Συνδεδεμένο αυτοκίνητο - Drive into the grid!

Οι προηγμένες τεχνολογίες συνδεσιμότητας αναμένεται να λάβουν μεγάλες διαστάσεις στο άμεσο μέλλον της αυτοκίνησης, διευκολύνοντας τις ζωές μας και αναβαθμίζοντας την ασφάλεια.

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια, η αυτοκίνηση βιώνει έναν από τους μεγαλύτερους μετασχηματισμούς στην ιστορία της. Οι τεχνολογίες πάντα ήταν σε εξέλιξη, όμως η μαζική ένταξη των ψηφιακών συστημάτων, συμπίπτουν χρονικά με την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, τη σχεδόν ολοκληρωτική χρήση υβριδικών τεχνολογιών και τις έρευνες για χρήση κι άλλων εναλλακτικών, όπως τα αυτοκίνητα υδρογόνου και η χρήση συνθετικών καυσίμων. Κάπως έτσι το σκηνικό γύρω από τους τέσσερις τροχούς αλλάζει ταχύτατα και προς κάθε κατεύθυνση. Οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν ταυτόχρονα στην εξέλιξη των συστημάτων κίνησης αλλά και των τεχνολογιών, γεγονός που εξηγεί εν μέρει τη ραγδαία αύξηση των τιμών που σημειώνεται σε μοντέλα κάθε είδους.

Τι θα απαντούσαμε όμως σε κάποιον που θα μας ρώταγε πως θα είναι τα αυτοκίνητα σε 10 χρόνια από σήμερα; Το 2033 θα έχουμε… ιπτάμενα αυτοκίνητα και αυτόνομα ρομποτικά ταξί ή θα συνεχίζουμε να φουλάρουμε diesel με σχεδόν 2 € το λίτρο; Αν επιχειρούσαμε να δώσουμε μια απάντηση, θα ποντάραμε ότι αλήθεια, βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο ψηφιακός κόσμος θα έχει μεταμορφώσει την καθημερινή εμπειρία χρήσης ενός οχήματος, ενώ η διασύνδεση με το δίκτυο, αλλά και μεταξύ των ίδιων των οχημάτων, θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη ακόμη και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη, αν σκεφτούμε ότι σήμερα τα αυτοκίνητα ήδη έχουν φτάσει σε ένα peak τεχνολογίας και το επόμενο βήμα, είναι να επικοινωνούν με τον «έξω κόσμο». 

Σε απευθείας σύνδεση

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, βλέπουν το όχημά τους αποκλειστικά ως μεταφορικό μέσο και περιουσιακό στοιχείο, με δεδομένο ότι εργάστηκαν σκληρά για να το αποκτήσουν. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τη συντήρηση του αυτοκινήτου και τις απαιτήσεις που ορίζει ο κατασκευαστής για τη σωστή λειτουργία του. Εδώ και χρόνια τα αυτοκίνητα διαθέτουν υπενθύμιση για το service που εμφανίζεται λίγο πριν το χιλιομετρικό ή χρονικό όριο της συντήρησης, όμως το επόμενο βήμα είναι το όχημα να βρίσκεται σε διαρκή σύνδεση με το συνεργείο. Αυτό, θα φέρει δύο πλεονεκτήματα: πρώτον, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί μέσα από την εφαρμογή να κλείνει το ραντεβού με την αντιπροσωπεία που τον βολεύει, στην ώρα και την ημέρα που επιθυμεί.

Το δεύτερο, είναι ότι σε μια ενδεχόμενη δυσλειτουργία, οι τεχνικοί θα μπορούν να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαγνωστικού για να δουν λεπτομέρειες σχετικά με τη βλάβη που έχει καταγράψει ο εγκέφαλος. Αν αφορά πρόβλημα software, θα μπορεί να λυθεί επί τόπου, χωρίς να χρειαστεί το όχημα να φτάσει στις εγκαταστάσεις του συνεργείου. Τα παραπάνω είναι ήδη διαθέσιμα σε ορισμένα αυτοκίνητα σήμερα, όμως στο μέλλον περιμένουμε ότι οι δυνατότητες της απομακρυσμένης σύνδεσης του οχήματος με το συνεργείο, θα αυξηθούν και τελειοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, που ο ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να επισκέπτεται τον χώρο σε λίγες, συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε συνδυασμό με την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης που δεν έχει τόσες απαιτήσεις τακτικής συντήρησης (δεν υπάρχουν λάδια, μπουζί, φίλτρα, ιμάντες κλπ), οι τεχνικοί θα επεμβαίνουν μόνο για αντικατάσταση αναλώσιμων στα φρένα, την ανάρτηση και τα ελαστικά. Άντε και για φίλτρο καμπίνας / υαλοκαθαριστήρες! 

