BMW: Το 2025 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποθηκεύουν ενέργεια - Δείτε πως!

Το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση και στην αμφίδρομη φόρτιση αποκαλύπτει η BMW με τα μοντέλα της σειράς Neue Klasse.

  • -
  • -

To 2025 η BMW θα λανσάρει τα μοντέλα Neue Klasse, τα οποία θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Μία από τις καινοτομίες που θα τα χαρακτηρίζει είναι η τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν αφενός να φορτίζουν τις μπαταρίες τους, αφετέρου να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατή τη χρήση της μπαταρίας υψηλής τάσης ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ως μέσου αποθήκευσης ενέργειας και την «επιστροφή» της αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας είτε στο οικιακό ή στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού σε μεταγενέστερο χρόνο. Τεχνολογίες όπως "Vehicle to Home", "Vehicle to Grid" και "Vehicle to Load" καθίστανται για πρώτη φορά διαθέσιμες από την BMW BMW. 

Vehicle to Home

Στο αρχικό στάδιο της τεχνολογίας, η αμφίδρομη φόρτιση θα επιτρέπει τη χρήση της μπαταρίας υψηλής τάσης του αυτοκινήτου ως σταθερό μέσον αποθήκευσης ενέργειας. Εδώ, η ουδέτερη ως προς τον άνθρακα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα του πελάτη αποθηκεύεται προσωρινά στη μπαταρία του αυτοκινήτου με τη βοήθεια του BMW DC Wallbox Professional και στη συνέχεια επιστρέφει στο δίκτυο για την τροφοδοσία άλλων συσκευών στο σπίτι. Ως εκ τούτου, ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν εξαρτάται από το εξωτερικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για κάποιο διάστημα και επωφελείται από τη μείωση του κόστους ενέργειας. 

Δείτε ακόμη: Αυτή είναι η φθηνότερη αυτόματη BMW στην Ελλάδα! 

Vehicle to Grid

Το δεύτερο στάδιο της αμφίδρομης φόρτισης θα επιτρέπει στον κάτοχο του αυτοκινήτου να διαθέτει μέρος του περιεχομένου της μπαταρίας στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού. Αυτό το ενεργειακό περιεχόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για φόρτιση από το δίκτυο όσο και για τροφοδοσία του δικτύου την κατάλληλη στιγμή. Πρόσβαση στην αγορά ενέργειας θα παρέχει ο συνεργάτης της BMW, E.ON. Για τον σκοπό αυτό, οι πελάτες θα χρειαστούν το δυναμικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της E.ON, η οποία θα διαχειρίζεται τη διαδικασία φόρτισης μαζί με το backend της BMW, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία εσόδων από την ανταλλαγή ενέργειας. 

Δείτε ακόμη: Έτσι θα είναι το νέο SUV της BMW! Μάθε πότε κυκλοφορεί

Vehicle to Load

Η λειτουργία "Vehicle to Load " επιτρέπει τη χρήση της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στο αυτοκίνητο για την τροφοδοσία εξωτερικών ηλεκτρικών συσκευών ή εργαλείων. Αυτό σημαίνει ότι η Neue Klasse μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος κινητού power bank για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου, για παράδειγμα, ή για την τροφοδοσία ηλεκτρικού εξοπλισμού σε ένα κάμπινγκ.

Ανεξάρτητα από τον τύπο αμφίδρομης φόρτισης, ο χειρισμός των λειτουργιών γίνεται μέσω του My BMW App, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ολόκληρου του οικοσυστήματος BMW Connected Home Charging.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...