Τι φόρους πληρώνω αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο 25.000 € - Παραδείγματα

Η υψηλή φορολογία που συνοδεύει τα καινούργια αυτοκίνητα στην Ελλάδα επιβαρύνει σημαντικά τους αγοραστές. Πόσο είναι σήμερα το τέλος ταξινόμησης και ο ΦΠΑ;

  • -
  • -

Οι φόροι γενικότερα στην Ελλάδα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ευνοϊκοί. Ειδικά στα αυτοκίνητα, είναι πολλά τα στοιχεία τα οποία μπορεί να μας «κοστίσουν ακριβά» πέραν της τιμής που έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Πληρώνουμε χαράτσι κατά την απόκτηση, αλλά και κατά τη διάρκεια που βρίσκεται το όχημα στην κατοχή μας, είτε αυτό είναι μέσο του φόρου πολυτελείας, είτε μέσω τον υψηλών εκπομπών CO2 που μπορεί να παράγει.

Αναμφισβήτητα, το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας μόνο υπέρ του καταναλωτή δεν είναι, ακόμη και σε αυτοκίνητα που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως τις πιο προσιτές επιλογές. 

Το ποσό των 25.000 € είναι αυτό στο οποίο κινείται η πλειονότητα του αγοραστικού κοινού. Ας δούμε όμως με παραδείγματα, ποια είναι η φορολογία των αυτοκινήτων σε αυτό το εύρος τιμής. 

agorqa

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε πως στην τελική τιμή απόκτησης που βλέπουμε στους καταλόγους τον εταιρειών συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ και το Τέλος Ταξινόμησης. Για τι ποσό μιλάμε όμως στην κάθε περίπτωση;

Παράδειγμα 1

Πρώτο αυτοκίνητο είναι ένα αρκετά δημοφιλές supermini, το Peugeot 208. Στην έκδοση 1.5 BlueHDi 100hp S&S Allure κοστολογείται στις 25.400 €. Από αυτά οι 6.652,36 € αναλογούν στο ΦΠΑ και το Τέλος Ταξινόμησης.

Παράδειγμα 2

Στην συνέχεια περνάμε σε ένα μικρομεσαίο οικογενειακό, το Skoda Scala. Στην έκδοση 1.0 G-Tec 90 PS Ambition κοστίζει 24.800 €. Από αυτά οι 4.416,84 αναλογούν στο ΦΠΑ και αλλά 1.979,66 € στο Τέλος Ταξινόμησης. Συνολικά δηλαδή η φορολογία για το συγκεκριμένο μοντέλο φτάνει τις 6.395,5 €.
foros

Δείτε ακόμη: Φόρος πολυτελείας αυτοκινήτου: Πώς μπορείς να τον γλιτώσεις;

Παράδειγμα 3

Τέλος, έχουμε ένα επιτυχημένο B-SUV από την Citroen, το C3 Aircross. Στην έκδοση 1.5 BlueHDi 110 S&S Feel Pack το γαλλικό μοντέλο κοστίζει 25.100 €. Από αυτά οι 4.458 € αφορούν το ΦΠΑ και άλλες 2.066 € το Τέλος Ταξινόμησης. Συνδυαστικά δηλαδή η φορολογία για το εν λόγω μοντέλο φτάνει τις 6.524 €.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω παραδείγματα είναι ότι ένα μοντέλο του οποίου η τιμή κυμαίνεται γύρω στις 25.000 €, έχει Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) κάπου στις 18.500 €, με το υπόλοιπο ποσό των 6.500 € να αναλογεί σε φορολογία (ΦΠΑ & Τέλος Ταξινόμησης).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...