O πρώτος δρόμος επαγωγικής φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ!

Στο Detroit βρίσκεται ο πρώτος δρόμος που μπορεί να φορτίζει ασύρματα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, με την πειραματική λειτουργία του να δίνει μια… γεύση από το μέλλον.

  • -
  • -

Αν και πλέον υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εξασφαλίζουν πολύ μεγάλη αυτονομία και αστραπιαίες ταχύτητες φόρτισης, το ζήτημα της αυτονομίας συνεχίζει να απασχολεί μεγάλη μερίδα των υποψήφιων αγοραστών. Μάλιστα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς από αυτούς! Οι υποδομές είναι εκείνες που θα δώσουν μακροπρόθεσμα τη λύση, με την τεχνολογία να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, ήδη δοκιμάζεται η επαγωγική φόρτιση των οχημάτων εν κινήσει, στοιχείο που θα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία στο πεδίο που τα ηλεκτρικά μοντέλα δείχνουν να… δυσανασχετούν περισσότερο: τον αυτοκινητόδρομο με υψηλές ταχύτητες. Στο Detroit, φτιάχτηκε ο πρώτος τέτοιος δρόμος στις ΗΠΑ.

Πού χρησιμεύει η επαγωγική φόρτιση;

Οι οδηγοί που θέλουν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις με όσο το δυνατόν μικρότερες στάσεις για φόρτιση, θα βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους με τους δρόμους επαγωγικής φόρτισης. Οδηγώντας στη σχετική λωρίδα, το όχημα θα ανακτά μεγάλο μέρος της ενέργειας που καίει για να κινηθεί ή και περισσότερο από αυτή, ανάλογα με τις προδιαγραφές. Έτσι η αυτονομία του οχήματος θα γίνεται πολύ μεγαλύτερη και οι στάσεις, προαιρετικές. Αυτή τη στιγμή στο Detroit ο δρόμος επαγωγικής φόρτισης έχει ελάχιστο μήκος (περίπου 400 μέτρα) όμως ο σκοπός της λειτουργίας του είναι οι δοκιμές της νέας τεχνολογίας. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι κανένα αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής δεν υποστηρίζει ακόμη την επαγωγική φόρτιση εν κινήσει.

Πώς λειτουργεί ο δρόμος επαγωγικής φόρτισης;

Το «μέλλον» στους δρόμους όπως φαίνεται θα είναι αρκετά διαφορετικό, τουλάχιστον στους αυτοκινητόδρομους και τις μεγάλες εθνικές οδούς όπου η επαγωγική φόρτιση των ηλεκτρικών έχει μεγαλύτερο νόημα. Κάτω από την άσφαλτο τοποθετείται το απαραίτητο hardware του συστήματος, που θα μεταφέρει την ενέργεια στην μπαταρία του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικό FIAT 500 φορτίζει ενώ κινείται

Φυσικά και τα οχήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν για να επωφεληθούν από τη σχετική τεχνολογία. Ο δρόμος στο Detroit των ΗΠΑ φτιάχτηκε από την εταιρεία Electreon που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους κατασκευές, η οποία τονίζει ότι εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα μεγάλα ηλεκτρικά φορτηγά θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο κέρδος. Να σημειώσουμε ότι στην Ευρώπη, ήδη έχουν φτιαχτεί τέτοιοι δρόμοι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...