Τα αυτοκίνητα μας θα «φωνάζουν», στην κυριολεξία, από το 2029 – Για ποιο λόγο

Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου είναι τυπική διαδικασία και αναμένεται να έχει εγκριθεί και με τη βούλα, μέχρι το τέλος του έτους.

  • -
  • -

Η California βρίσκεται ένα βήμα πριν εγκρίνει και με το γράμμα του νόμου, μια τεχνολογία η οποία θα απαιτεί από όλα τα νέα αυτοκίνητα να φωνάζουν, στην κυριολεξία, στους οδηγούς τους, όταν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας!

Από το 2027 έως το 2032

Από τη στιγμή που θα εγκριθεί ο νόμος, τυπική διαδικασία το θέμα όπως δηλώνουν τα ΜΜΜ της πολιτείας, θα αρχίσει και η επιβολή του από το 2027 ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως το 2032, προκειμένου όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στην California να φέρουν αυτό το σύστημα στο βασικό τους εξοπλισμό.

Η Γερουσία της πολιτείας ενέκρινε τη ψήφιση του νόμου την προηγούμενη Τετάρτη και απομένει ουσιαστικά η τυπική επικύρωση της στο προσεχές διάστημα (κατά πάσα πιθανότητα έως τις 31 Αυγούστου).

Το σύστημα που επιθυμούν οι αρμόδιες αρχές της California να έχουν όλα τα νέα αυτοκίνητα αρχής γενομένης από το 2027, θα ειδοποιεί σε πρώτη φάση τον οδηγό όταν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας με ηχητική ειδοποίηση (όπως συμβαίνει και σήμερα) αλλά εάν δε συμμορφωθεί, θα προχωρά και σε φωνητικές ειδοποιήσεις!  

Το τεχνολογικό αυτό βοήθημα κρίθηκε αναγκαίο και από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών στις ΗΠΑ ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα αλλά και οι θάνατοι που σχετίζονται με την υπερβολική ταχύτητα. Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ένα τρίτο των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην California μεταξύ 2017 και 2021 οφείλονταν, στην υπερβολική ταχύτητα.

«Αυτοί οι θάνατοι μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, Scott Wiener, σε δήλωση του επισημαίνοντας ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Πολιτείας έκρινε σωστό το εν λόγω μέτρο.

Δείτε ακόμα: Αναλυτικά τα όρια ταχύτητας στην Ελλάδα

Ο νόμος, SB 961, που θα επικυρωθεί από τις αρχές της California είναι μια «συνέχεια» θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς του νόμου που έχει τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από φέτος, ο οποίος απαιτεί ουσιαστικά από όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ να διαθέτουν στο βασικό τους εξοπλισμό, συστήματα τα οποία θα ενημερώνουν είτε με ηχητική ειδοποίηση είτε με οπτική, τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας στο οδικό δίκτυο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...