Ο φαρδύτερος δρόμος του κόσμου – Έχει 50 λωρίδες κυκλοφορίας

Με μήκος 7.111,62 km ο αυτοκινητόδρομος G4 στην Κίνα διαθέτει τις περισσότερες λωρίδες στον κόσμο. 50 τον αριθμό… Τι συμβαίνει όμως όταν οι 50 λωρίδες γίνονται 20;

  • -
  • -

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αυτοκινητόδρομους στην Κίνα. Ο G4 Beijing-Hong Kong-Macau συνδέει πολλές κινέζικες πόλεις και τερματίζει στο λιμάνι Huanggang στο Shenzhen, απέναντι από το συνοριακό σημείο ελέγχου Lok Ma Chau στο Χονγκ Κονγκ. Ο αυτοκινητόδρομος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1986 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 1996.

50 λωρίδες, 8,5 εκατ. άνθρωποι σε μποτιλιάρισμα

Ο G4 έχει σε διάφορα σημεία του φάρδος 50 λωρίδων. Το νούμερο είναι άκρως εντυπωσιακό εάν αναλογιστούμε ότι αντίστοιχα μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι του κόσμου όπως στο Texas των Η.Π.Α, δεν υπερβαίνουν τις 15 λωρίδες.

Όλα μέχρι στιγμής ακούγονται ιδανικά. Βέβαια για να έχει ένας αυτοκινητόδρομος τόσες λωρίδες, σημαίνει πως καλείται να αντιμετωπίσει κι έναν τεράστιο όγκο αυτοκινήτων. Άλλωστε μη ξεχνάτε, ότι βρισκόμαστε στην Κίνα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Κάποιοι μάλιστα αποκαλούν το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο ως “carpocalypse” ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως “carmageddon”. Ο λόγος είναι απλός. Σε πολλά κομμάτια του ο αυτοκινητόδρομος στενεύει, γίνεται δηλαδή από 50 λωρίδες 20, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολλές φορές κυκλοφοριακό κομφούζιο!

Το χειρότερο που έχει καταγραφεί ever ήταν πριν από σχεδόν 13 χρόνια στην Εθνική γιορτή της Κίνας, όπου χιλιάδες κόσμου προσπαθούσε να επιστρέψει σπίτι του, έπειτα από τους εορταστικές εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας αλλά δεν…

Δεν τα κατάφερε άμεσα τουλάχιστον καθώς δημιουργήθηκε ένα μποτιλιάρισμα 120 km, που κράτησε σχεδόν 8,5 εκατ. οδηγούς «αιχμαλώτους» για έως και 12 ημέρες! Οι κινεζικές αρχές μοίραζαν τροφή και νερό σε όσους βρίσκονταν ακινητοποιημένοι στο δρόμο, με τον αυτοκινητόδρομο G4 να φαντάζει ως το μεγαλύτερο υπαίθριο parking του πλανήτη.

Αιτία γι αυτήν την χαοτική κατάσταση ήταν ένας νέος σταθμός διοδίων που προστέθηκε σε ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία του δρόμου. Ο G4 στο συγκεκριμένο σημείο γινόταν από 50 λωρίδες μόλις 20… Προκλήθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Δείτε ακόμα: Οι τιμές διοδίων σε όλες τις εθνικές οδούς της Ελλάδας το 2024

Η κυβέρνηση έπειτα από αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός κάθε χρόνο, στην τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων της Εθνικής τους γιορτής αφήνει ανοιχτά όλα τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο G4.      

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...