Η FIAT ετοίμαζε το νέο Punto - Γιατί δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή;

Τα πρώτα σχέδια του νέου FIAT Punto είχαν εγκριθεί και όλα έδειχναν ότι το σχέδιο θα προχωρούσε. Όμως, τελικά, δεν έφτασε ποτέ μέχρι την γραμμή παραγωγής.

  • -
  • -

Το FIAT Punto είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιτυχημένα supermini όλων των εποχών. Μέσα από τρεις απόλυτα επιτυχημένες γενιές, αποτέλεσε σύμβολο της ιταλικής μάρκας και με όπλα το design, την αξιοπιστία και την πρακτικότητά του, καθιερώθηκε ως μια από τις πληρέστερες επιλογές. Η τελευταία γενιά του ξεκίνησε την καριέρα της ως Grande Punto στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με την GM (General Motors) καθώς μοιραζόταν την πλατφόρμα του με το τότε Opel Corsa, αλλά και με το Alfa Romeo MiTo.

Το FIAT Grande Punto είχε φρέσκια εμφάνιση «δια χειρός» Giugiaro, μεγαλύτερες διαστάσεις συγκριτικά με τον προκάτοχό του, αναβαθμισμένη ποιότητα και μεγάλη γκάμα κινητήρων που περιλάμβανε από ατμοσφαιρικούς 1.2 λίτρων και 1.4 λίτρων, μέχρι τον turbo 1.4 T-Jet, τον diesel 1.3 MultiJet, ακόμη και εκδόσεις με φυσικό αέριο CNG. Κατάφερε να κρατήσει μέχρι και το 2018 όπου και αποσύρθηκε. Στο μεσοδιάστημα πέρασε από δύο εκτενείς αναβαθμίσεις, όπου άλλαξε και όνομα: Punto Evo στα τέλη του 2009 και σκέτο Punto το 2012. Τι έγινε όμως μετά;

Η τέταρτη γενιά του FIAT Punto που ποτέ δεν είδαμε

Το 2013, ενώ το FIAT Punto μετρούσε ήδη 8 χρόνια στην πλάτη του, οι Ιταλοί σχεδόν ετοίμασαν την τέταρτη γενιά. Ο τότε CEO του FCA Group, Sergio Marchionne, ήταν σκεπτικός, καθώς πίστευε ότι ο ανταγωνισμός στην κατηγορία των supermini ήταν τεράστιος και τα περιθώρια κέρδους, χαμηλά. Εκείνη την εποχή η FIAT έβλεπε το 500 να σπάει ρεκόρ ζήτησης, σημειώνοντας καταπληκτικές πωλήσεις, οπότε η σκέψη για ένα μεγαλύτερο 500αράκι άρεσε πιο πολύ στον Marchionne. Με lifestyle προσέγγιση και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, ο ανταγωνισμός δεν θα ήταν τόσο «ευθύς» και μια ελαφρώς υψηλότερη τιμή, θα ήταν δικαιολογημένη από τον ρετρό χαρακτήρα.  

Ωστόσο, δεν ήταν αυτός ο λόγος που δεν είδαμε νέο FIAT Punto. Το μοντέλο εγκρίθηκε και η ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο νέο project, μέχρι τη στιγμή που… συνειδητοποίησαν ότι η υπάρχουσα πλατφόρμα του Grande Punto δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Όπως αποκάλυψαν αργότερα, το πλαίσιο ήταν ήδη ξεπερασμένο σε τομείς όπως η ασφάλεια και τα κινητήρια σύνολα, τα οποία δεν μπορούσαν να καλύψουν τις απαιτήσεις ρύπων. Δυστυχώς, δεν βρέθηκε άλλη εταιρεία πρόθυμη να συνάψει συνεργασία με τους Ιταλούς για να παρουσιάσουν από κοινού τα supermini τους (όπως είχε συμβεί με την Opel) και τελικά, το σχέδιο ναυάγησε.

Ποιο είναι το supermini της FIAT σήμερα;

Τον Αύγουστο του 2018, το Punto σταμάτησε από την παραγωγή και η ιταλική μάρκα έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στην κατηγορία. Μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στα supermini, αποσύρθηκε χωρίς να παρουσιάσει αντικαταστάτη! Χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι το 2023 για να λανσαριστεί το νέο FIAT 600. Πρόκειται για ένα supermini με crossover χαρακτηριστικά, που βασίζεται σε πλατφόρμα της Stellantis και μοιράζεται κοινό DNA με μοντέλα όπως το Jeep Avenger και το Peugeot 2008. Μπορεί να μην έχει το όνομα Punto που ακόμη και σήμερα έχει φανατικούς υποστηρικτές, όμως η FIAT επιστρέφει στα… λημέρια των supermini.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το FIAT 600e στο Τορίνο

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...