Τέλη Κυκλοφορίας: Πόσα χρήματα βγάζει το κράτος κάθε χρόνο;

Τα Τέλη Κυκλοφορίας αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων καταβάλλουν το αντίτιμο για την κυκλοφορία των οχημάτων τους στους ελληνικούς δρόμους.

  • -
  • -

Τα Τέλη κυκλοφορίας συνοδεύουν τη ζωή κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και άλλων οχημάτων στην Ελλάδα. Άλλωστε, το τέλος του χρόνου έχει συνδεθεί με την πληρωμή αυτού του φόρτου στην Εφορία.

Δεδομένου του αριθμού των οχημάτων που βλέπουμε κάθε μέρα να κυκλοφορούν γύρω μας, μπορούμε να φανταστούμε ότι τα Τέλη κυκλοφορίας αποτελούν σημαντικό έσοδο για τα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, μόνο όταν δούμε τους πραγματικούς αριθμούς μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν για τα οικονομικά του κράτους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/63dca00d89bf69dc6ba66387264348ad.jpg

Πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν Τέλη κυκλοφορίας;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ιδιοκτητών οχημάτων που πληρώνουν Τέλη κυκλοφορίας αγγίζει τους 5.423.700. Όσον αφορά το συνολικό ποσό που συγκεντρώνει το υπουργείο οικονομικών, τα μεγέθη είναι πολλαπλάσια.

Δείτε ακόμα: Τέλη κυκλοφορίας 2024 - Τι πληρώνουν τα αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ;

Για το 2023 το συγκεκριμένο νούμερο έφτασε τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2024 η πρόβλεψη είναι ακόμα πιο αισιόδοξη, καθώς ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι τα έσοδα θα αγγίξουν τα 6,31 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, στο γεγονός ότι μεγάλωσε ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2dd4ff5b16237c6e5a58d8fcb0a6dbdd.jpg

Πέραν των εσόδων, τα Τέλη Κυκλοφορίας έχουν και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό στόχο: να αποθαρρύνουν τη χρήση παλαιότερων και ρυπογόνων οχημάτων. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ολοένα και πιο επιτακτική απειλή και η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί για τη μείωση των ρύπων.

Δείτε επίσης: Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε λήγει η προθεσμία – Τι να προσέξετε για να αποφύγετε το πρόστιμο

Ωστόσο, τα Τέλη Κυκλοφορίας έχουν δεχθεί και κριτική. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι είναι άδικο να επιβαρύνονται με υψηλά τέλη, ειδικά σε μια περίοδο που στοιχεία όπως ο πληθωρισμός πιέζουν τα νοικοκυριά σε οικονομικό επίπεδο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...