Η Ferrari βγάζει πάνω από 90.000 € για κάθε αυτοκίνητο! Πόσο πίσω είναι οι άλλοι;

Με πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους πουλάει Ferrari και μάλιστα χωρίς ανταγωνισμό, αφού η δεύτερη εταιρεία βρίσκεται πολύ πίσω της.

  • -
  • -

Το κλειδί της επιτυχίας για μια εταιρεία αυτοκινήτων, μπορεί να μην είναι οι πωλήσεις σε απόλυτο βαθμό, αλλά… το περιθώριο κέρδους. Expert σε αυτόν τον τομέα αναδεικνύεται η Ferrari, μια μάρκα που φτιάχνει ειδικά αυτοκίνητα και εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να πετύχει τεράστιο όγκο παραγωγής. Τόσο επειδή απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό λόγω των τιμών της, όσο γιατί η ίδια δεν μπορεί να υποστηρίξει πολύ μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Κανένα πρόβλημα όμως, επειδή το περιθώριο κέρδους σε κάθε όχημα που πουλάει αγγίζει περίπου το 24%, ενώ κατά μέσο όρο, το κέρδος στο ταμείο της με κάθε πώληση ξεπερνά τις 90.000 €.

Ποιος μπορεί να ανταγωνιστεί τη Ferrari;

Θα περίμενε κανείς ότι η ιταλική μάρκα θα έχει κάποιου είδους ανταγωνισμό, με μια άλλη εταιρεία να πλησιάζει το περιθώριο κέρδους της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ύστερα από το 24% που πετυχαίνει η Ferrari, δεύτερη έρχεται η Tesla με μόλις 16,8%. Φυσικά, μιλάμε και πάλι για ένα μεγάλο περιθώριο, που συνδυαστικά με τις αυξημένες πωλήσεις της εταιρείας του Elon Musk, έχει μεγάλη απόδοση στο ετήσιο ταμείο. Όμως, η Ferrari παραμένει η βασίλισσα όταν η συζήτηση αφορά το κέρδος από ένα και μόνο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάθε αυτοκίνητο βάζει στο ταμείο κατά μέσο όρο 92.369 €.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε τη Ferrari 296 GTS

Για τους λάτρεις των αριθμών, να πούμε ότι το 2022, την τελευταία «πλήρη» χρονιά για την οποία έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, η Ferrari πούλησε 13.221 καινούργια αυτοκίνητα και συνολικά, κέρδισε 5,09 δισεκατομμύρια ευρώ. Το καθαρό κέρδος, αφαιρώντας όλα τα έξοδα και τις υποχρεώσεις της μάρκας, ορίστηκε στα 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ! Για κάθε 1 € που έμπαινε στο ταμείο, δηλαδή, τα 24 cents ήταν καθαρό κέρδος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι μόλις 7,6 cents για κάθε ευρώ! Τώρα, που η Ferrari αναμένει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις πωλήσεις της λόγω της Purosangue, του νέου SUV της, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει… παράδειγμα προς μίμηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...