στα νέα σώματα τεχνολογίας matrix LED, τα οποία έρχονται στο στάνταρ εξοπλισμό. Προαιρετικά διατίθενται και φώτα τεχνολογίας HD matrix LED με πάνω από 32.000 στοιχεία και δυνατότητα φωτισμού σε απόσταση που ξεπερνά τα 600 μέτρα.

Στη GTS, το εμπρός μέρος έχει 5 κάθετα ενεργά air flaps σε κάθε μεριά, με ακόμη ένα να κρύβεται ακριβώς από πίσω. Αυτά τώρα συνδυάζονται με αεροδυναμικά βοηθήματα στην ποδιά του αυτοκινήτου και κατευθύνουν τον αέρα ανάλογα τις ανάγκες του μοτέρ. Σε ήπιες συνθήκες τα flaps κλείνουν, βελτιώνοντας την αεροδυναμική. Σε συνθήκες πίεσης τώρα, αυτά ανοίγουν και διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες αέρα κατευθείαν στα ψυγεία. Μικρές αλλαγές τώρα συναντάμε και στο πίσω μέρος, με διαφοροποιήσεις στα φώτα, τη γρίλια, το διαχύτη και την τοποθέτηση της πινακίδας.

Στο εσωτερικό τώρα οι αναβαθμίσεις είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της, η 911 δεν θα διαθέτει αναλογικό στροφόμετρο. Όπως είδαμε να γίνεται και με τη νέα Cayenne, το σπορ μοντέλο αποκτά τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,6 ιντσών, με μία οθόνη 10,9 ιντσών σε ρόλο infotainment. Φυσικά βελτιώσεις έχει και το λογισμικό με νέες δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Από 184.630 € η βασική 911 Carrera

Και επειδή ξέρουμε πόσο τυπική είναι η Porsche σε αυτά τα ζητήματα, δεν γινόταν να έχουμε παρουσίαση ενός νέου μοντέλου και να μην γνωρίζουμε κατευθείαν πόσο κοστίζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με το επίσημο site της μάρκας λοιπόν, η νέα 911 ξεκινά από 184.630 € στην έκδοση Carrera με τους 394 ίππους και από 243.580 € στην έκδοση GTS. Η Carrera 4 GTS κοστίζει 255.090 €. Περνώντας στις Cabriolet εκδόσεις τώρα, η βασική 911 Carrera ξεκινά από 204.280 €, η GTS από 263.260 € και οι Carrera 4 GTS και Targa 4 GTS από 274.930 .

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...