Τα 3 μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη

Μπορεί η παράδοση του Μετρό να πλησιάζει, όμως τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, μεταμορφώνοντας την εικόνα της πόλης.

  • -
  • -

Στην παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, την κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου FlyOver και την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «2030: Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας – Στρατηγική, ορόσημα, προκλήσεις», που διοργάνωσαν η «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/eea92f59f77cdd9be70ea476df460674.jpg

«Σήμερα προσπαθούμε με σχέδιο, επιμονή και μεθοδικότητα, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «επιδίωξή μας είναι να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε ένα πρότυπο ολιστικής ανάπτυξης. Σε μια πόλη περισσότερο φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, με ισχυρό γεωπολιτικό και γεω-στρατηγικό αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Τα 3 έργα που μεταμορφώνουν την πόλη

Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί, αναπτυχθεί και προοδεύσει, ώστε να γίνει περισσότερο φιλική προς τους κατοίκους και φυσικά στους επισκέπτες. Για να πετύχει ο στόχος, υλοποιούνται τρία μεγάλα έργα. Αυτά είναι:

1ο Έργο: Το Μετρό Θεσσαλονίκης

Το Μετρό παραδίδεται το Νοέμβριο του 2024. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη, αφού διαθέτει τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας.

Σε όλο το μήκος της γραμμής διεξάγονται δοκιμαστικά δρομολόγια. Οι κατασκευαστικές εργασίες είναι σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα, με το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει ολοκληρωθεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1451d27e07719d2af1171f4c1e112b7c.jpg

Μόνη εκκρεμότητα αποτελεί ο σταθμός «Βενιζέλου», στον οποίο εκτελεί εργασίες η Αρχαιολογική Υπηρεσία, και ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής, έχουν εγκατασταθεί τα περισσότερα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, και συνεχίζονται οι δοκιμές σε όλα τα συστήματα λογισμικού των σταθμών και των συρμών.

Δείτε ακόμη: Μετρό Θεσσαλονίκης: Το πιο σύγχρονο της Ευρώπης – Δείτε πώς θα λειτουργεί

Επιπρόσθετα, δρομολογήθηκε η απόδοση της Εγνατίας Οδού σε κυκλοφορία σε όλο της το πλάτος, όπως και της οδού Βενιζέλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, πλέον, εργοτάξια τα οποία να εμποδίζουν την κυκλοφορία της πόλης.

Επιπλέον, οι εργασίες κατασκευής της επέκτασης προς την Καλαμαριά αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα περίπου 6–8 μηνών μετά την παράδοση της βασικής γραμμής. Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις των επεκτάσεων προς τις περιοχές του Ευόσμου και του Κορδελιού.

Ενώ, το προσεχές διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και η τελική χάραξη και θέση των σταθμών των επεκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης προς Τούμπα και Χαριλάου.

Προτεραιότητα αποτελεί το πλέον αναπτυσσόμενο Βορειοδυτικό τμήμα, που έχει και την μεγαλύτερη ανάγκη σύνδεσης με το έργο.

2ο Έργο: Το Fly Over

Πρόκειται για χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την πόλη. Και αυτό γιατί από τη νέα περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης θα μπορούν να διέρχονται – ελεύθερα διοδίων10.000 οχήματα ανά ώρα, όταν σήμερα διέρχονται 5.000 οχήματα, ενώ, παράλληλα, αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8a33bcc9e33ff9d0527e30d8de02dcb2.jpg

Διαβάστε επίσης: Έπεσαν οι υπογραφές για τον Flyover – Ο πρώτος εναέριος δρόμος στην Ελλάδα

Το έργο θα υλοποιηθεί σε 4 χρόνια, διότι είναι έργο ΣΔΙΤ, με την αποπληρωμή προς τον ανάδοχο να γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

3ο Έργο: Αστικές συγκοινωνίες

Ανανεώνεται ο στόλος των λεωφορείων, με ταυτόχρονες προσλήψεις προσωπικού. Μέχρι τον Μάϊο, ο στόλος των λεωφορείων θα έχει ενισχυθεί με 110 νέα ηλεκτρικά οχήματα. Για την επένδυση του σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων, έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, και το σχέδιο σύμβασης έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.  

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη 150 οδηγών. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να έχει αυξηθεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα, από 245 λεωφορεία του ΟΑΣΘ τον περασμένο Δεκέμβριο, σήμερα προσεγγίζουμε και, ενίοτε, ξεπερνούμε τα 300 λεωφορεία. Πρόσθετα, ο ΟΣΕΘ επιβεβαίωσε την αυξητική τάση στις επικυρώσεις εισιτηρίων της αστικής συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ).

Συγκεκριμένα, το 2023, έγιναν 9,6 εκατομμύρια επικυρώσεις εισιτηρίων, 69% περισσότερες από το 2022.

Τι θα γίνει με τους χώρους στάθμευσης

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Δήμου για χώρους στάθμευσης, έχουν ήδη αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες και από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕ, όπως επίσης και με την «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.».

Παράλληλα, για την διευκόλυνση των ασθενοφόρων ή άλλων εκτάκτων περιστατικών, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν στην κατασκευή δρόμου, διέλευσης μέσα από το στρατόπεδο Καρατάσιου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/67e4197b1d0632b236a6efbf55b5d6f3.jpg

Ακόμα ένα μέτρο που έχει δρομολογηθεί είναι η μεταφορά της λειτουργίας του FlyOver στις αρμοδιότητες της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», αφού όμως πρώτα προσδιοριστεί οριστικά ο χώρος του εργοταξίου.

Αυτή είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 1,5 με 2 μήνες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν γερανοφόρα οχήματα ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που κλείνει τον δρόμο στον Περιφερειακό, ενώ θα υπάρχουν και οχήματα που θα παρακολουθούν τον δρόμο, ούτως ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία, καθώς επίσης θα υφίσταται και οδική βοήθεια σε 24ωρη βάση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...