Leasing αγροτικού αυτοκινήτου: Μπορώ να μισθώσω pick-up;

Με εξαιρετικές εκτός δρόμου ικανότητες ως 4x4, αλλά και καρότσα για κάθε λογής φόρτωση, τα pick-up είναι τα ιδανικά αγροτικά αυτοκίνητα. Μπορούν να αποκτηθούν μέσω leasing;

  • -
  • -

Το leasing κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αγορά, καθώς πολλοί σκέφτονται πλέον τη μίσθωση, αντί να αγοράσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης του οχήματος δεν είναι αναγκασμένος να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για να αποκτήσει το όχημα και πληρώνει με τον μήνα για τη χρήση του, έχοντας όλα τα έξοδα πληρωμένα. Εννοείται ότι υπάρχουν και πολλοί φορολογικοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος το leasing, αν μιλάμε για εταιρική ή επαγγελματική χρήση. Τι γίνεται όμως με τα αγροτικά αυτοκίνητα; Μπορούν να αποκτηθούν μέσω leasing;

Ποιοι μπορούν να κάνουν leasing pick-up οχήματος;

Τα pick-up ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων, κάτι που σημαίνει ότι στη χρήση μέσω leasing, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Αρχικά, το μειονέκτημα είναι ότι τα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να μισθωθούν μόνο από εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ, ενώ θα πρέπει να δικαιολογούνται και από την επαγγελματική δραστηριότητα. Τα pick-up μπορούν να μισθωθούν και ως αγροτικά από αγρότες, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν ότι δικαιούνται να χρησιμοποιούν ένα τέτοιο όχημα.

Αντίθετα, τα pick-up δεν μπορούν να μισθωθούν από ιδιώτες, κάτι που συμβαίνει και με τα επαγγελματικά. Από την άλλη, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των αυτοκινήτων είναι ότι ο ΦΠΑ του μισθώματος εκπίπτει στο 100%. Δηλαδή, αν το μίσθωμα είναι 248 € εκ των οποίων τα 48 € είναι ο ΦΠΑ, το συγκεκριμένο ποσό επιστρέφεται στον μισθωτή. Στον αντίποδα, ένα επιβατικό αυτοκίνητο που θα αποκτηθεί μέσω leasing δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ, απλώς υπολογίζεται στο συνολικό ποσό στα έξοδα της επιχείρησης. Οπότε, αν το μίσθωμα είναι 200 € συν 48 € ο ΦΠΑ, το έξοδο δεν αναγνωρίζεται ως 200 €, αλλά ως 248 €.

Τι κερδίζω αν κάνω leasing ένα pick-up;

Η μεγάλη διαφορά του leasing, εκτός ότι εκπίπτει ο ΦΠΑ, είναι ότι όλα τα έξοδα είναι καλυμμένα με το μίσθωμα. Ο χρήστης του οχήματος καταβάλλει ένα σταθερό μηνιαίο ποσό και από εκεί και πέρα, οτιδήποτε κι αν προκύψει, το πληρώνει η εταιρεία που προσφέρει τη μίσθωση. Αν για παράδειγμα προκύψει μια βλάβη, ένα ατύχημα, ακόμη και κλοπή του οχήματος, ο πελάτης δεν πληρώνει τίποτα. Μάλιστα, θα έχει και όχημα αντικατάστασης για όσο καιρό το δικό του δεν είναι διαθέσιμο. Στο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνονται και άλλα έξοδα, όπως η μεικτή ασφάλεια, τα ελαστικά, τα τέλη κυκλοφορίας και το service. Πρακτικά, ο πελάτης πληρώνει μόνο το μίσθωμα και τα καύσιμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προγραμματίσει αποτελεσματικά τα έξοδά του χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ενός απροειδοποίητου, μεγάλου κόστους.

Τι χάνω αν κάνω leasing ένα pick-up;

Φυσικά η επιλογή του leasing έχει και κάποια μειονεκτήματα για τον μισθωτή. Για παράδειγμα, δεν είναι ελεύθερος να κάνει όσα χιλιόμετρα θέλει, με την εταιρεία να βάζει συνήθως όριο στα 20.000 km τον χρόνο. Για να αυξηθεί το όριο, αυξάνεται και το μίσθωμα. Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση που θα επιστραφεί το όχημα, αφού ναι μεν υπάρχει μεικτή ασφάλεια, όμως η απαλλαγή που συνήθως είναι κάπου στα 200-300 € ανά συμβάν θα πρέπει να πληρωθεί. Άρα αν μιλάμε για δύο γρατσουνιές ή σημάδια σε διαφορετικά σημεία (πχ ένα στον εμπρός προφυλακτήρα και ένα στην πόρτα) μετράνε σαν δύο διαφορετικά συμβάντα, άρα η απαλλαγή πληρώνεται δύο φορές.

Δείτε ακόμη: Leasing αυτοκινήτου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη χρονομίσθωση

Τέλος, το leasing σε απόλυτους αριθμούς πάντα αποδεικνύεται λίγο ακριβότερο στο τέλος της μίσθωσης, σε σύγκριση με την αγορά. Ακόμη και με τις φοροελαφρύνσεις, η αγορά τις πιο πολλές φορές απαιτεί λιγότερα χρήματα. Απλώς, στο leasing έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι δεν θα βρεθείς ποτέ να πρέπει να πληρώσεις ένα πολύ μεγάλο ποσό, αφού όλα καλύπτονται από την εταιρεία. Επίσης δεν μένεις και ποτέ χωρίς αυτοκίνητο. Τέλος, δεν απαιτείται η εκταμίευση ενός υψηλού κεφαλαίου αφού η πληρωμή γίνεται σταδιακά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...