Τραγικό: Δείτε πόσοι σκοτώνονται κάθε μήνα στους ελληνικούς δρόμους

Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από τροχαία σε όλη την Ευρώπη, με τους δρόμους μας κάθε μήνα να βάφονται με αίμα.

  • -
  • -

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο επικίνδυνα οδικά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας πρωταγωνιστεί στους θανάτους από τροχαία με 60 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων.

Ειδικότερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στους νεκρούς από τροχαία, με τα προσωρινά στοιχεία σχετικά με το 2023, να αναφέρουν ότι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 621 συνάνθρωποί μας.

troxaia

Αυτό σημαίνει, πως κάθε μήνα αφήνουν την τελευταία τους πνοή λόγω εμπλοκής σε τροχαίο δυστύχημα 52 άνθρωποι, την ώρα που το μέσο όρο στην ΕΕ είναι 46. Σε χειρότερη μοίρα από εμάς είναι μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Κροατία.

Αντίθετα, το ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και προφανώς τους πιο προσεκτικούς οδηγούς έχουν η Σουηδία και η Δανία με 22 και 27 θανάτους αντίστοιχα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στους ελληνικούς δρόμους

Οι κάτοικοι στην Ελλάδα έχουν 0,5% πιθανότατα να σκοτωθούν σε τροχαίο και σχεδόν ίδιο ποσοστό να τραυματιστούν σοβαρά. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι οδηγοί των δικύκλων, με το ποσοστό των νεκρών μοτοσικλετιστών σε θανατηφόρα τροχαία να προκαλεί αγανάκτηση.

troxaia

Το χειρότερο είναι πως, τα σοβαρότερα τροχαία με δικυκλιστές γίνονται σε κατοικημένες περιοχές. Μέσα στις πόλεις λοιπόν, το ποσοστό θανάτων αγγίζει το 45%, την στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανέρχεται στο 20%. Μάλιστα, το 69% των νεκρών οδηγών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων δεν φορούσε ή δεν καταγράφηκε να φοράει κράνος.

Επίσης, η πιθανότητα για έναν οδηγό μοτοσικλέτας, ηλικίας 18-24, να χάσει τη ζωή του είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη από τον αντίστοιχης ηλικίας οδηγό επιβατικού οχήματος.

Δείτε ακόμη: Νέος ΚΟΚ: Οι 4 παραβάσεις που σε στέλνουν έως 10 χρόνια φυλακή

Όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στη χώρα μας το 2023, ανήλθαν σε 11.201.

Οι κυριότερες αιτίες ήταν:

  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού
  • Η παραβίαση της προτεραιότητας
  • Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...