Αυτό είναι το νέο Renault Symbioz: Πότε έρχεται Ελλάδα ο αντίπαλος του Qashqai

Το νέο C-SUV της Renault έρχεται για να καλύψει το κενό ανάμεσα στα Captur και Austral, με ξεκάθαρο στόχο βέβαια να κλέψει τη δόξα του Qashqai…

  • -
  • -

«Voitures à vivre» ή ελληνιστί… «αυτοκίνητα για τη ζωή». Με αυτό το σλόγκαν η Renault παρουσίασε με κάθε επισημότητα το νέο της δημιούργημα το Symbioz. Εμπνευσμένο από την ελληνική λέξη «συμβίωση», το νέο μοντέλο των Γάλλων αποτελεί το μικρότερο εκ των τριών C-SUV της μάρκας με μήκος 4,41 μέτρα!

Compact αλλά θαυματουργό

Σύμφωνα με τη Renault, το ολοκαίνουργιο Symbioz, είναι το απόλυτο οικογενειακό C-SUV. Με δυνατότητα προσαρμογής του χώρου αποσκευών αλλά και της καμπίνας των επιβατών του στις εκάστοτε «οικογενειακές ανάγκες», με χρήσιμες τεχνολογίες και συμπαγείς διαστάσεις, το Symbioz αντικατοπτρίζει το όραμα της Renault για τα σύγχρονα SUV/Crossover μοντέλα.

Η νέα σχεδιαστική γλώσσα της εταιρείας, όπως αυτή έγινε ευρέως γνωστή από το ολοκαίνουργιο Megane E-Tech Electric, δίνει φυσικά το παρών και στο brand new Symbioz, ακολουθώντας μια ενιαία πλέον αισθητική φιλοσοφία σε όλα τα καινούργια μοντέλα της γαλλικής φίρμας.

Σε ότι αφορά τις διαστάσεις του μοντέλου, το μήκος του είναι 4.413 mm, το πλάτος 1.797 mm, το ύψος 1.575 mm, ενώ το μεταξόνιο να φθάνει τα 2.638 mm. Όπως υποστηρίζει η Renault, η καμπίνα του Symbioz είναι σε θέση να υποστηρίξει με χαρακτηριστική άνεση έως και 5 ενήλικες επιβάτες, με το χώρο φόρτωσης να προσφέρει 624 λίτρα, τιμή βέβαια που δύναται να αυξηθεί (έως 1.582 lt) με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Τα τελευταία μάλιστα δύναται να μετακινηθούν και σε μια «διαδρομή» 16 cm!

Το ταμπλό τώρα του Symbioz συνδυάζει αρκετά κοινά στοιχεία από τα αντίστοιχα των Clio και Captur. Όλες οι εκδόσεις, διαθέτουν «προσαρμόσιμο» ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,3’’ και κεντρικά τοποθετημένη ψηφιακή οθόνη αφής για το σύστημα πολυμέσων, διαγωνίου 10,4’’, η οποία περιλαμβάνει την πιο  πρόσφατη έκδοση του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας OpenR Link της Renault.

Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο λογισμικό που εφοδιάζει και το ανανεωμένο Captur αλλά  και το «funky» Renault 5 EV και βασίζεται φυσικά στο λειτουργικό σύστημα Android Automotive της Google.

Υπάρχουν βέβαια και 50 extra εφαρμογές διαθέσιμες μέσω του Google Play, όπως το Waze και το Spotify, με τα Apple CarPlay και Android Auto να ανήκουν στις στάνταρντ εφαρμογές.  Το Symbioz διαθέτει ωστόσο και μια σειρά από φυσικούς διακόπτες για το χειρισμό του κλιματισμού κ.α., όπως και μπουτόν στο πολυλειτουργικό τιμόνι.

Το Symbioz προσφέρει επίσης 24,7 λίτρα αποθηκευτικού χώρου εντός της καμπίνας, συμπεριλαμβανομένων 7 λίτρων στο ντουλαπάκι, για τη φόρτιση και τη συνδεσιμότητα παρέχονται στο πλήρωμα δύο υποδοχές USB-C στο μπροστινό μέρος και ακόμα δυο πίσω, ενώ οι εκδόσεις Techno, Techno Esprit Alpine και Iconic Esprit Alpine, περιλαμβάνουν επιπλέον και ασύρματο φορτιστή τηλεφώνου στο βασικό τους εξοπλισμό.

Η μονοκόμματη τώρα γυάλινη οροφή Solarbay, που έκανε πρεμιέρα στα Rafale και Scenic E-Tech electric τοποθετήθηκε και στο Symbioz. Χρησιμοποιεί τεχνολογία «AmpliSky» εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για σκιάστρο, με το «γυαλί» να αλλάζει απόχρωση (από πλήρως διαφανές σε πλήρως αδιαφανές ή ακόμα και μισό-μισό), με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού. Αυτή η έξυπνη γυάλινη ηλιοροφή μπορεί να «ελεγχθεί» είτε από το σχετικό μπουτόν είτε με φωνητική εντολή χρησιμοποιώντας το Google Assistant.

Ε-Tech Hybrid…

Tο νέο Renault Symbioz πατάει πάνω σε μια αναβαθμισμένη έκδοση της γνωστής πλατφόρμας CMF-B και εφοδιάζεται με το πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης E-Tech hybrid 145.

Η υβριδική αρχιτεκτονική της Renault συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων (94 ίππων) και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, ένα e-motor 36 kW και ένα HSG 18 kW (High-voltage Starter Generator), καθώς και μια μπαταρία 1,2 kWh.

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει τέσσερις ταχύτητες για τον βενζινοκινητήρα και δύο για τον κύριο ηλεκτροκινητήρα, με την συνδυαστική απόδοση του συστήματος να ανέρχεται σε 145 ίππους.  

Το Symbioz εκκινεί πάντα ηλεκτρικά, με τη Renault να υποστηρίζει ότι η μικτή μέση κατανάλωση καυσίμου του οχήματος δε ξεπερνά τα 4,6 lt/100 km. Το Symbioz διαθέτει επίσης τη λειτουργία «E-Save», η οποία ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και διατηρεί τη φόρτιση της μπαταρίας τουλάχιστον στο 40%.

Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το νέο Renault 5 E-Tech - Η τιμή του

Μετά το Arkana, το Megane E-Tech Εlectric, το Austral και το Scenic E-Tech Εlectric, το Symbioz ολοκληρώνει τη γκάμα των συμπαγών οχημάτων της Renault, με το νέο δημιούργημα των Γάλλων να βρίσκεται στη χώρα μας στις αρχές του 2025

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...