H Tesla στα σχοινιά - Κατηγορείται ότι γνώριζε αλλά απέκρυπτε σοβαρά προβλήματα στα μοντέλα της

H βόμβα έσκασε και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η Tesla και ο Elon Musk στις βαρύτατες κατηγορίες περί ελαττωματικών μηχανικών μερών σε χιλιάδες μοντέλα της αμερικανικής φίρμας.

  • -
  • -

Η έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έσκασε σα βόμβα στo Όστιν των ΗΠΑ. Ο Elon Musk και κατ’ επέκταση η Tesla, κατηγορούνται ότι γνώριζαν για τα χιλιάδες ελαττωματικά μηχανικά μέρη στα ηλεκτρικά μοντέλα της φίρμας αλλά παρόλα αυτά όχι μόνο δε φρόντισαν να τα αντικαταστήσουν ή να τα επιδιορθώσουν αλλά ρίχναν τις ευθύνες στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων!

Χιλιάδες απόρρητα έγγραφα… στο φως   

Μεγάλος αριθμός κατόχων μοντέλων της Tesla, έχει κατά καιρούς εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για πληθώρα προβλημάτων «ποιότητας» στα αυτοκίνητα της αμερικανικής φίρμας. Η Tesla ανέκαθεν αποποιούνταν των ευθυνών αυτών, κατηγορώντας ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες για… «κακή χρήση» ή ανθρώπινο λάθος.

Τελευταίο τρανταχτό γεγονός, αυτό του Shreyansh Jain, ο οποίος αγόρασε ένα Tesla Model Y μέσα στο 2023 και έπειτα από μόλις 185 km, «κατέρρευσε» ξαφνικά η μπροστινή δεξιά ανάρτηση! Η Tesla κατηγόρησε ουσιαστικά τον Jain για το περιστατικό, ισχυριζόμενη ότι είχε προηγηθεί ζημιά στο αυτοκίνητο, βγάζοντας του κι ένα «κουστούμι» της τάξεως των 14.000 δολαρίων.

Όπως ισχυρίζεται το Reuters, αυτό είναι ένα από τα χιλιάδες έγγραφα που έχει στα χέρια του που αποκαλύπτουν παρόμοια περιστατικά σοβαρών βλαβών σε οχήματα της Tesla. Σε παγκόσμια κλίμακα και για τουλάχιστον μια 7ετία!

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει επίσης ότι η Tesla γνώριζε τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα των «ελαττωματικών εξαρτημάτων» της, αποκρύπτοντας τα στοιχεία αυτά από πελάτες αλλά και ρυθμιστικές αρχές.

Εάν κάτι τέτοιο αληθεύει, θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την Tesla. Τόσο στο κύρος της εταιρείας όσο και στην αξιοπιστία της. Οι εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο ότι άμεσα θα πρέπει να ανακληθούν το ελάχιστο δύο εκατομμύρια μοντέλα της φίρμας!

Το Reuters έχει στα χέρια του έγγραφα από το 2016 έως το 2022, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων και αναλύσεων από τους μηχανικούς των συνεργείων της Tesla, που κάνουν λόγο για σωρεία προβλημάτων και ελαττωματικών μηχανικών μερών.

Καθώς επίσης και τις απαντήσεις της Tesla προς τους μηχανικούς της, που τους προτρέπει με υπομνήματα να πουν στους πελάτες ότι τα ελαττωματικά εξαρτήματα στα αυτοκίνητά τους δεν είναι ελαττωματικά και ευθύνονται οι ίδιοι για τις φθορές που έχουν υποστεί.

