Τα 2 νέα καύσιμα που μπαίνουν στα βενζινάδικα - Πως ονομάζονται;

Οι δύο νέοι τύποι ντίζελ καυσίμου θα εφοδιάσουν πολλά πρατήρια στην Ευρώπη από την Άνοιξη του 2024.

  • -
  • -

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εν λόγω τύποι καυσίμου, είναι σε θέση να σώσουν το ντίζελ. Πρόκειται για καύσιμα που προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων και πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ρύπων εδώ και χρόνια.

HVO100 και XTL.

Στα χαρτιά, τα έχουν όλα… Το HVO προέρχεται από το «Hydrotreated Vegetable Oil», και είναι συνθετικό παραφινικό ντίζελ, πιστοποιημένο ως βιώσιμο καύσιμο, μιας και παρασκευάζεται από βιώσιμα φυτικά έλαια ή από την επανεπεξεργασία ανάλογων αποβλήτων (λίπη, μαγειρικά έλαια, υπολείμματα λαδιών κ.λπ.).

Αυτό το βιοκαύσιμο είναι συμβατό με όλους τους υπάρχοντες κινητήρες ντίζελ και δεν απαιτεί καμία τροποποίηση των οχημάτων ή της υποδομής διανομής.

Αντίστοιχα, το XTL (Χ to Liquid) μπορεί οποιαδήποτε πρώτη ύλη να την μετατρέψει σε υγρή πηγή ενέργειας. Βιοκαύσιμο προφανώς είναι και αυτό αλλά θα προέρχεται κατά βάση από τη μετατροπή πλαστικών αποβλήτων σε καύσιμα και σε πρώτη φάση δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα ντίζελ αυτοκίνητα.  

Η χρήση τους πάντως θα επιτρέπει στους οδηγούς ντίζελ οχημάτων να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων έως και 90% κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των αυτοκινήτων τους (σε σύγκριση πάντα με το ορυκτό ντίζελ), ενώ και από πλευράς κατανάλωσης θα είναι αισθητά πιο οικονομικά.

Όλα όσα προαναφέραμε, ομολογουμένως, ακούγονται ιδανικά. Ωστόσο, στην πράξη, δεν είναι. Υπάρχει για την ακρίβεια ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτά τα καύσιμα θα είναι ακριβότερα από το παραδοσιακό ντίζελ που πωλείται αυτή τη στιγμή στα πρατήρια. Το HVO100 θα κοστίζει σχεδόν 3,00 € το λίτρο, ενώ ακόμα πιο ακριβό θα είναι όταν μπει στην παραγωγή και το XTL.

Δείτε ακόμα: Πανάκριβα τα e-fuels, πάνω από 200 € για να γεμίσει το ντεπόζιτο!

Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία ανοίγουν πρατήρια συνθετικού ντίζελ, με τις εταιρείες που τους προμηθεύουν τα συγκεκριμένα καύσιμα, να τονίζουν ότι η τιμή πώλησης του λίτρου θα μειωθεί όταν αυξηθεί και η προσφορά.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...