Η πρόληψη σώζει

H χρήση του 5G στα αυτοκίνητα, δεν επιτρέπει μόνο την επικοινωνία με το δίκτυο, αλλά και την επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους. Η συγκεκριμένη δυνατότητα χαρίζει άκρως πολύτιμες λειτουργίες, οι οποίες πραγματικά θα σώσουν ζωές. Στον δρόμο ο κίνδυνος έρχεται πάντα απρόβλεπτα. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που ο οδηγός είχε χρόνο να αντιδράσει πριν τη σύγκρουση, ειδικά σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και επαρχιακό δίκτυο όπου όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Όταν αναπτυχθεί επαρκώς η τεχνολογία, το ένα όχημα θα μπορεί να ενημερώνει το άλλο για έναν κίνδυνο. Για παράδειγμα, ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο από βλάβη που κλείνει τον δρόμο, ζώο στο οδόστρωμα, έργα με ελλιπή σήμανση ή ζημιά στην άσφαλτο που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση του οχήματος. Τα προπορευόμενα αυτοκίνητα θα ενημερώνουν αυτά που ακολουθούν, άρα ο οδηγός θα γνωρίζει τον κίνδυνο και θα προσαρμόζει την ταχύτητα, αλλά και την προσοχή του. Το ίδιο μπορεί να γίνεται ακόμη και για κινδύνους διαφορετικής φύσεως, όπως ξαφνικός παγετός σε μια στροφή που δεν τη βλέπει ο ήλιος ή λάδια από κάποιο τρακάρισμα. Είναι προφανές ότι με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα ατυχήματα που σχετίζονται με απρόβλεπτους κινδύνους θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. 

Παραμετροποίηση με Face ID

Στα κινητά μας τηλέφωνα, η ταυτοποίηση γίνεται εδώ και χρόνια με το πρόσωπό μας. Όχι μόνο για το ξεκλείδωμα της συσκευής, αλλά για τις πληρωμές με ψηφιακό wallet, πρόσβαση σε τραπεζικές εφαρμογές, έγκριση συναλλαγών και πολλά ακόμη. Τα αυτοκίνητά μας ωστόσο, απαιτούν να έχουμε μαζί μας το κλειδί ή τουλάχιστον το κινητό μας, αφού πολλά μοντέλα πλέον επιτρέπουν στο smartphone να γίνει το χειριστήριο μέσω των τεχνολογιών Bluetooth και NFC. Οι κατασκευαστές εξετάζουν μια ακόμη πιο ευέλικτη μορφή χρήσης, βασισμένη στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Προφανώς μιλάμε για εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί τρισδιάστατη εικόνα και δεν γίνεται να ξεγελαστεί με μια φωτογραφία για παράδειγμα, ενώ θα απαιτείται η πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα όπως η ίριδα του ματιού για να αποφευχθεί η πιθανότητα μη εγκεκριμένης χρήσης του οχήματος από έναν υπερβολικά όμοιο άνθρωπο, όπως ένας δίδυμος αδερφός. Το πλεονέκτημα δεν θα είναι μόνο ότι δεν θα χρειαστεί να κουβαλάμε το κλειδί μαζί μας. Θα επιτρέπεται η πλήρης παραμετροποίηση του οχήματος, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Το αυτοκίνητο θα αναγνωρίζει αυτόματα ποιος θα κάτσει στο κάθισμα του οδηγού ρυθμίζοντας το κάθισμα, το τιμόνι, τους καθρέπτες και τον κλιματισμό, ενώ θα φορτώνει και τις προσωπικές του επιλογές στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, την επιλογή του ατμοσφαιρικού φωτισμού, το πρόγραμμα οδήγησης και πολλά ακόμη. Ταυτόχρονα, η χρήση τόσο εξελιγμένων συστημάτων αναγνώρισης του προσώπου, θα έχει «αντανάκλαση» και στην ασφάλειά μας. Η κάμερα θα παρακολουθεί τον οδηγό, ελέγχοντας διαρκώς το επίπεδο κούρασης, τη συγκέντρωση, ακόμη και τη νηφαλιότητά του. 

