Top 10: Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών του κόσμου

Η Ευρώπη προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μια χώρα ωστόσο, έχει την πρωτοκαθεδρία. Οι περισσότεροι εξαρτώνται από αυτή.

  • -
  • -

Η μπαταρία είναι το βασικό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι κατασκευαστές επενδύουν τεράστια ποσά για την εξέλιξη και κατασκευή τους, καθώς τα EV αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2028, εκτιμάται πως μόνο η παγκόσμια αγορά μπαταριών θα αυξηθεί στα 95 δις δολάρια – από τα 17 δις του 2019.

battery

Προφανώς, με την απαίτηση για απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων στον τομέα των μεταφορών, οι εταιρείες που παράγουν τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά οχήματα, καταγράφουν κάθε έτος τεράστια άνοδο. Η Ευρώπη και η ΗΠΑ, εντείνουν τις προσπάθειές του για δημιουργία μονάδων παραγωγής μπαταριών και αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Η αγορά όμως, σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθεί να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από Ασιάτες προμηθευτές.

Κυριαρχούν στην αγορά των μπαταριών EV οι Κινέζοι

Οι Κινέζοι είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Από αυτούς προμηθεύονται μπαταρίες πάνω από τις μισές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αν η Κίνα – υποθετικά μιλώντας – αποφασίσει να διακόψει τις δοσοληψίες, τότε η αγορά των EV θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.

Αυτή την στιγμή, οι κινεζικές εταιρείες αποτελούν το 56% της αγοράς μπαταριών EV, ακολουθούμενες από κορεατικές εταιρείες (26%) και Ιάπωνες κατασκευαστές (10%). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η CATL, η οποία επέκτεινε το μερίδιο αγοράς της από 32% το 2021 σε 34% το 2022. Το 1/3 των μπαταριών  παγκοσμίως προέρχεται από την κινεζική εταιρεία. Η CATL παρέχει μπαταρίες σε Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen και Volvo.

battery

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών και παρά τους αυστηρούς ελέγχους που αντιμετωπίζει έπειτα από τις περιπτώσεις πυρκαγιάς σε οχήματα στις ΗΠΑ, παραμένει η LG Energy Solution. Το 2021, ο Νοτιοκορεάτης προμηθευτής συμφώνησε να επιστρέψει στη General Motors ως αποζημίωση για ελαττωματικές μπαταρίες το ποσό του 1,9 δις δολαρίων. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί κανένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει όπισθεν;

Η BYD κατέλαβε την τρίτη θέση, διπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς της τον τελευταίο χρόνο. Η εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Warren Buffett, δείχνει εξαιρετική δυναμική και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αποκλείεται να ξεπεράσει την LG Energy Solution τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά η λίστα με τους 10 πρώτους προμηθευτές

battery

Πηγή: elements.visualcapitalist.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...