Παγκόσμιο Αυτοκίνητο του 2024 το Kia EV9 – Θρίαμβος για τα ηλεκτρικά

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ένα κορεατικό μοντέλο είναι το World Car of the Year. Το Kia EV9 και γενικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυριάρχησαν.

  • -
  • -

Η κριτική επιτροπή του θεσμού World Car of the Year, στην οποία ψηφίζει και το GOGAR μέσω του Μιχάλη Γεωργιάδη, ανακοίνωσε τους νικητές στις επιμέρους κατηγορίες, αλλά και τον μεγάλο θριαμβευτή, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Kia EV9. Αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο βραβείο που κατακτά ο κορεατικός όμιλος, καθώς πέρυσι Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς είχε αναδειχθεί το Hyundai Ioniq 6 και πρόπερσι το Ioniq 5.

ev9

Το μεγάλο SUV της Kia επικράτησε των άλλων δύο φιναλίστ, BYD Seal και Volvo EX30, ενώ κέρδισε και στην κατηγορία World Electric Car. Όπως αντιλαμβάνεστε οι τρεις υποψήφιοι ανήκουν στα BEV, κάτι που σημαίνει ότι τα ηλεκτροκίνητα κυριαρχούν απόλυτα. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως, η επιτροπή του WCOTY επέλεξε για τέταρτη χρονιά ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο για νικητή.

Οι νικητές σε κάθε κατηγορία

Εκτός από το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς, ο θεσμός βραβεύει επίσης το κορυφαίο αυτοκίνητο σε 5 ακόμη κατηγορίες, οι οποίος αφορούν τα πολυτελή, τα σπορ, τα ηλεκτρικά και τα αυτοκίνητα πόλης.

Ας δούμε αναλυτικά τους νικητές του 2024:

  • World Car of the Year: Kia EV9
  • World Electric Car of the Year: Kia EV9
  • World Luxury Car: BMW 5 Series/i5
  • World Performance Car: Hyundai Ioniq 5 N
  • World Urban Car: Volvo EX30
  • World Car Design: Toyota Prius

Πόσοι δημοσιογράφοι ψηφίζουν για το WCOTY

Η επιτροπή του World Car Awards απαρτίζεται από 100 δημοσιογράφους αυτοκινήτου από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγνωρίζουν, επιβραβεύουν και βραβεύουν την αριστεία σε κάθε τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας: Τα καλύτερα μοντέλα, τα κορυφαία στελέχη, τις καινοτόμες ιδέες. Οι εκλέκτορες του θεσμού δοκιμάζουν όλα τα καινούρια αυτοκίνητα τόσο στην αγορά που δραστηριοποιούνται όσο και σε διεθνή meetings όπως το παγκόσμιο test drive meeting του World Car Awards. Το GOCAR είναι, φυσικά, πάντα εκεί.

Δείτε ακόμη: Το Kia EV9 είναι το Γυναικείο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024

wcoty

Προκειμένου να διαφυλαχθεί ο παγκόσμιος χαρακτήρας του θεσμού, για να είναι υποψήφιο ένα μοντέλο θα πρέπει να διατίθεται προς πώληση ή μίσθωση το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2023 ως 30 Μαρτίου 2024 σε δύο τουλάχιστον από τις κύριες αγορές (Κίνα, Ευρώπη, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ), σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές ηπείρους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...