Next generation tuning

Μιας και αναφερθήκαμε στα smartphones, τα αυτοκίνητα θα πάρουν και κάποια ακόμη στοιχεία που έχουμε γνωρίσει από τα κινητά μας τηλέφωνα. Οι Over-the-Air αναβαθμίσεις λογισμικού ήδη συμβαίνουν σε πολλά μοντέλα της αγοράς. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία αντίστοιχων App Stores που ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει εφαρμογές και να αναβαθμίζει το όχημά του, από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας. Η λογική είναι να μην περιορίζεται μόνο σε εφαρμογές για το σύστημα infotainment, αλλά και η γενικότερη βελτίωση του αυτοκινήτου. Πριν κάποιο καιρό είχε βγει στη δημοσιότητα ότι μια μεγάλη εταιρεία θα προσφέρει κάποια στοιχεία εξοπλισμού σε συνδρομητική βάση. Για παράδειγμα, το όχημα θα έχει όλο το απαραίτητο hardware για τη λειτουργία των θερμαινόμενων καθισμάτων, όμως αν ο οδηγός θέλει τη συγκεκριμένη λειτουργία, δεν είναι αναγκασμένος να την πληρώσει κατά τη διάρκεια της παραγγελίας του οχήματος. Μπορεί να την ενεργοποιήσει αργότερα, αγοράζοντας ένα πακέτο ισχύος 3, 6, 12 ή 24 μηνών ή να πληρώσει ένα εφάπαξ ποσό και να αποκτήσει τα θερμαινόμενα, για πάντα. Το ίδιο μοτίβο θα ακολουθηθεί και για άλλα στοιχεία εξοπλισμού, όπως το Adaptive Cruise Control, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, τα αυτόματα φώτα και πολλά ακόμη. Επίσης, θα δίνεται και η δυνατότητα online… tuning. Με την αγορά ενός πακέτου, η έκδοση των 204 ίππων μπορεί να αναβαθμιστεί στην ισχυρότερη, των 272 ίππων μέσω του νέου software, ειδικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η αναβάθμιση είναι κυρίως θέμα χαρτογράφησης. 

Ασ’ το να φύγει

Η εύρεση θέσης στάθμευσης είναι ένας μεγάλος… βραχνάς για τους περισσότερους οδηγούς. Η σύνδεση των αυτοκινήτων με το δίκτυο, αλλά και οι ανάλογες υποδομές στις πόλεις, θα φέρουν μια πολύ σημαντική λειτουργία: το αυτόματο παρκάρισμα. Δεν μιλάμε απλά για ελιγμούς αυτόνομης στάθμευσης με τον οδηγό στη θέση του, αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Σκεφτείτε να φτάνετε σε ένα εμπορικό κέντρο και αντί να ψάχνετε τη θέση σας στο ασφυκτικά γεμάτο parking, να σταματάτε ακριβώς μπροστά στην είσοδο και να κατεβαίνετε. Το αυτοκίνητο θα φύγει μόνο του και θα βρει θέση στάθμευσης, σαν να το αφήσατε σε παρκαδόρο! Κατά την επιστροφή σας, δεν έχετε παρά να το ενημερώσετε ότι ολοκληρώσατε τη βόλτα σας και αυτό θα σας περιμένει στην έξοδο. Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη παρουσιαστεί και δουλέψει πιλοτικά σε συγκεκριμένες χώρες. Όμως, όταν θα υποστηρίζεται και από τον χώρο στάθμευσης (με παροχή δεδομένων για άδειες θέσεις, έλεγχο κυκλοφορίας των αυτόνομων αυτοκινήτων κλπ), τότε θα μιλάμε για πραγματικά ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης. 

Πράσινο κύμα

Οι οδηγοί που κινούνται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο μέλλον η τεχνολογία 5G θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κίνηση στις πόλεις. Με τη δημιουργία ενός hub επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων και ενός κέντρου ελέγχου, η κίνηση θα μπορεί να περιοριστεί, ακόμη κι αν τα αυτοκίνητα στους δρόμους αυξηθούν. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν προτάσεις εναλλακτικών διαδρομών με real-time αξιόπιστα δεδομένα για την κίνηση, κάτι που ήδη γνωρίζουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους χάρτες που χρησιμοποιούμε. Όμως, το όχημα χάρη στην επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου, θα μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα. Αρχικά, θα υπάρχει η δυνατότητα σύστασης «σωστής» ταχύτητας κίνησης ώστε να περνάμε από όλα τα φανάρια με πράσινο, χωρίς αναμονή στο κόκκινο. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνει πολύ πιο “smooth” στους δρόμους και η διαχείριση της κυκλοφορίας θα γίνεται με πιο αποδοτικό τρόπο, άρα δεν θα συναντάμε τόσο συχνά τα πολύωρα κολλήματα στην κίνηση που σε πολύ μεγάλο βαθμό, προκύπτουν από την ακατάσχετη αλλαγή λωρίδων κάποιων οδηγών, τη λάθος ρύθμιση ορισμένων φωτεινών σηματοδοτών και την προσπάθεια μερικών να παρακάμψουν την κυκλοφορία, προσπερνώντας ουρές και κόβοντας την κανονική ροή της κυκλοφορίας. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...