Οι Κινέζοι θα μας συντρίψουν – Ο Musk φοβάται και το δηλώνει πλέον δημοσίως

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων θα συντρίψουν τους αντιπάλους τους εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα.

  • -
  • -

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε χτες σε συνέντευξη του ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα «συντρίψουν» τους παγκόσμιους αντιπάλους τους εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν εφαρμοσθούν εμπορικοί φραγμοί στα προϊόντα τους από Ευρωπαίους και Αμερικάνους.

Ο Warren Buffet και η BYD

Τα σχόλια του Musk έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη τοποθέτηση του Warren Buffet (σ.σ. ο Buffet είναι μέτοχος στη BYD μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway) ο οποίος υποστήριξε ότι η BYD σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι η Νο 1 εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Ήδη ο κολοσσός από την Κίνα, ξεπέρασε την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το τελευταίο τρίμηνο του 2023, κλείνοντας εν τέλει τη χρονιά με σχεδόν 200.000 λιγότερα ηλεκτρικά μοντέλα έναντι της Tesla, που παρέμεινε παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά των EV.

Σύμφωνα με τον Musk οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πιο ανταγωνιστικές των υπολοίπων κατασκευαστών και είναι θέμα χρόνου να επιτύχουν και εκτός Κίνας εάν δεν τους επιβληθούν δασμοί και εμπορικοί φραγμοί στα προϊόντα τους. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της Tesla προέβλεψε ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εκτός Κίνας θα καταρρεύσουν με την επέλαση των Κινέζων!

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Musk και αρκέστηκε σε μια λιτή απάντηση ότι «τάσσεται υπέρ ενός δίκαιου και ανοιχτού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ο Musk δικαίως ανησυχεί

O Elon Musk είχε προβλέψει εδώ και καιρό αυτό που έρχεται. Ήδη από πέρυσι μείωσε σημαντικά τις τιμές των μοντέλων της Tesla στην Κίνα, περιορίζοντας αισθητά τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας του, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός στην κινεζική αγορά, τη μεγαλύτερη του πλανήτη.

Όμως πλέον, γνωρίζει και ο ίδιος ότι παρακάτω… δεν πάει: «Φθάσαμε στο κατώτατο όριο μείωσης των τιμών μας. Δε γίνεται κάτι καλύτερο» δήλωσε χαρακτηριστικά σε μέλη του ΔΣ της εταιρείας.

Η Tesla προκειμένου να αντιμετωπίσει την επέλαση των Κινέζων, έχει στα σκαριά τη δημιουργία ενός προσιτού compact crossover ηλεκτρικού μοντέλου. Το πρότζεκτ τρέχει ήδη και φέρει την κωδική ονομασία "Redwood" και όπως όλα δείχνουν έως τα μέσα του 2025 θα κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά.

Στόχος είναι να ανταγωνιστεί τους Κινέζους κατασκευαστές προσφέροντας στο κοινό ένα προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο με το σήμα της Tesla. Βέβαια, και πάλι εταιρείες όπως η BYD, η SAIC, η Geely κ.α., έχουν το πλεονέκτημα καθώς ελέγχουν το κόστος μέσω της σταθερότητας που τους προσφέρει η επάρκεια που έχουν σε πρώτες ύλες και το άφθονο και χαμηλό προς ώρας τουλάχιστον, εργατικό δυναμικό/κόστος.

Επιπλέον, οι μεγάλοι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν αποκτήσει ήδη ιδιόκτητα πλοία προκειμένου και να αντισταθμίσουν το κόστος αποστολής όσο και να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα φθάσουν εγκαίρως στο προορισμό τους…

Ωστόσο, η αναγνωσιμότητα των κινεζικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον είναι ακόμα εξαιρετικά χαμηλή και η αξιοπιστία τους είναι μέτρια, επομένως έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ούτως ώστε να κερδίσουν το αμερικανικό κοινό. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Spencer Imel, εκ των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας Lansgton.

Τα σχόλια του Musk έρχονται επίσης σε μια περίοδο όπου η προεκλογική καμπάνια στις Η.Π.Α έχει πάρει φωτιά! Ο νυν Πρόεδρος Joe Biden υποστηρίζει θερμά την ηλεκτροκίνηση αλλά βλέπει επίσης ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων κάτι που δε σκοπεύει να αφήσει να συμβεί. Όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος.

Δείτε ακόμα: Ο Elon Musk απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την Tesla

Στον αντίποδα, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump και υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους για την προεδρία ξανά, έχει επισημάνει πολλάκις ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς εάν εκλεγεί στα κινεζικά προϊόντα, ενώ δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί μια τεράστια φούσκα την ηλεκτροκίνηση. Τώρα εάν υποστηρίζει κάποιον από τους δύο Musk, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει…

Περισσότερο βέβαια από τους δασμούς ή τις όποιες «ποινές» επιβάλλουν οι Η.Π.Α και η Ευρώπη στις κινεζικές εταιρείες, αυτό που χρειάζονται πρωτίστως, είναι μια ξεκάθαρη απόφαση: είναι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας η ηλεκτροκίνηση ή μήπως τελικά αμφότεροι έπεσαν σαν τα ποντίκια στη φάκα που τους έστησαν οι Κινέζοι;

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...