Τεκμήρια αυτοκινήτου 2023: Πώς καλύπτω τη διαφορά από το εισόδημα

Όταν ο μισθός και τα άλλα έσοδα δεν φτάνουν για να καλύψουν την απόκτηση ενός αυτοκινήτου, έχουμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία της ανάλωσης κεφαλαίου και της γονικής παροχής.

  • -
  • -

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα, τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν μεγάλη σημασία κατά τη δημιουργία της φορολογικής δήλωσης. Τα ΙΧ αυτοκίνητα έχουν συγκεκριμένο τεκμήριο με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, αλλά και της αξίας τους, καθώς ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τεκμήριο αγοράς.

Αν κάποιος «αντέχει» το τεκμήριο του αυτοκινήτου που θέλει να αποκτήσει, εξαρτάται από το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα, τόσο πιο εύκολα «δικαιολογεί» το επιβατικό που αγοράζει, συνεπώς η αγορά επιβάλλεται να γίνει ύστερα από συζήτηση με έναν λογιστή. Αν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας την εφορία…

Τι τεκμήριο έχει το αυτοκίνητό μου;

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα τεκμήρια εξαρτώνται από τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Για τα επιβατικά IX καθορίζονται ως εξής:

  • Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ή «τεκμήριο διαβίωσης» ορίζεται σε 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Να αναφέρουμε ότι ύστερα από 5 χρόνια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, το τεκμήριο μειώνεται κατά 30%, ενώ όταν περάσουν 10 έτη, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% συγκριτικά με το ποσό που ίσχυε όταν ήταν καινούργιο. Εδώ μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα το τεκμήριο του αυτοκινήτου που έχετε ή θέλετε να αγοράσετε.

Τι είναι η ανάλωση κεφαλαίου και η γονική παροχή;

Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 € ετησίως, για παράδειγμα, θελήσει να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο των 20.000 € πληρώνοντας μετρητοίς, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι εδώ η εφορία θα εντοπίσει… πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει ένα «παράθυρο»: η ανάλωση κεφαλαίου. Δηλαδή η χρήση χρημάτων που έχουν «περισσέψει» φορολογικά από προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, αν για τα προηγούμενα 5 χρόνια ο φορολογούμενος είχε ετήσιο εισόδημα 15.000 €, αλλά το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσής του κάθε χρόνο ήταν 10.000 €, υπάρχει διαθέσιμο προς χρήση ένα περίσσευμα κεφαλαίου 25.000 € (5.000 € επί 5 χρόνια). Στην εφορία θα πρέπει να δηλωθεί το μέρος του κεφαλαίου που αναλώνεται για την κάλυψη των τεκμηρίων αυτής της χρονιάς.

Δείτε ακόμη: Πότε να αγοράσω ΙΧ για να γλιτώσω το... διπλό τεκμήριο

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ηγονική παροχή. Οι γονείς μπορούν να διαθέσουν ένα ποσό για τα παιδιά τους, εφόσον υπάρχει δικό τους «περίσσευμα», βάσει διαφοράς εισοδήματος-τεκμηρίων. Μάλιστα, αυτό γίνεται χωρίς να επιβληθεί φόρος - ενώ παλαιότερα ήταν 10%. Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι σε περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου με χρηματοδότηση μέσω τράπεζας (δάνειο), ο αγοραστής δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει φορολογικά όλο το ποσό, αλλά μόνο το άθροισμα των δόσεων που καταβάλλονται μέσα στην εκάστοτε χρονιά.