Ελλάδα - Η Tesla άνοιξε τους φορτιστές για όλους! Πόσο πληρώνεις, ποια σημεία αφορά;

Οι Tesla Superchargers είναι οι γρήγοροι φορτιστές της μάρκας, στους οποίους μέχρι τώρα είχαν πρόσβαση μόνο οι κάτοχοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Πλέον αυτό άλλαξε.

  • -
  • -

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί Tesla Superchargers. Σε αυτούς μέχρι τώρα ξέραμε ότι είχαν δικαίωμα να φορτίσουν μόνο όσοι και όσες οδηγούν κάποιο από τα Model 3, Model Y, Model S και Model X.

Οι Tesla Superchargers βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, στο ΣΕΑ Ψαθόπυργου, στο ΣΕΑ Αταλάντης και στο εμπορικό κέντρο Fashion City Outlet στη Λάρισα. Οι εν λόγω σταθμοί μπορούν να προσφέρουν ισχύ φόρτισης μέχρι και 250 kW (εκτός από το Golden Hall που είναι στα 150 kW), κάνοντας τη φόρτιση κάθε αυτοκινήτου της Tesla μία ταχύτατη διαδικασία. Εκτός από την ταχύτητα, οι Tesla Superchargers φημίζονται για την αξιοπιστία τους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a60178f666d615ba00e82473bdef5777.jpg

Ποιοι είναι οι Tesla Superchargers που «άνοιξαν» για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Μέχρι τώρα η φόρτιση σε Tesla Superchargers στην Ελλάδα ήταν αποκλειστικό προνόμιο όσων οδηγούν κάποιο από τα τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγει η Tesla. Πλέον αυτό αλλάζει για δύο από τους τέσσερις σταθμούς, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να επιτρέψει την πρόσβαση και στα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από τη μάρκα τους.

Δείτε ακόμα: Οι 3 άγνωστοι φορτιστές της Tesla στην Ελλάδα

Οι δύο σταθμοί στους οποίους πλέον δεν θα βλέπουμε μόνο αυτοκίνητα της Tesla να φορτίζουν είναι εκείνοι στο Golden Hall και στη Λάρισα. Όσον αφορά τους σταθμούς στο ΣΕΑ Ψαθόπυργου και στο ΣΕΑ Αταλάντης, η πρόσβαση θα συνεχίσει να είναι αποκλειστικό προνόμιο των κατόχων ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Tesla.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/57f6f7e627cfa83cb87f75eb18c4f3fd.jpg

Τι σημαίνει το «άνοιγμα» των μισών Tesla Superchargers της Ελλάδας;

Αυτή η κίνηση της εταιρείας του Elon Musk δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι η πολιτική που ακολουθεί στις περισσότερες από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Δηλαδή κρατάει κάποιους Tesla Superchargers αποκλειστικά για όσους και όσες έχουν τα δικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ σε κάποιους άλλους επιτρέπει τη χρήση από ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάθε μάρκας.

Το άνοιγμα των μισών φορτιστών της Tesla σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνει ότι η ηλεκτροκίνηση ωριμάζει στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αποτελεί κίνηση - προπομπό καθώς έχουν ανακοινωθεί επίσημα δύο ακόμα σημεία φόρτισης στην Ελλάδα. Το ένα θα είναι στα Ιωάννινα και το άλλο θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6d5f37748ff237e1b8ef47c5f99062b7.jpg

Φόρτιση σε Tesla Superchargers από ηλεκτρικά άλλης μάρκας - Πόσο κοστίζει;

Στο κομμάτι της χρέωσης η Tesla αποφάσισε να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική για τους σταθμούς στο Μαρούσι και στη Λάρισα, με τις τιμές στο Golden Hall να κρίνονται αρκετά ανταγωνιστικές. Κοινό στοιχείο στις δύο περιπτώσεις είναι ότι η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα, καθώς και η εφαρμογή idle fees ύψους 1 € ανά λεπτό(τα idle fees είναι χρέωση που εφαρμόζεται όταν ένα αυτοκίνητο έχει φορτίσει, αλλά ο κάτοχος ή η κάτοχος δεν έχει φροντίσει να το αποσυνδέσει ώστε να είναι ελεύθερη η θέση φόρτισης για άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο).

Δείτε τις τιμές χρέωσης των Tesla Superchargers στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άλλου κατασκευαστή που θα επιλέξουν να φορτίσουν εκεί.

Μαρούσι - Golden Hall
Ώρα Κόστος
00:00 - 16:00 0,35 €/kWh
16:00 - 20:00 0,39 €/kWh
20:00 - 00:00 0,35 €/kWh
Idle fees μέχρι και 1 €/λεπτό

 

Λάρισα - Fashion City Outlet
Ώρα Κόστος
00:00 - 16:00 0,46 €/kWh
16:00 - 20:00 0,51 €/kWh
20:00 - 00:00 0,46 €/kWh
Idle fees μέχρι και 1 €/λεπτό

Η χρήση των Tesla Superchargers από αυτοκίνητα άλλης μάρκας μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής που έχει η Tesla για smartphones. Αν έχετε Android κινητό πατήστε εδώ, ενώ αν έχετε iPhone πατήστε εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...