Χάλασε το deal αξίας 5 δισ. ανάμεσα σε δυο κολοσσούς για την παραγωγή φθηνών ηλεκτρικών οχημάτων

Πριν από ένα χρόνο είχαν δώσει τα χέρια. Σήμερα όμως, General Motors και Honda, σταμάτησαν και επίσημα την από κοινού ανάπτυξη προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων.

  • -
  • -

Η συνεργασία των GM και Honda, είχε όλα τα φόντα για να πετύχει. Υπήρχε καλή διάθεση ανάμεσα στις δυο πλευρές, υπήρχε συμφωνία αξίας 5 δισ δολάριων στο τραπέζι και κυρίως, η ανάγκη να συνεργαστούν προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, μειώνοντας συγχρόνως τα κόστη παραγωγής. Ότι αρχίζει ωραίο όμως, τελειώνει με πόνο. Όχι πάντα αλλά πολλές φορές…

Μπαταρίες, κοινό δάπεδο, προσιτά EV

Οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν από κοινού για την παραγωγή των SUV μοντέλων, Honda Prologue και Acura ZDX, τα οποία θα εφοδιάζονταν με τις συστοιχίες μπαταριών Ultium της GM.

Στόχος βέβαια και των δυο εταιρειών δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία ηλεκτρικών οχημάτων προσιτών στην κτήση, τα οποία θα κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών. Από αυτοκίνητα πόλης, σε compact crossover έως και μεγαλύτερες οικογενειακές προτάσεις.

Το πρώτο από αυτά τα μοντέλα θα έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά της Βόρειας Αμερικής το 2027, χρησιμοποιώντας την νέα πλατφόρμα που θα εξέλισσαν από κοινού οι δύο εταιρείες.

Πλέον όμως κάθε πλάνο και σχέδιο που υπήρχε, έλαβε τέλος. Η Honda ανακοίνωσε ότι καθεμία εταιρεία θα συνεχίσει να εργάζεται ανεξάρτητα από την άλλη για την ανάπτυξη και παραγωγή προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων.

«Μετά από έρευνες και αναλύσεις που κάναμε, αποφασίσαμε από κοινού, να τερματίσουμε τη συνεργασία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια λιτή ανακοίνωση η ιαπωνική φίρμα.

Η απόφαση βέβαια έρχεται μετά τη χθεσινή, όχι και τόσο «καλή», ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου για την GM, η οποία εν μέσω επιβράδυνσης των πωλήσεων της, αύξησης του κόστους εργασίας και δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών, αποφάσισε να βάλει στον πάγο τον στόχο που είχε θέσει ως προς την κατασκευή 400.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τα μέσα του 2024.

Μάλιστα, ανέβαλε και την κυκλοφορία του Chevrolet Equinox EV στην αγορά των ΗΠΑ για «μερικούς μήνες» όπως δήλωσε επίσημα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου, Mary Barra.

Ο αμερικανικός γίγαντας, που ταλανίζεται επίσης και από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του στις ΗΠΑ, καθυστέρησε και την παραγωγή των  Chevrolet Silverado EV και GMC Sierra EV στο εργοστάσιό του στο Μίσιγκαν, προκαλώντας έντονες ανησυχίες, όχι μόνο στη Honda αλλά και σε ολόκληρη την αγορά, αναφορικά με την ικανότητα του να κλιμακώσει την παραγωγή των ηλεκτρικών του μοντέλων!

Και οι αριθμοί βέβαια, μαρτυρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για την GM το τρίτο τρίμηνο του 2023. Ο αμερικανικός όμιλος, πούλησε μόλις 20.092 ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ!

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων του ομίλου μπορεί να αυξήθηκαν κατά 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά ακόμα κι έτσι, τα νούμερα είναι απογοητευτικά για μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο και σύμφωνα πάντα με τις πωλήσεις του ανταγωνισμού.

Δείτε ακόμα: Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών στον κόσμο

Η GM, έσπευσε βέβαια να καθησυχάσει τα «πλήθη» ανακοινώνοντας επίσημα ότι εργάζεται πάνω στην κατασκευή της επόμενης γενιά Bolt EV, το οποίο θα εφοδιάζεται με μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) και θα είναι φθηνότερο από το υπάρχον Bolt EV, το οποίο κοστίζει περίπου 28.000 $ στην αγορά των ΗΠΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...