Επίσημο: Τριπλασιάζονται τα τέλη στάθμευσης για τα SUV – Ποια ακόμα μοντέλα επηρεάζονται

H Πόλη του φωτός, έκανε την αρχή και σύντομα όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ξεκινήσουν να χρεώνουν τα μεγάλα και ογκώδη SUV μοντέλα αλλά και πολλά ηλεκτρικά το βάρος των οποίων υπερβαίνει τα 1.600 kg!

  • -
  • -

Πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος, είχε δημοσιεύσει μια μελέτη η οποία αποδείκνυε στην γλώσσα των αριθμών ότι τα SUV μοντέλα έχουν γίνει πλέον πολύ μεγάλα και ογκώδη για τους πολυσύχναστους ευρωπαϊκούς δρόμους και χώρους στάθμευσης.

Η ρύπανση επίσης, είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος, καθώς αυτού του είδους τα αυτοκίνητα είναι βαρύτερα, καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα και εκπέμπουν μεγάλο αριθμό αέριων ρύπων σε σχέση με την πλειονότητα των αυτοκινήτων.

Ο λαός μίλησε…

Το Παρίσι, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που έθεσε το πρόβλημα των μεγάλων SUV προς… δημόσια διαβούλευση. Ζήτησε λοιπόν από τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας να ψηφίσουν εάν επιθυμούν τα SUV μοντέλα να πληρώνουν αυξημένα τέλη στάθμευσης!

Τo αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η πλειονότητα των Γάλλων είναι θετική με αυτό το σενάριο. Οι Παριζιάνοι ψήφισαν υπέρ του τριπλασιασμού των τελών στάθμευσης σε 18 ευρώ την ώρα στο κέντρο της πόλης και 12 ευρώ στο υπόλοιπο Παρίσι.

Η απόφαση αυτή, δε θα επηρεάσει μόνο τα crossover και τα SUV αλλά και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων το βάρος των οποίων υπερβαίνει τα 1.600 kg (για μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή plug-in hybrid) και 2.000 kg για ηλεκτρικά μοντέλα! Αυτό σημαίνει ότι και μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών οχημάτων θα επηρεαστεί επίσης. 

Δείτε ακόμα: Τα νέα αυτοκίνητα φαρδαίνουν 1 cm κάθε 2 χρόνια

Το νέο μέτρο αναμένεται να επηρεάσει περίπου το 10% των οχημάτων στο Παρίσι, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης, αρμόδιος για τις μεταφορές, David Belliard. Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, πιστεύει επίσης ότι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θα λάβουν παρόμοια μέτρα άμεσα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι Παριζιάνοι έχουν κάνει μια σαφή επιλογή... θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Είμαστε περήφανοι που θέσαμε τις βάσεις για αυτό σε μια εποχή που το περιβάλλον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη βοήθεια μας».

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Σεπτέμβρη.  

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...