Το Reuters ζήτησε από την Tesla να σχολιάσει αυτό το ρεπορτάζ αλλά η αμερικανική φίρμα που ως γνωστών δε διαθέτει τμήμα «δημοσίων σχέσεων», ανεπίσημα, απάντησε σε πρώτη φάση ο Elon Musk τονίζοντας στο Reuters ότι «πρέπει να βρει κάποιο άλλο παιχνίδι να ασχοληθεί». Σήμερα, η Tesla έγραψε στο πρώην Twitter και νυν X τα εξής: "Το Reuters δημοσίευσε ένα άρθρο με έναν εξαιρετικά παραπλανητικό τίτλο που είναι γεμάτο από ανακρίβειες και αποδεδειγμένα λανθασμένες πληροφορίες. Υπενίσσεται μεταξύ άλλων αόριστα και ανόητα ότι υπάρχουν χιλιάδες δυσαρεστημένοι πελάτες της Tesla. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πελάτες μας είναι από τους πιο ικανοποιημένους στον κλάδοΑυτή η επιλεκτική προσέγγιση της δημοσιογραφίας έχει ως αποτέλεσμα να αποκρύπτεται η αλήθεια. Η χρήση της μονόπλευρης εκδοχής των γεγονότων ενός πελάτη δεν μπορεί να είναι η καθολική εμπειρία όλων των πελατών. Στην πραγματικότητα, για κάθε παραπονεμένο πελάτη, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που είναι ενθουσιασμένοι από τα προιόντας μας και πρόθυμοι να αγοράσουν ξανά ένα δικό μας αυτοκίνητο. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα όσον αφορά τις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις και την ικανοποίηση των πελατών μας. Προσπαθούμε να κάνουμε κάθε πελάτη μας μέλος της οικογένειας Tesla. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν τη δική τους ατζέντα. Οι αρχές μας όμως ήταν οι ίδιες από την αρχή: να φτιάχνουμε τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο, τα οποία είναι εύκολα στη συντήρηση τους, επιταχύντονας έτσι τη μετάβαση όλων προς μια βιώσιμη κινητικότητα". 

Η Tesla είναι σαν… θησαυροφυλάκιο

Όλοι γνωρίζουν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που έχει επιλέξει ο Elon Musk για την Tesla διαφέρει των υπολοίπων αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Tesla πουλάει απευθείας στους πελάτες της χωρίς τρίτους αντιπροσώπους να εμπλέκονται στη διαδικασία, ενώ διαχειρίζεται η ίδια και όλα τα σημεία service της, πράγμα που σημαίνει ότι ο εντοπισμός ενός προβλήματος στην ποιότητα κατασκευής ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να μείνει κρυφό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με μια «παλαιού» τύπου και φιλοσοφίας αυτοκινητοβιομηχανία.

Αυτό ακριβώς αναφέρει και στο ρεπορτάζ του το Reuters. Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του αποδεικνύουν ότι οι μηχανικοί της Tesla παρακολουθούσαν και ανέλυαν αυτά τα τεχνικά ζητήματα για χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναγράφονται, υπήρχαν τεράστια προβλήματα με την ανάρτηση των αυτοκινήτων, στους βραχίονες και στους συνδέσμους άλλα μηχανικά μέρη που απέτυχαν στο έργο τους με γοργό ρυθμό ήταν οι μπροστινοί τροχοί, ενώ γνωστό τοις πάσι είναι και το πρόβλημα με το σύστημα Autopilot της εταιρείας.

Η Tesla αναγκάστηκε κάποια στιγμή να αναγνωρίσει ένα μέρος του προβλήματος μετά από πολλαπλές αστοχίες στο Model S του 2016 - 2020, όταν οι αρχές της Κίνας της επέβαλλαν να αντικαταστήσει τις ελαττωματικές αναρτήσεις με νέες.

Δείτε ακόμα: Η ταχυφόρτιση χαλάει πιο γρήγορα τις μπαταρίες των Tesla;

Αυτή η ανάκληση όμως έγινε μόνο στην Κίνα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Στις ΗΠΑ αντίθετα, η Tesla κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες των οχημάτων για κακή χρήση, ενώ εκ των κορυφαίων δικηγόρων της εταιρείας δήλωσε ενώπιον του NHTSA ότι «Δεν υπάρχει κανένα ελάττωμα στα μηχανικά μέρη των αυτοκινήτων μας και κανένας κίνδυνος ασφάλειας. Η βασική αιτία του προβλήματος είναι η κατάχρηση από μεριάς των οδηγών».

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η «είδηση» δεν είναι απλή και θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια. Ήδη, υψηλόβαθμα στελέχη της Tesla, αφήνουν να διαρρεύσει πως πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη επίθεση προς την εταιρεία από το πετρελαϊκό λόμπι, με το Reuters να φέρεται διατεθειμένο να φθάσει έως τα δικαστήρια εάν χρειαστεί, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που έχει στα χέρια του.     

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...