Η ταχυφόρτιση χαλάει πιο γρήγορα τις μπαταρίες των Tesla;

Εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Tesla είναι διάσημη για τους Superchargers, όμως πολλοί φοβούνται ότι η συχνή χρήση θα χαλάσει τη μπαταρία τους. Τι ισχύει;

  • -
  • -

Η χρήση των Superchargers, δηλαδή του δικτύου πολύ γρήγορων φορτιστών που έχει η Tesla βολεύει πολλούς ανθρώπους, τόσο εκείνους που κάνουν ταξίδια, όσο και εκείνους που δεν έχουν δικό τους σημείο φόρτισης.

Όσο βολική κι αν είναι η χρήση τους, όμως, πολλοί τους αποφεύγουν επειδή «ξέρουν» ή έχουν ακούσει ότι η τακτική φόρτιση σε αυτούς μπορεί να επιταχύνει τη φθορά της μπαταρίας. Άλλωστε, παλιότερα, έχουμε δει σχετική προειδοποίηση και στα manual της ίδιας της Tesla.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/61c66d51a579b784eeee92ba584c286d.jpg

Τα παραπάνω θεωρούνταν δεδομένα για πολλούς χρήστες μοντέλων της Tesla αλλά και ηλεκτρικών αυτοκινήτων γενικότερα, οπότε επέλεγαν να τους χρησιμοποιούν σπάνια, κυρίως όταν έκαναν κάποιο ταξίδι και ήθελαν να κάνουν μια σύντομη στάση.

Δείτε ακόμα: Ποια είναι πιο αξιόπιστα, τα ηλεκτρικά ή τα θερμικά; Ο ADAC βγάζει νικητή!

Περισσότερα δεδομένα, λιγότερη επιφυλακτικότητα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Όσο περνάνε τα χρόνια και μαζεύονται περισσότερα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτό τελικά δεν ισχύει, τουλάχιστον για τα μοντέλα της Tesla. Δεδομένου ότι η αμερικανική μάρκα ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε πολύ μεγάλους αριθμούς, ενώ έχει και το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης στον κόσμο, αναμενόμενα τα στοιχεία για τα δικά της οχήματα είναι περισσότερα από οποιουδήποτε άλλου κατασκευαστή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/06aa59adb017231ed80b9fab0031fe96.jpg

Η μόνη διαφορά που ίσως παρατηρήσει κάποιος που φορτίζει τακτικά σε Tesla Supercharger είναι μια μικρή μείωση στη μέγιστη ισχύ φόρτισης (αυτή είναι η μόνη «προειδοποίηση» που έχει πλέον η Tesla στα manual). Η ελαφρώς μικρότερη μέγιστη ισχύς φόρτισης δεν οφείλεται σε αδυναμία της μπαταρίας να δεχτεί ρεύμα μεγάλης ισχύος, αλλά σε προστατευτική δικλείδα της εταιρείας ακριβώς για να προστατεύεται η μακροζωία του συσσωρευτή.

Βλάπτει η συχνή χρήση των Superchargers την μπαταρία των Tesla;

Αυτό που δείχνουν τα νούμερα, λοιπόν, είναι ότι η τακτική χρήση των Superchargers επηρεάζει ελάχιστα έως καθόλου την υγεία της μπαταρίας. Άλλωστε και η ίδια η Tesla πλέον, έχει αφαιρέσει την σχετική προειδοποίηση από τα manual των αυτοκινήτων της. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που κατέγραψε σε πρόσφατη έρευνα η εξειδικευμένη αμερικανική εταιρεία Recurrent δείχνουν ότι η φθορά της μπαταρίας είναι ίδια ανεξάρτητα από τον τρόπο φόρτισης.

tesla-model-3-model3-mpataria-fthora-recurrent-grafima

Για την ακρίβεια, η φθορά που καταγράφει το Recurrent περιορίζεται στο 10-11%, είτε η φόρτιση γίνεται αργά, είτε σε Superchargers. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση το degradation παραμένει εντός των ορίων που δίνει ο κατασκευαστής, δηλαδή περίπου 12% στα 200.000 μίλια (320.000 km). Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο μέσος οδηγός κάνει 15.000 km/έτος, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο από 21 χρόνια.

Φυσικά δεν έχουν περάσει 21 χρόνια από όταν βγήκαν τα πρώτα Tesla. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα που έχουν φτάσει σ’ αυτό το ορόσημο έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τον μέσο όρο, άρα φορτίζονταν πολύ συχνά.

Τελικά τι είναι αυτό που φθείρει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Τα παραπάνω δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δική του θέση parking και αποφασίσει να πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα για φόρτιση, η μπαταρία του δεν θα φθαρεί περισσότερο.

Καθώς τα χρόνια περνούν, φαίνεται ότι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο την υγεία μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι η γρήγορη φόρτιση, αλλά το να παραμείνει πλήρως φορτισμένη επί μακρόν. Κοινώς, φορτίστε με όποια ταχύτητα θέλετε, όμως καλό είναι να μην φορτίζετε στο 100% και μετά αφήνετε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο. Αν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, καλό είναι το ποσοστό να μην ξεπεράσει το 80-90%.

Πηγή: Recurrent

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...